Cum sa investesti bani - Obiective si vehiculul de investitie

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 18 feb 2024, 00:25

Investițiile pot fi unul dintre cele mai complexe concepte din domeniul finanțelor personale. Este una dintre pietrele de temelie ale independenței financiare!

Sursa: PixaBay

Investițiile pot fi unul dintre cele mai complexe concepte din domeniul finanțelor personale. Este una dintre pietrele de temelie ale independenței financiare!

Investițiile pot fi unul dintre cele mai complexe concepte din domeniul finanțelor personale. Dar este, de asemenea, una dintre pietrele de temelie ale independenței financiare și ale acumulării de avere. Deși poate părea intimidant, înțelegerea noțiunilor de bază vă poate spori încrederea și vă poate ajuta să vă simțiți confortabil la început.
La un nivel înalt, investiția este procesul prin care se stabilește unde doriți să ajungeți în călătoria dvs.

financiară și se potrivesc aceste obiective cu investițiile potrivite pentru a vă ajuta să ajungeți acolo. Acest lucru include înțelegerea relației dumneavoastră cu riscul și gestionarea acestuia în timp.
Odată ce ați înțeles ce vă doriți, trebuie doar să vă aruncați în acțiune. Puteți decide să investiți pe cont propriu sau cu îndrumarea profesională a unui planificator financiar. Mai jos discutăm în detaliu fiecare dintre etapele cheie pentru a vă ajuta să începeți să investiți.

Decideți-vă obiectivele de investiții

Înainte de a vă decide să deschideți un cont și de a începe să comparați opțiunile de investiții, ar trebui să vă gândiți mai întâi la obiectivele dvs. generale. Vreți să investiți pe termen lung sau doriți ca portofoliul dumneavoastră să genereze venituri? Știind acest lucru, veți reduce numărul de opțiuni de investiții disponibile și veți simplifica procesul de investiții.


"Luați în considerare care este obiectivul dumneavoastră final pentru acești bani- sunt pentru pensie, pentru plata unui avans pentru o casă în următorii cinci ani sau pentru altceva?", spune Lauren Niestradt, CFP, CFA și manager de portofoliu la Truepoint Wealth Counsel.
Înțelegerea obiectivelor dvs. și a termenelor lor va ajuta la determinarea gradului de risc pe care vă puteți permite să vi-l asumați și a conturilor de investiții care ar trebui să fie prioritare.

De asemenea, nu doriți să vă investiți fondul de urgență într-un cont de brokeraj, deoarece nu este ușor să accesați banii dacă aveți nevoie de ei rapid. În plus, dacă aveți nevoie de acei bani atunci când piața se confruntă cu o scădere, s-ar putea să ajungeți să pierdeți bani atunci când sunteți forțat să vindeți la preț scăzut.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Selectați vehiculul (vehiculele) de investiții

După ce v-ați stabilit obiectivul (obiectivele), trebuie să decideți ce vehicule de investiții- uneori denumite conturi de investiții- să utilizați. Rețineți că mai multe conturi pot lucra împreună pentru a îndeplini un singur obiectiv.
Dacă doriți să adoptați o abordare mai practică în construirea portofoliului dvs., un cont de brokeraj este locul de unde trebuie să începeți. Conturile de brokeraj vă oferă posibilitatea de a cumpăra și vinde acțiuni, fonduri mutuale și ETF-uri.

Acestea oferă o mare flexibilitate, deoarece nu există o limită de venit sau un plafon pentru suma pe care o puteți investi și nici reguli privind momentul în care puteți retrage fondurile. Dezavantajul este că nu aveți aceleași avantaje fiscale ca și conturile de pensii.
Există mai multe firme financiare care oferă conturi de brokeraj. Lucrul cu o firmă de brokeraj tradițională vine de obicei cu avantajele de a avea mai multe tipuri de conturi din care să alegeți și opțiunea de a vorbi cu cineva la telefon și, în unele cazuri, în persoană, dacă aveți întrebări. Dar există și dezavantaje: Unele case de brokeraj tradiționale pot fi puțin mai lente în a încorpora noi caracteristici sau opțiuni de investiții de nișă, cum ar fi criptomonedele.
Dacă aveți obiective financiare mai complexe și preferați opțiuni de investiții mai personalizate, un robo-consilier s-ar putea să nu fie cel mai potrivit.
Un lucru important de reținut: Deschiderea unui cont de brokeraj și depunerea de bani nu înseamnă investiție. Este o greșeală frecventă pentru noii investitori să presupună că deschiderea contului și adăugarea de bani este suficientă, însă pasul final este de a face o achiziție.

Citește și: Cum sa investesti bani- Cum sa vezi cat ar trebui sa investesti!

Citește și: Cum sa investesti bani- Construirea unui portofoliu

Citește și: Cum sa investesti bani- Despre risc si toleranta la risc

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!