Darul de nuntă se mărește în 2024! Cu cât variază sumele în funcție de fiecare regiune

Author: Diana Ghita

Câți bani se dau la dar în anul 2024

Sursa: Unsplash; Shutterstock

Am intrat în anul 2024, iar sezonul nupțial se apropie cu pași repezi, fiind așteptat cu interes de către cei care planifică să își unească destinele.

Românii trebuie să economisească mai mult, deoarece suma aferentă darurilor a crescut considerabil. Astfel, evenimentele devin mai importante și mai costisitoare, în special atunci când cei care se căsătoresc vă sunt membri ai familiei sau prieteni apropiați.

Care este valoarea darului de nuntă în Muntenia, Oltenia și Moldova

Dacă nu știți câți bani să dați la darul de nuntă, vă punem la dispoziție câteva sume după care vă puteți orienta, în funcție de zona în care este organizată nunta.

Nunțile din Muntenia aduc, după sine daruri cuprinse între 1200 și 1500 de lei pe cuplu. Asemenea altor situații, suma de bani din plic depinde de legătura familială sau prietenia strânsă. În această regiune, un obicei deosebit este ca socrilor mici și mari să li se ofere diferite cadouri în ziua nunții.

Oltenia strălucește cu nunți grandioase, care implică sute de invitați, presupunând o organizare meticuloasă.

Tradițiile, prezente, mai ales, la nunțile rurale, impun respectarea unor datini deosebite. În această regiune, suma oferită în plic oscilează între 1000 și 1600 de lei pe cuplu.

Nunțile în Moldova se disting prin daruri cu sume cuprinse între 1000 și 1800 de lei/ cuplu. Dacă mirii vă sunt apropiați, se așteaptă contribuții financiare mai substanțiale. În această regiune, invitații au libertatea de a aduce cadouri în plus la evenimentul nupțial.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citește și: Importanța fotografiei de nuntă- ce este și de ce îți trebuie un fotograf specializat

Cât plătesc invitații la nunțile din Transilvania, Dobrogea, Bucovina și Maramureș

Aceleași sume sunt valabile și la nunțile din Transilvania.

Însă, dacă în Moldova și Muntenia cadourile sunt opționale, în această regiune nu trebuie să vi, sub nicio formă, cu mâna goală, conform tradițiilor maghiare, săsești sau românești. 

În Dobrogea, nu se pun mai mult de 1000-1500 de lei la plic. Ca restul zonelor enumerate, și aceasta este marcată de propriile tradiții, însă acestea sunt respectate în funcție de specificul nunții și de preferințele mirilor.

În Bucovina, fiecare cuplu alocă între 1000 și 1700 de lei pentru darul de nuntă. Dacă invitații sunt prieteni apropiați ai mirilor, suma poate varia între 1500 și 3000 de lei. Tradiția darului de nuntă persistă în cultura românească, fiind influențată de situația financiară a invitatului și de legătura sa de rudenie sau prietenie cu mirii. Dacă există o legătură familială, darul poate depăși cu ușurință suma de 2000 de lei pe cuplu.

Nunțile în zona Maramureșului abundă în tradiții și obiceiuri, adunând sute sau poate mii de participanți la petrecerile grandioase. Mirii beneficiază din plin de acest context. Fiecare cuplu contribuie cu o sumă variind între 1200 și 2000 de lei, în funcție de relația pe care o au cu mirii.

Citește și: Bat clopote de nuntă pentru Raluca Munte de la ”Puterea Dragostei”. Cine este bărbatul care i-a furat inima fostei concurente: ”O să facem nunta la Cluj”