Cutremur vineri dimineață, în România. Ce magnitudine a înregistrat seismul și unde a fost resimțit

Author: Alina Petre

Cutremur vineri dimineață, în România

Sursa: Infp.ro

Un cutremur s-a înregistrat vineri dimineață, în România, informează Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul a avut loc în această dimineață în zona seismica Vrâncea,

Buzău. 

Citește și: Cutremur, joi seara, într-o zona neobișnuită din România. Ce magnitudine a avut și unde s-a produs

Cutremur vineri dimineață, în România

Cutremurul s-a produs vineri dimineața, 27 Ianuarie 2023, la ora 09:15:16 (ora locală a României), în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU.

Seismul a înregistrat cu magnitudinea ml 2.8 și a avut loc la adâncimea de 110km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 61km NE de Ploiesti, 78km SE de Brasov, 109km N de Bucuresti, 114km V de Braila, 119km V de Galati, 136km S de Bacau, 143km NE de Pitesti, 173km N de Ruse, 192km E de Sibiu, 212km NV de Constanta.

Un alt seism a avut loc joi seara, în ziua de 26 Ianuarie 2023 la ora 18:31:29 (ora locală a

României), în BANAT, CARAS-SEVERIN.

Citește și: Ce s-a întâmplat când mama Elodiei a încercat să ia legătura cu nepotul ei: „L-a influențat negativ pe copil”

Cutremur s-a produs cu magnitudinea ml 2.1 și a avut loc adâncimea de 6km.

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 125km SE de Timisoara, 133km NV de Craiova, 144km SV de Sibiu, 151km SE de Arad, 169km E

de Belgrade, 173km E de Zemun, 184km V de Pitesti, 198km SV de Cluj-Napoca, 208km N de Nis, 214km E de Novi Sad.

Cutremure frecvente în România

”România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, aspect evidenţiat de studiile de hazard seismic şi de prevederile codului de proiectare seismică P100-1/2013 și practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km. Şi această zonă nu este singura în care pot avea loc cutremure cu potenţial distructiv.

”Mi-au pus copilul într-o cutie în baie”. Deniz Brizo, mărturii cutremurătoare despre bebelușul care i-a murit VIDEO

În zona Vrancea este punctul de întâlnire dintre Placa Est‑Europeană și Subplăcile Moesică și Intra‑Alpină.   Coliziunea dintre cele trei plăci tectonice a provocat desprinderea unui bloc litosferic care în prezent este scufundat în manta.

Cutremurele crustale asociate cu zona Vrancea, cu magnitudini mai mici decât cele intermediare, sunt legate de o serie de sisteme de falii activate de tensiunile rezultate din mişcarea subplăcilor ce converg în Vrancea",  spun specialiștii INFP.

Citește și: 18 ani de la cutremurul din Oceanul Indian din 2004. Ce pagube a creat seismul submarin cu o magnitudine de 9 grade pe scara Richter

 


Un nou episod al serialului turcesc „ Prețul Fericirii” este difuzat la Kanal D miercuri, 29 martie 2023, începând cu ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.