Crucea betivilor din Bucovina. Se jurau sub ochii preotului ca 40 de ani nu mai pun gura pe alcool

,

„Crucea betivilor” din Bucovina. Acum un secol, betivii din sate erau adunati si pusi de preot sa jure pe cruce ca nu mai beau. „Crucile betivilor” au ramas in picioare in unele localitati, iar lupta cu alcoolismul este inca departe de a se fi terminat.

Nu poti sa ii spui unui bucovinean ca e moldovean. E ca si cum ai numi Bucurestiul Budapesta. Si poti vedea diferentele: casele sunt mai semete, curatenia e la ea acasa.

Oamenii sunt mai instariti si cu mai putine probleme, asa ti-ar zice oricine. De aceea, nici problema alcoolismului nu e acceptata chiar ca o problema, la fel de problema ca in alte parti ale tarii. Ca in Moldova, de pilda.

Care nu e Bucovina.

„Ati auzit in alte regiuni, ca sa nu specificam, dar violuri, batai, majoritatea femeilor sunt agresate, pe cand in zona asta sunt si gospodari… Padure fara uscaciuni nu exista niciunde. Numai ca la noi bautura e cu limita, zic, eu. Ei vin, beau un pahar, dar se duc la crapat lemne, la aia, la aia… Avem ingineri, avem doctori, avem avocati care au avut caderi dintr-astea… Asta-i viata. Deci nu sunt lichele, cum se crede, ca betivii sunt ultimii. Chiar nu sunt. Daca vii sa stai aicea, ai povesti de viata de chiar ramai socat. Pana a ajunge aici credeam si eu asa, dar cand ajungi sa stai sa ii cunosti”, povesteste vanzatoarea de la crama din piata de la Campulung Moldovenesc. Si incheie cu un „Fereasca Dumnezeu”.

Citeste continuarea pe libertatea.ro

 

Citește-ne pe
Citește și:

Faimosii au decis! Incredibil pe cine vor sa trimita acasa! El este concurentul nominalizat spre eliminare!

Lucian Bode anunță că în noaptea de Înviere se poate LĂSA cu amenzi: Ce obligații au românii

Laura Cosoi îi DISTRUGE pe Smiley și Gina Pistol! I-a UMILIT în public ca niciodată!

START VOT la Survivor Romania 2021! Iata cum puteti proceda pentru a va sustine concurentul favorit din echipa Faimosilor!

Rasturnare spectaculoasa de scor la Survivor Romania 2021! Final dramatic in cel de-al doilea joc de imunitate al saptamanii! Ei vor face nominalizari in consiliu!

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies