Sunt momente în viață când nu vrei nimic complicat, ci doar un prânz bun, miros de carne rumenită și liniștea celor dragi în jurul mesei. Friptura – simplă în aparență, dar cu atâtea povești în jurul ei – e genul acela de mâncare care nu ține cont de anotimp. Merge la Crăciun cu garnitură de cartofi, la o duminică leneșă cu salată, ori vara, la grătar, cu o bere rece. Dar cum faci, de fapt, o friptură bună? Nu e doar despre carne. E despre timp si răbdare.
1. Alege carnea cu grijă
Totul începe de la ingredientul principal. Vrei o friptură fragedă și aromată? Alege carne de calitate, de preferat de la măcelărie sau de la producători locali, dacă poți.
-
Pentru o friptură de vită: alege antricot, vrăbioară sau mușchi.
-
Pentru porc: ceafa e vedeta, dar și cotletul poate fi minunat dacă îl marinezi.
-
Pentru pui: pulpele cu os și piele ies mai suculente decât pieptul.
Nu cumpăra carne la întâmplare.
Uită-te la culoare, la miros, la fibră. O carne bună este esentiala.2. Marinatul e secretul răbdării
O friptură bună începe... cu o zi înainte. Sau măcar cu câteva ore. Pune carnea la marinat – adică las-o să stea într-un amestec care o frăgezește și o umple de gust. Ce merge la marinat? Ulei de măsline, usturoi, rozmarin, cimbru, sare, piper, poate niște vin sau suc de lămâie.
3. Gătitul: nici prea grăbit, nici prea încet
Friptura se face cu grijă. Dacă o pui pe foc puternic și o abandonezi, va ieși tare. Dacă o coși prea încet, se usucă. Fie că o faci în tigaie, la cuptor sau pe grătar, fii prezent.
-
Lasă carnea să ajungă la temperatura camerei înainte de gătire (altfel se gătește neuniform).
-
Nu o întoarce de zece ori. Odată e suficient. O friptură bună are nevoie de puțină liniște și căldură constantă.
-
Nu o tăia imediat ce o iei de pe foc. Las-o 5-10 minute să se odihnească/. Sucurile se așază, carnea se relaxează. E un mic miracol.
4. Servește cu suflet
O friptură bună se servește caldă, pe o farfurie simplă, alături de ceva ce-ți place: piure, legume la grătar, o salată verde. Friptura nu e doar despre mâncare. E despre ritual. Despre cum carnea se transformă, cum mirosul se strecoară prin casă, cum stomacul spune mulțumesc. E despre a găti pentru cei dragi, dar și pentru tine. Pentru că a face o friptură bună e un gest de grijă. Și, uneori, grija are gust de rozmarin și usturoi.
Citește și: Echipamente esențiale pentru o măcelărie profesională de succes