Cum se va imparti Lumina de Paste si painea sfintita, dupa ce acordul MAI-BOR a fost modificat

,

Anunțul a fost făcut miercuri seară de către ministrul de Interne, Marcel Vela, după ce acordul inițial a stârnit controverse în spațiul public, inclusiv șeful statului cerând revenirea asupra acestuia.


In articol:

Acordul încheiat de Ministerul de Interne cu Biserica Ortodoxă a fost modificat, astfel că oamenii nu vor putea lua parte la slujbe nici în incinta, nici în afara bisericilor, pâinea sfințită va fi împărțită de voluntari ai bisericii, ci nu de polițiști,

așa cum era inițial, în timp ce Lumina va fi distribuită în noaptea de Înviere tot de clerici și voluntari" în pragul casei sau la fereastră, fără ca oamenii să iasă în stradă".

Anunțul a fost făcut miercuri seară de către ministrul de Interne, Marcel Vela, după ce acordul inițial a stârnit controverse în spațiul public, inclusiv șeful statului cerând revenirea asupra acestuia.

Marcel Vela a spus că acordul cu BOR a fost modificat" în urma discuțiilor și îngrijorărilor din spațiul public legate de riscurile epidemiologice în creștere pentru perioada următoare", fără a face referire la solicitarea președintelui de revizuire a acestei înțelegeri cu Biserica.

El a precizat că noul acord a fost convenit în urma unei alte discuții cu Patriarhul Daniel.

Noile prevederi ale acordului MAI-BOR sunt că slujbele de Paşte se vor desfăşura fără participarea credincioşilor, așa cum prevăd ordonanțele militare, iar pâinea sfințită (Paştile) și Lumina sfântă vor fi distribuite la locuințele oamenilor de către clerici

şi voluntarii din parohii, în zilele de vineri şi sâmbătă şi în prima zi de Paşte, la solicitarea credincioșilor.

Practic, clericii din fiecare parohie, însoțiți de până la 5 voluntari, vor mege din casă în casă pentru a împărți pâinea sfințită și Lumina, în noaptea de Înviere. Singura modificare față de acordul inițial cu BOR este că în acestă misiune nu mai sunt angrenați polițiștii. De menționat că una din ordonanțele militare prevede deplasarea în grupuri de cel mult 3 persoane, noteaza hotnews.ro.

Vela a susținut că oamenii vor primi primi pâinea sfințită sau Lumina" din pragul

casei ori de la fereastră, fără a ieși în stradă".

Textul noului acord semnat de ministrul de Interne, Marcel Vela și de Patriarhul Daniel:

"Având în vedere estimările recente ale specialiştilor referitoare la extinderea pandemiei în următoarele două săptămâni, pentru a spori măsurile de prevenire a infecţiei cu noul coronavirus, Acordul Patriarhiei Române şi Ministerului Afacerilor Interne, din data de 14 aprilie 2020, se modifică după cum urmează:

1.

Slujbele religioase din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor Bisericii Ortodoxe Române şi prevederilor din ordonanţele militare privind reuniunile publice şi distanţarea fizică, fără participarea credincioşilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcaşurilor de cult.

2. Pâinea binecuvântată, în formă de prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paşti (sfinţită joi, 16 aprilie 2020), va fi distribuită la domiciliul credincioşilor din toate parohiile de către personalul clerical şi voluntarii din parohie, vineri, 17 aprilie 2020 şi sâmbătă, 18 aprilie 2020, în intervalul orar 08.00

- 17.00, şi în prima zi de Paşti, între orele 06.00 -12.00, la solicitarea credincioşilor.

3. Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de către personalul clerical şi maximum 5 voluntari, sâmbătă, 18 aprilie 2020, începând cu ora 20.00.

4. Clericii din fiecare parohie, ajutaţi de un număr de maximum 5 voluntari cu echipament de protecţie (mască şi mănuşi), în calitate de organizatori, vor asigura distribuirea Paştilor sau a Sfintei Lumini, respectând reglementările prevăzute în ordonanţele militare, având asupra lor cartea de identitate şi, ca semn distinctiv, banderolă albă pe braţ, precum şi un ecuson cu date de identificare, ştampilat de parohie.

5. Credincioşii vor primi Paştile sau Sfânta Lumină din pragul casei ori de la fereastră, fără a ieşi în stradă, iar în zona locuinţelor multifamiliale acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de Asociaţia de proprietari sau de chiriaşi, care va purta echipament de protecţie (mască şi mănuşi).

6. În spitalele unde nu există preot de caritate, cadrele Ministerului Afacerilor Interne aflate în misiune în noaptea de Înviere vor distribui Sfânta Lumină acestor unităţi, precum şi centrelor sociale şi centrelor de carantină.

7. Structurile coordonate de către Ministerul Afacerilor Interne (Poliţie, Poliţie de frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliţie locală şi cadrele Ministerului Apărării Naţionale) vor asigura ordinea publică pe toată durata distribuirii Paştilor şi a Sfintei Lumini, precum şi respectarea reglementărilor prevăzute în ordonanţele militare privind eliminarea riscului de răspândire a noului coronavirus".

Citeste si: Raed Arafat, primul anunt despre protocolul MAI cu Patriarhia Romana

Citeste si: Reactia Bisericii dupa ce presedintele Klaus Iohannis a cerut schimbarea acordului cu Ministerul de Interne

Citeste si: Klaus Iohannis vrea schimbarea acordului MAI- BOR. Anuntul facut de presedinte

 

 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Despartire soc la "Puterea dragostei"! Daiana si Gabriel isi spun adio: "Pentru mine emisiunea s-a incheiat"! Urmareste o editie incendiara "Puterea...

Le e mai teamă de COVID-19 decât de conspirații: După ce a luat AstraZeneca și Johnson & Johnson, Iranul vrea să cumpere și vaccin Pfizer de la Occidentali

Simona Halep îl DISTRUGE pe Smiley! De ce NU l-a vrut la nunta ei sub nicio formă! Ce s-a întâmplat între cei doi

Andreea Pirui a detonat bomba: "Turcu mi-a zis sa fac cuplu cu el"! Reactia incredibila a Roxanei

Bianca si Ramona, scandal monstru! "Se teme ca i-l iau pe Livian"

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies