Cum îţi dai seama că roşiile pe care le cumperi acum din piaţă sunt româneşti

Author: Denisa Irimia

Dacă preferați roșiile românești în locul celor de import, este important să vă familiarizați măcar cu câteva dintre cele mai bune soiuri autohtone și să învățați cum să le identificați.

Roșiile sunt într-o competiție cu citricile în ceea ce privește conținutul de vitamina C, însă sunt și surse bogate de vitamina A și antioxidanți. Beta-carotenul, luteina și licopenul sunt trei substanțe esențiale care contribuie la detoxifierea organismului.

Citește și: Mânere de uși: tendințe în designul interior pentru 2024

Care sunt beneficiile roșiilor

Mențin oasele sănătoase

Probabil nu te-ai fi gândit că roșiile au acest efect. Totuși, mai multe studii au arătat că licopenul din roșii întârzie dezvoltarea osteoporozei în timpul perioadei de premenopauză.

De asemenea, roșiile furnizează o cantitate semnificativă de calciu și vitamina K. Ambele substanțe nutritive sunt fundamentale pentru întărirea sistemului osos și vindecarea oaselor în caz de fracturi.

Citește și: Rețete de supe și ciorbe fără carne. Se pregătesc ușor și sunt ideale pentru perioada postului

Efecte benefice pentru piele, par și unghii

Antioxidanții din roșii pot ajuta la curățarea tenului acneic, mixt sau gras. Poți să prepari o mască pentru față folosind pulpa roșiilor sau să îți clătești fața o dată pe săptămână cu suc de roșii.

Consumul regulat de roșii ajută la regenerarea celulelor pielii din interior, accelerând eliminarea toxinelor și contribuind la sănătatea acesteia.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Roșiile sunt benefice pentru piele, păr și unghii, datorită vitaminei A pe care o conțin, care le hidratează și le întărește.

Roșii pentru inima și rinichi

Consumul regulat de roșii poate să te ajute să întârzii apariția bolilor cardiovasculare, să reduci riscul de infarct și de tromboză.

Roșiile conțin antioxidanți care au și un efect diuretic, ajutând la menținerea unei hidratări corespunzătoare și la eliminarea toxinelor din organism.

Mai multe studii au demonstrat că persoanele care includ roșii în dieta lor au o probabilitate mai mică de a dezvolta pietre la rinichi.

Cele mai gustoase soiuri de roșii românești și cum să le recunoașteți

Inima de bou 

Roșia de tip "Inima de Bou" este cea mai întâlnită pe piețele din România. Este un soi robust, rezistent la bolile caracteristice. Fructul se distinge ușor prin dimensiunile sale generoase și rezistența la spargere și transport, deși după culegere poate fi păstrat doar pentru câteva zile.

Roșiile au o nuanță intensă de roșu, sunt rotunde, cu 3-4 compartimente seminale, și pot ajunge la o greutate cuprinsă între 400 și 700 de grame.

Portocalia de Mischii

Această varietate de roșii maturizează rapid, mai devreme decât alte soiuri. Este remarcabil de rezistentă la transport, având fructe rotunde cu o nuanță portocalie și o coajă netedă, fermă la atingere.

Pulpa este densă, dulce și aromată, având o cantitate moderată de semințe distribuite în 4-5 compartimente. Într-un kilogram se regăsesc aproximativ 6-8 roșii de acest tip.

Puszta Kolozs

Această varietate de roșii românești are rădăcini în zona Turdei. Fructele sunt de dimensiuni generoase, astfel că într-un kilogram încap aproximativ două astfel de roșii.

Fructul este roșu, ușor aplatizat, cu un gust delicat. Este de asemenea cărnos și cu un miez suculent.

Pontică/Dacia

Acest soi românesc a fost dezvoltat în 1988 la stația de cercetare legumicolă de la Vidra.

Pontica se caracterizează printr-o creștere determinată, producând un singur rând de fructe pe an. Acestea sunt de dimensiuni medii (100-150 de grame), rotunde și cu o culoare predominant maro în loc de roșu.

 

 


Tensiunile cresc la ”Insula de 1 milion”. 19 concurenți au rămas în joc, iar rivalitățile ating cote maxime. Iată ce se va întâmpla în ediția de duminică, 19 mai!