Cutremur, vineri dimineață, în România - Seismul s-a resimțit în mai multe orașe din țară

,
cutremur

Cutremur în România

Un cutremur s-a înregistrat, vineri dimineața, în România, informează Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului.


In articol:

Un cutremur a avut loc, vineri dimineața, în România, anunță Institutul Naţional de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Seismul s-a produs, vineri dimineața, în ziua de 05 August 2022, la ora 05:27:23 (ora locală a României), în Oltenia, Gorj.

Cutremurul a înregistrat magnitudinea de ml 2.1 și a avut loc la adâncimea de 11km.

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 112km NV de Craiova, 130km SV de Sibiu, 148km SE de Timisoara, 160km V de Pitesti, 172km SE de Arad, 190km E de Belgrade, 195km E de Zemun, 197km S de Cluj-Napoca, 208km N de Nis, 225km V de Brasov.

Citeste si: Cutremur puternic, joi dimineață- Ce magnitudine a avut și unde s-a produs

Cutremure frecvente în România

România are un risc seismic major în privința cutremurelor între 6- 7 grade pe scara Richter.

Dintre aceste arii epicentrale, zona seismică Vrancea este cea mai importantă, prin energia cutremurelor produse, extinderea ariei lor de macroseismicitate și caracterul persistent și concentrat al epicentrelor.

Seismicitatea din România este grupată în mai multe zone epicentrale: Vrancea, Făgăraș- Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud.

Seismicitatea din România este grupată în mai multe zone epicentrale: Vrancea, Făgăraș- Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud.

Alte zone epicentrale de importanță locală pot fi găsite în Transilvania, Galați, în zona Jibou și râul Târnava, în partea de nord și de vest a Olteniei, în nordul Moldovei și în Câmpia Română.

Activitatea seismică cea mai puternică din România se concentreză în zona Vrancea, la adâncimi intermediare de 60-200 km, într-o placă subdusă veche, aproape verticală.

Statistic, cutremure cu magnitudinea 6 și peste apar în Vrancea (aproximativ) la fiecare 10 ani, cutremure cu magnitudinea 7 la fiecare 33 ani, în timp ce cele cu magnitudinea (peste) 7,5 la fiecare 80 de ani.

Cel mai puternic cutremur produs în România

Amintim cutremurul din 1977 a fost momentul care a marcat unul dintre cele mai negre episoade din istoria României.

În doar 56 de secunde, 1.578 de oameni au murit, iar alţi 11.000 au fost răniţi, cei mai mulţi în Bucureşti, dat fiind gradul înalt de urbanizare. 

Seismsul s-a produs la ora 21:22:22 în data de 4 martie 1977, cu efecte devastatoare asupra României. A avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde.

La nivelul întregii țări au fost distruse aproximativ 35.000 de locuințe.

Citeste si: Cutremure în lanț, marți dimineață, în România- Seismele s-au resimțit în mai multe orașe- Ce magnitudine au avut

 

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

Misterele celor mai spectaculoase peşteri din munţii Hunedoarei. Unde s-ar fi aflat comoara lui Decebal

Cutremure în lanț, marți dimineață, în România - Seismele s-au resimțit în mai multe orașe - Ce magnitudine au avut

Video| Procurorul general Merrick Garland: 'Am aprobat personal percheziția locuinței lui Trump. Aplicarea legii se face în mod egal, fără temeri sau favoruri'

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Cutremur, resimțit în mai multe orașe - Ce magnitudine a avut seismul

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies