Cum alegem boilerul potrivit in functie de specificul casei noastre

Boilerul reprezinta o solutie extrem de eficienta pentru casa, in conditiile in care nivelul ridicat de trai al unei familii este garantat si de asigurarea unui debit constant de apa calda.

Insa criteriile alegerii boilerului corect pot forma o lista destul de generoasa, de la nivelul de carburant utilizat, pana la zona in care locuiesti sau tipul de locuinta in care acesta este instalat.

Cum alegem boilerul potrivit (boiler pe gaz / boiler electric / boiler pe lemne) in functie de specificul casei noastre sau de utilitatea acestuia in spatiul destinat instalarii sale, aflam impreuna din randurile acestui articol. 

1. Cum functioneaza un boier?

2. Cate tipuri de boiler sunt?

3. Locuinta potrivita pentru boilerul cu gaz

4. Locuinta potrivita pentru boilerul pe lemne

5. Locuinta potrivita pentru boilerul electric 

Cum functioneaza un boiler?

Asa cum spuneam si mai sus, nevoia achizitionarii unui boiler pleaca de la o nevoie constanta de apa calda, intr-o locuinta. Asadar, boilerul este un dispozitiv ce odata instalat intr-un anumit spatiu, asigura necesarul zilnic de apa calda, prin incalzirea apei dintr-un rezervor special, proces realizat prin arderea unui anumit tip de carburant. Pe langa rezervor, inca un element important asigura o functionare optima a boilerului: termostatul. 

Apa rece, odata ajunsa din sistemul public in rezervorul boilerului, este incalzita cu ajutorului carburantului (curent electric, gaz, lemne). Rolul termostatului, aflat de altfel inauntrul boilerului, este de a sincroniza temperatura la care apa rece va ajunge, cu nivelul setat de utilizator. 

Cate tipuri de boiler sunt?

Carburantul reprezinta unul dintre principalele diferentiatoare ale boilerelor de astazi, fiind de altfel sursa de incalzire a apei din rezervor. Asadar, putem discuta despre: 

Boiler pe gaz - echipament de incalzire a apei dintr-o locuinta ce utilizeaza arderea gazului metan, pentru obtinerea temperaturii dorite.

Boiler electric - incalzeste apa cu ajutorul unei rezistente electrice, conectata la o sursa de energie de 220-230V sau mai mare, in functie de nevoia de energie a echipamentului.

Boiler pe lemne - echipament de incalzire a apei ce functioneaza pe baza arderii combustibilului lemnos

Boiler termoelectric - sistem hibrid de incalzire a apei, ce utilizeaza energia electrica drept combustibil, insa incalzirea este asigurata de 1-2 serpentine cu agent termic. 

Locuinta potrivita pentru boilerul cu gaz

Boilerul pe gaz este ideal pentru case de mici dimensiuni, speculand excelent marele dezavantaj al boilerului ce functioneaza pe baza de curent electric: pretul cu energia consumata. Asa cum spuneam, sa ai un boiler pe gaz la curte este o solutie extrem de avantajoasa, intrucat intreg procesul de instalare este mult mai complex, decat cel al instalarii unui boiler electric, asadar spatiul conteaza enorm. Va trebui totodata sa obtii aprobare speciala pentru instalarea in conditii de siguranta maxima a unui astfel de dispozitiv de incalzire a apei. In cazul in care instalezi un boiler pe gaz intr-o incapere in care temperaturile scad sub 0°C, pe timp de iarna, asigura-te ca nu se face condens, iar traseul de evacuare a apei de la aparat la canalizare nu este blocat.

Locuinta potrivita pentru boilerul pe lemne

Boilerul pe lemne functioneaza pe baza de carburant lemnos si este extrem de util acolo unde nu sunt trase gaze, iar alimentarea cu energie electrica fie este imposibila, fie se face cu ajutorul unui generator. De asemenea, locuinta in care este instalat un boiler pe lemne trebuie sa permita utilizarea apei calde, fara probleme, in functie de numarul de persoane rezidente. 

Asadar, pentru o pensiune dintr-o zona retrasa de munte, un boiler pe lemne de 100-120 litri este ideal, iar pentru case mici si izolate, un boiler pe lemne ce dispune de cazan 80 de litri este suficient pentru o familie de 3-4 membri. 

Locuinta potrivita pentru boilerul electric 

Boilere electrice sunt potrivite pentru apartamente sau case aflate in incidenta unei retele electrice functionale. Nu ai nevoie de aprobari speciale pentru a instala un astfel de dispozitiv pentru incalzirea apei si poti fi pozitionate cu usurinta atat in baie, cat si in bucatarie. In functie de utilitatea boilerului, poti opta pentru un dispozitiv de 10, 15 sau 30 de litri, destinat bucatariei, sau pentru unul mai mare, de pana la 150 de litri, destinat pentru mai multi consumatori concomitent. 

Daca vrei sa cumperi un boiler pentru casa ta, speram ca informatiile de mai sus ti-au fost utile si ca vei face alegerea corecta. Intra chiar acum pe roinstalatii.ro, magazinul tau complet de instalatii, gaseste boilerul perfect pentru spatiul in care locuiesti si comanda chiar astazi dispozitivul de incalzire a apei pe care ti-l doreai. 

 

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
Cookies