Cum să faci o friptură bună: tot ce ai nevoie sa stii

Autor: Bogdan Frațilă

Cum să faci o friptură bună: tot ce ai nevoie sa stii

Sursa: PixaBay

Sunt momente în viață când nu vrei nimic complicat, ci doar un prânz bun, miros de carne rumenită și liniștea celor dragi în jurul mesei.

Sunt momente în viață când nu vrei nimic complicat, ci doar un prânz bun, miros de carne rumenită și liniștea celor dragi în jurul mesei. Friptura – simplă în aparență, dar cu atâtea povești în jurul ei – e genul acela de mâncare care nu ține cont de anotimp. Merge la Crăciun cu garnitură de cartofi, la o duminică leneșă cu salată, ori vara, la grătar, cu o bere rece. Dar cum faci, de fapt, o friptură bună? Nu e doar despre carne. E despre timp si răbdare.

 1. Alege carnea cu grijă

Totul începe de la ingredientul principal. Vrei o friptură fragedă și aromată? Alege carne de calitate, de preferat de la măcelărie sau de la producători locali, dacă poți.

Citește și: Care a fost reacția Ilenei Sterp, după ce fratele său, Iancu, a fost acuzat că a fost agresiv cu un bărbat? "Este momentul să spunem lucrurilor pe nume!"

Citește si: Când a murit, de fapt, Ștefania Szabo? Rezultatele autopsiei răstoarnă ancheta în cazul decesului subit al doctoriței

  • Pentru o friptură de vită: alege antricot, vrăbioară sau mușchi.

  • Pentru porc: ceafa e vedeta, dar și cotletul poate fi minunat dacă îl marinezi.

  • Pentru pui: pulpele cu os și piele ies mai suculente decât pieptul.

Nu cumpăra carne la întâmplare.

Uită-te la culoare, la miros, la fibră. O carne bună este esentiala.

 2. Marinatul e secretul răbdării

O friptură bună începe... cu o zi înainte. Sau măcar cu câteva ore. Pune carnea la marinat – adică las-o să stea într-un amestec care o frăgezește și o umple de gust. Ce merge la marinat? Ulei de măsline, usturoi, rozmarin, cimbru, sare, piper, poate niște vin sau suc de lămâie.

Nu trebuie să fie sofisticat. Pune într-un bol sau într-o pungă, lasă la frigider și ai răbdare. Răbdarea e ingredientul tăcut al unei fripturi reușite.

 3. Gătitul: nici prea grăbit, nici prea încet

Friptura se face cu grijă. Dacă o pui pe foc puternic și o abandonezi, va ieși tare. Dacă o coși prea încet, se usucă. Fie că o faci în tigaie, la cuptor sau pe grătar, fii prezent.

  • Lasă carnea să ajungă la temperatura camerei înainte de gătire (altfel se gătește neuniform).

  • Nu o întoarce de zece ori. Odată e suficient. O friptură bună are nevoie de puțină liniște și căldură constantă.

  • Nu o tăia imediat ce o iei de pe foc. Las-o 5-10 minute să se odihnească/. Sucurile se așază, carnea se relaxează. E un mic miracol.

 4. Servește cu suflet

O friptură bună se servește caldă, pe o farfurie simplă, alături de ceva ce-ți place: piure, legume la grătar, o salată verde. Friptura nu e doar despre mâncare. E despre ritual. Despre cum carnea se transformă, cum mirosul se strecoară prin casă, cum stomacul spune mulțumesc. E despre a găti pentru cei dragi, dar și pentru tine. Pentru că a face o friptură bună e un gest de grijă. Și, uneori, grija are gust de rozmarin și usturoi.

Citește și: Echipamente esențiale pentru o măcelărie profesională de succes

 


5 unități medicale din Prahova au rămas fără apă! Pacienții ar putea fi transferați la unități sanitare din București. Anunțul făcut de ministrul Sănătății

După ce alimentarea cu apă a fost oprită în Prahova, problema se adâncește din ce în ce mai mult, întrucât cinci instituții medicale din județ au ajuns într-o situație de criză.