CRESC asigurarile de santate? O declaratie a unui secretar de stat din Ministerul Sanatatii da de inteles ca nu este EXCLUS

Pregateste oare Guvernul o majorare a contributiilor la asigurarile de sanatate, în timp ce încearca sa reduca asigurarile sociale?

O declaratie a unui secretar de stat din ministerul Sanatatii da de înteles ca nu e exclusa o crestere de la 10, 7 la suta, cat este în prezent, la 14 la suta. Ministrul Sanatatii s-a grabit, însa, sa-l contrazica.

Oficialul din Ministerul Sanatatii spune ca posibila majorare a contributiilor la sanatate a fost discutata si cu reprezentantii Fondului Monetar International.

In prezent, contributia cumulata pentru sanatate este de 10, 7 la suta. 5,5% plateste asiguratul, iar 5,7% este sustinerea din partea angajatorului. Ce ar insemna acest lucru pentru asigurati, in conditiile in care guvernul intentioneaza sa scada contributia la fondul de pensii?
„Nu are niciun fel de sens povestea. Daca ar fi real, ce ar insemna pen truangajat? Pe de o parte, ii iei 5%, pe de alta ii dai 5%. Efectul e nul.”, afirma un economist.

Potrivit lui Sandesc, la discutii ar fi participat si reprezentanti ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si ai Ministerului de Finante.

La scurt timp dupa ce secretarul de stat a avansat ideea unei posibile majorari a contributiilor la Sanatate, a venit si reactia oficiala a Ministerului Sanatatii.

Ministerul Sanatatii precizeaza ca nu ia în calcul majorarea contributiilor la sanatate în acest an sau în anii urmatori:„Ministerul Sanatatii nu a discutat cu Fondul Monetar International si nici cu alte organisme internationale o eventuala crestere a contributiilor la Sanatate. De asemenea, nu a avut loc o asemenea dezbatere nici în Guvernul Romaniei. Stiu ca, acum 4 ani, în anul 2010, au existat propuneri privind posibile majorari, dar ramase la stadiul de discutii. Subliniez faptul ca nu vor fi majorate contributiile la Sanatate"”

Contributia la asigurarile de sanatate a fost de 14% pana in 2008, cand Executivul de la acea vreme a decis diminuarea taxei la 10, 7 la suta, cat este in prezent.

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
`
Setari de confidentialitate