Cum se fac programările la starea civilă în București și care este procesul

,

Programările pentru starea civilă în București se fac după anumite reguli. Procesul poate să difere, în funcție de Primăria sectorului de care aparțineți.


In articol:

Dacă v-ați hotărât ca anul acesta să vă uniți destinele cu persoana iubită, primul pas este, bineînțeles, cununia civilă. Pentru asta, veți fi nevoiți să vă faceți o programare la Primăria sectorului în care locuiți.

Iată care este întreg procesul și ce acte trebuie să depuneți. 

Programarea cununiei civile în București

Procedurile de programare a cununiei civile sunt puțin diferite, în funcție de sector. Ca să vă fie mai ușor, vă vom explica, exact, ce trebuie să faceți, dacă vreți să ajungeți în fața ofițerului stării civile, alături de persoana pe care o iubiți. 

În primul rând, indiferent de sectorul în care veți face cununia, veți avea nevoie de un dosar, care să conțină următoarele acte:

  • Declarația de căsătorie
  • Actele de identitate ale viitorilor soți, în original și în copie 
  • Certificatele de naștere ale viitorilor soți, în original și în copie 
  • Certificatele prenupțiale, legate de starea sănătății. Acestea sunt valabile doar 14 zile calendaristice, din momentul în care au fost emise. În ele trebuie să fie menționat faptul că persoana în cauză se poate căsători
  • Documentele, în original și în copii, traduse și legalizate sau certificate de către ofițerul de stare civilă, din care să rezulte desfacerea căsătoriei anterioare, dacă este cazul

Actele

se depun personal, de către viitorii soți. Tinerii vor scrie în declarația de căsătorie că nu cunosc niciun motiv de natură legală, care să împiedice încheierea căsătoriei.

De asemenea, se va menționa numele de familie pe care îl vor purta în timpul căsătoriei. Documentul poate fi descărcat de pe site-ul primăriei.

Un alt aspect important în programarea cununiei civile este acela că viitorii soți trebuie să depună dosarul, în 24 de ore de la eliberarea certificatului prenupțial. 

Asta înseamnă că fericitul eveniment nu poate să aibă loc mai devreme de 10 zile de la depunerea actelor și mai târziu de 14 zile. 

Cum te programezi la cununia civilă, în funcție de sector

În primul rând, trebuie să știți că vă puteți căsători doar la Primăria locului de domiciliu sau de reședință a unuia dintre viitorii soți. 

Dacă vreți să faceți cununia civilă în sectoarele 1, 2, 4 sau 5, aceasta se va încheia între a 11-a și a 14-a zi de la data depunerii actelor. 

În cazul în care vă veți căsători la Primăria Sectorului 3, veți beneficia de avantajul programării online. Intrați pe site-ul www.primarie3.ro,  selectați data și ora la care v-ați dori să aibă loc cununia și așteptați un mail de confirmare. 

O să vi se ceară să completați numele, adresa și CNP-ul ambilor soți. În momentul în care veți primi mailul de confirmare, o să vi se specifice și data la care trebuie să mergeți la ghișeul Serviciului Stare Civilă, pentru a depune actele. 

Atenție! Rezervarea online se face doar începând cu data de 1 a fiecărei luni, pentru luna curentă, respectiv pentru luna următoare. 

Cununiile se pot programa online, doar dacă se încheie între cetățeni români sau între un cetățean român și unul străin.

La Primăria Sectorului 6, termenul de încheiere a căsătoriei este de 11 zile de la data la care a fost înregistrată declarația de căsătorie. 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Momente tandre la Survivor România 2021. Incredibil, ce nu s-a observat în tabara Faimoșilor și Războinicilor în miez de noapte. S-au pupat!

Ministrul Mediului vrea să-i împuște legal pe urșii agresivi: 'Viaţa umană trebuie protejată'

Scandal ca la ușa cortului! Elena Ionescu și Cristina Șișcanu s-au luat la ceartă în direct! De la ce a pornit totul

Sarbatoare religioasa importanta, vineri, 18 iunie 2021. Biserica Ortodoxa cinsteste trei mari Sfinti, dar si Odovania praznicului Inaltarii Domnului! Ce semnificatie are...

Vaccinarea devine OBLIGATORIE! Mii de români vor fi afectați

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies