Cum se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei. Tradiția care îți arată cum va fi anul viitor pentru tine!

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 29 aug 2022, 03:25

Grâu pus la încolțit de Sfântul Andrei

De Sfântul Andrei avem mai multe tradiții, una dintre acestea fiind că se pune grâu la încolțit. Iată cum să punem grâu la încoțit de Sf Andrei.

Una dintre tradițiile de Sf. Andrei este ca persoanele credincioase să pună grâu la încolțit în această zi sfântă. 

Tradiția de a pune grâu la încolțit există la noi în țară de sute de ani. Strămoșii noștri obișnuiau să pună grâu la încolțit într-un vas, cu puțină apă sau pământ.

Grâul încolțit de Sfântul Andrei reprezintă simbolul vieții care a biruit moartea.

El este un semn de belșug și de prosperitate în viață.

Potrivit tradiției, punem grâu la încolțit de Sfântul Andrei, iar înălțimea și desimea grâului pe care îl creștem până la Anul Nou ne va arăta cum va fi anul viitor pentru noi. Un grâu sănătos și înalt semnifică un an îmbelșugat și un viitor bun pentru noi. Totodată, semnifică faptul că vom fi sănătoși și vom avea succes pe toate planurile.

Pentru agricultori, grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei le arată acestora cât de bogată sau de săracă va fi recolta anului care vine. Un grâu bogat anunță un pământ rodnic și o recoltă bocată, în timp ce un grâu scurt și uscat prevestește un an sărac în recolte.

Grâu încolțit de Sfântul Andrei: Cum punem grâul la încolțit de Sf. Andrei

Cu o seară înainte de Sfântul Andrei punem câteva boabe de grâu într-un vas de plastic sau de ceramică, peste un strat de vată, pe care ulterior trebuie să îl udăm în mod constant. Putem pune grâul la încolțit și într-un ghiveci cu pământ, la fel cum făceau strămoșii noștri în urmă cu sute de ani.

Pentru ca grâul să crească mare trebuie așezat la încolțit într-un loc cu multă lumină, de preferat în apropierea unei ferestre.

În vechime fetele obișnuiau să pieptene grâul înainte de a-l pune la încolțit, tradiția spunând că, astfel, ele vor avea un păr lung și des.

Dacă avem grijă cum trebuie de grâu, îl punem aproape de fereastră și îl udăm constant, el va începe să încolțească la doar câteva zile de la momentul în care am plantat primele boabe. Potrivit tradiției populare, trebuie să ținem grâul la încolțit până în noaptea de Anul Nou.

Tradiția spune că în noaptea de Anul Nou, la masa bogată pe care o punem, trebuie să așezăm la loc de cinste și grâul încolțit. Dacă grâul va fi frumos și va sta la loc de cinste la masa de Revelion, tradiția spune că vom avea un an viitor bun și îmbelșugat.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Rugăciune Sfântul Andrei. Tradiții și superstiții: Ce să nu faci pe 30 noiembrie

Cine a fost Sfântul Andrei

Sfântul Andrei a fost unul dintre cei 12 apostoli ai Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Născut în anul 6 î.Hr în Betsaida, parte atunci a Imperiului Roman, Sfântul Apostol Andrei era fratele Sfântului Petru.

Potrivit Evangheliei după Ioan, Sfântul Andrei a fost mai întâi ucenic al lui Ioan Botezătorul, care i-a recomandat să-L urmeze pe Iisus Hristos. Aceeași Evanghelie informează că Andrei l-a dus pe fratele său, Petru, la Iisus Hristos, spunându-i acestuia că l-a găsit pe Mesia (Ioan 1,35-42).

Andrei a fost primul apostol al lui Iisus Hristos, urmându-l pe Mântuitor după ce l-a auzit pe Ioan Botezătorul spunând despre Fiul Domnului: „Iată mielul lui Dumnezeu!” (Ioan 1,36).

După Învierea lui Iisus Hristos și Pogorârea Duhului Sfânt (Rusaliile), Sfântul Andrei, alături de ceilalți apostoli, a mai rămas câțiva ani în Ierusalim, el contribuind alături de aceștia la formarea Bisericii. La Sinodul Apostolic, ce a avut loc în jurul anilor 49-50 d.Hr. la Ierusalim, apostolii s-au întâlnit și au tras la sorți unde va merge fiecare. Lui Andrei i-a revenit Scytia (Dobrogea), el propovăduind Evanghelia pe teritoriul țării noastre și ajungând astfel protectorul românilor.

Înainte de a ajunge în Dobrogea, Andrei a mers alături dee fratele său, Apostolul Petru, prin Asia Mică, după care a trecut Peninsula Balcanică prin teritoriul Turciei de azi și a ajuns în Dobrogea. În Dobrogea Sfântul Apostol Andrei a poposit o perioadă de timp, propovăduind Evanghelia, el stând într-o peșteră. Aproape de peștera în care se spune că a locuit Sfântul Andrei s-a construit Peștera Sfântului Andrei.

După ce a părăsit Dobrogea a ajuns cu propovăduirea Evangheliei până în sudul Rusiei de astăzi. Sfântul Andrei, prin misiunea sa, a devenit patron al Scoției (steagul scoțian reprezintă crucea sfântului Andrei), al României, al Spaniei, al Siciliei, al Greciei și al Rusiei. Totodată, a devenit patronul orașelor Napoli, Ravenna, Brescia, Amalfi, Mantua, Bordeaux, Brugge, Patras și al altor orașe.

Citeste si: La mulți ani de Sfântul Andrei 2021! Mesaje și urări pentru toți cei care poartă acest nume

 

 

 

Taguri:

Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!