Cum poți verifica disponibilitatea numerelor auto preferențiale online

,

Dacă vă doriți la mașină numere preferențiale, puteți verifica disponibilitatea acestora online, fără să mai fie nevoie să mergeți la DPRCIV. În acest fel, veți scăpa de cozile interminabile, iar în perioada aceasta este, cu siguranță, cea mai bună variantă.


In articol:

V-ați cumpărat o mașină nouă și vreți să o înmatriculați cu numere preferențiale? Nimic mai simplu. Vă alegeți numărul și verificați de acasă dacă acesta este disponibil. Trebuie să știți că dacă vă doriți neapărat un anumit număr la mașină, va trebui să plătiți în plus. 

Puteți verifica pe internet dacă un număr auto este disponibil

Dacă vă aflați în situația în care v-ați schimbat mașina și sunteți nevoit să o înmatriculați, dar vă doriți un număr preferențial, trebuie ca înainte de toate să știți dacă nu cumva a fost luat de altcineva. Dacă până acum disponibilitatea unui număr se făcea la sediul DRPCIV, Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, unde statul la coadă vă făcea să pierdeți destul de mult timp, acum lucrurile sunt mult mai simple. 

Trebuie doar să intrați pe siteul drpciv.ro și din meniu veți alege opțiunea ”Servicii online”. Următorul pas este să accesați secțiunea ”Verificări onine” și acolo veți găsi și opțiunea ”Disponibilitate număr”. O să vi se ceară adresa dumneavoastră de email și bineînțeles va trebui să scrieți și numărul auto pe care vi l-ați dori. 

Chiar dacă respectivul număr apare disponibil în acel moment, trebuie să vă grăbiți, pentru că nu îl puteți rezerva. Veți primi doar un mail, în care vi se va comunica dacă numărul este disponibil sau nu, în momentul în care ați verificat dumneavoastră. Nimeni nu vă garantează că peste câteva ore situația va rămâne la fel. 

Numerele preferențiale costă dublu

Un alt aspect important este acela că numerele preferențiale costă mai mult decât cele la rând. Astfel, dacă nu vă doriți un anumit număr, veți plăti pentru plăcuțe suma de 40 de lei. În schimb, dacă vă alegeți numerele de înmatriculare, trebuie să scoateți din buzunar 85 de lei. 

Toate mașinile, indiferent dacă sunt noi sau second hand vor avea inițial numere roșii. Acestea sunt valabile doar 30 de zile, după care va trebui să înmatriculați mașina. Dacă totuși această perioadă a trecut, iar dumneavoastră nu v-ați făcut timp să rezolvați problema, puteți face o cerere, prin care să declarați că vreți să prelungiți termenul de valabilitate a numerelor roșii. 

În acest fel, veți mai putea circula regulamentar încă 60 de zile. Și pentru obținerea numerelor roșii trebuie însă să aveți pregătite o serie de acte. Iată care sunt acestea:

  • o cerere din partea dumneavoastră, prin care solicitați numerele roșii
  • contractul de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie RCA (trebuie să aveți și copia și originalul)
  • documentul care să demonstreze că aveți drept de proprietate
  • cartea dumneavoastră de identitate (și aici trebuie să prezentați și copia și originalul)
  • dovada ca ați plătit contravaloarea autorizației de circulație provizorie (aceasta costă 13 lei)
  • dovada ca ați plătit contravaloarea plăcuțelor de înmatriculare cu numere provizorii (costă 40 lei)
  • în cazul în care mașina pe care vreți să o înmatriculați este din afara Uniunii Europene, veți avea nevoie și de o copie a declarației vamale.

 

Citește-ne pe
Citește și:

Cum să reduci factura la gaze dacă folosești o centrală termică

PRIORITATEA Comisiei Europene în plină pandemie: PLAN pentru incluziunea migranților, pe 2021 - 2017

Atenție mare! Câtă cafea ai voie să bei pe zi? Mai multă îți distruge sistemul imunitar! Specialiștii avertizează

Alexandru Rafila cere redeschiderea școlilor pentru clasele primare: "Vor avea mari probleme..."

BREAKING: Elevii se întorc în clase! Decizia, anunțată acum


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Te-ar mai putea interesa
Cookies