Cum îți faci paşaportul pe timp de pandemie? Reguli importante de urmat în 2021

,

Dacă trebuie să vă faceți pașaportul pe timp de pandemie, este important să știți ce pași aveți de parcurs și ce documente sunt necesare. Noi vă spunem ce reguli aveți de urmat în 2021.


In articol:

Cetățenii care vor să părăsească țara și să meargă în afara statelor membre ale Uniunii Europene trebuie să aibă un pașaport valabil. Pe timp de pandemie, acest act se eliberează destul de repede și fără să stați la cozi. 

Ce acte îți trebuie pentru eliberarea pașaportului în 2021

Dacă vreți să călătoriți într-o țară străină, care face parte din Uniunea Europeană, lucrurile sunt simple. Aveți nevoie doar de buletin. În schimb, în momentul în care vă doriți să ajungeți într-un stat care nu este membru UE, situația se complică puțin. Pașaportul devine obligatoriu. 

Chiar dacă este pandemie, trebuie să știți că veți obține documentul de călătorie destul de ușor. Trebuie doar să parcurgeți câțiva pași, după care vi se va elibera fără probleme pașaportul. În primul rând, iată de ce acte aveți nevoie, pentru a obține acest document:

  • cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate, în original
  • certificatul de naştere, în original
  • documentul care face dovada achitării contravalorii paşaportului, în original
  • paşaportul anterior, dacă acesta există

În cazul în care doriți să faceți pașaport unui minor care nu a împlinit încă vârsta de 14 ani, deci nu are buletin, trebuie să aveți următoarele documente:

  • certificatul de naştere al copilului, în original
  • actele de identitate ale părinţilor sau al unuia dintre părinţi, al reprezentantului legal sau al persoanei împuternicite, în original. Este important de știut că în cazul în care cerea de eliberare a pașaportului este făcută doar de către unul dintre părinți, acesta va avea nevoie și de o procură de împuternicire semnată de celălalt părinte
  • dovada achitării taxelor pentru paşaport, completate pe numele minorului, în original
  • paşaportul anterior al minorului, dacă este cazul

Cât de repede obții pașaportul în 2021

După ce aveți toate actele necesare la îndemână, trebuie să faceți o cerere de eliberare a pașaportului. Toți cetățenii care au împlinit vârsta de 18 ani trebuie să depună personal această cerere. Mergeți la serviciile publice comunitare de paşapoarte din zona în care locuiți. 

În ceea ce privește taxa pe care trebuie să o achitați, aceasta diferă în funcție de tipul de pașaport pe care vreți să-l obțineți.

1. Pașaport simplu electronic

Acesta are o valabilitate de 10 ani, pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani, 5 ani, pentru cele cu vârsta între 12 și 18 ani și 3 ani, pentru copiii de până în 12 ani. Pașaportul simplu electronic se eliberează, în mod normal, în 15 zile de la data la care ați depus actele. În această perioadă, documentul de călătorie poate fi ridcat chiar și în 5 zile lucrătoare. 

2. Pașaport simplu temporar

Acest tip de pașaport este valabil doar un an și vi se va elibera în doar câteva ore. 

Contravaloarea pașaportului simplu electronic este de 258 de lei, pentru toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani și 234 de lei, pentru minorii care au sub 12 ani. Pașaportul simplu temporar costă 96 de lei, indiferent de vârsta persoanei care are nevoie de acest act. 

Începând cu data de 7 septembrie 2020, puteți achita contravaloarea pașportului la casieriile unităţilor CEC Bank, la staţiile de plată Selfpay ale CEC Bank sau online, prin platforma de plăţi virtuale ghiseul.ro

Ca să evitați cozile, puteți să vă faceți o programare online pentru a depune actele de eliberare a pașaportului. Trebuie doar să intrați pe site-ul epasapoarte.ro, vă introduceți datele personale și veți fi programat destul de repede. 

Încercați să nu întârziați la programare nici măcar câteva minute, pentru că vă veți pierde locul și veți fi nevoiți să vă faceți o altă programare. 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Cum se face, de fapt, supa cremă de dovleac

Kim Jong Un a executat mai mulţi subalterni, pe fondul pandemiei de coronavirus

Introdu aceste alimente în dieta ta. Sunt de top în lupta împotriva bolilor și întărirea imunității

Cum se prepară corect sosul bearnez

Atenție, se ridică mașini! Iohannis a promulgat legea! Unde nu aveți voie să vă parcați autoturismul


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Te-ar mai putea interesa
Cookies