Valorile din termometre au început să crească, iar românii se bucură din plin de temperaturile ridicate, în natură. Fie că merg la o plimbare în parc sau în pădure, românii trebuie să fie foarte atenți la căpușe, care le pot provoca diferite probleme de sănătate atât oamenilor, cât și animalelor.
Numărul persoanelor ajunse la spital a crescut față de anii anteriori
Temperaturile au crescut, iar odată cu acestea au început să apară și căpușele. Aceste insecte pot transmite boli grave persoanelor sau animalelor, printr-o singură mușcătură.
În minivacanță de 1 Mai, mai exact între 1 și 5 mai 2025, 24 de persoane s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu cu înțepături de căpușe.
Citește și: Cum se scot căpușele din piele. Cea mai mare greșeală pe care o fac oamenii după ce sunt mușcați de o căpușă
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Medicii le recomandă persoanelor care au fost mușcate de o căpușă să nu încerce să extragă singuri insecta din corp, ci să se prezinte la unitățile medicale pentru a primi tratamentul corespunzător. De un tratament asemănător trebuie să aibă parte și animalele de companie care au căpușe pe corp. Acestea trebuie să fie duse de urgență la veterinar.
„Trebuie să țină legătura strâns cu medicul veterinar, astfel încât să li se recomande produse special antiparazitare și în felul ăsta ne putem asigura că ei nu capătă de prin parc paraziți externi. Dacă din nefericire găsim un parazit de genul asta recomandarea e să mergem la medic veterinar pentru a o îndepărta și pentru a iniția un protocol”, a explicat Dragoș Eremia, medic veterinar, potrivit stirileprotv.ro.
Cum prevenim mușcăturile de căpușe
Tratamentele pentru combaterea căpușelor au început, în Capitală, la sfârșitul lunii martie, însă cu toate acestea, biologii recomandă o atenție sporită asupra spațiului verde în această perioadă a anului.
Pentru a ne lua măsuri de protecție asupra căpușelor, biologul recomandă să nu îi lăsăm pe cei mici în iarbă înaltă, să stropim cu soluție insecticidă și să tundem iarba în mod regulat. Specialiștii recomandă ca după fiecare ieșire în natură sau în parc să ne inspectăm cu atenție corpul.
Mai mult de atât, este indicat ca oamenii să poarte haine deschise la culoare și să folosească spray-uri repelente.