Coronavirus Romania: cat mai dureaza izolarea oamenilor in casa

strazi goale

Coronavirus Romania: cat mai dureaza izolarea oamenilor in casa si ce scenarii sunt luate in calcul in viitorul apropiat.


In articol:

Romania este in stare de urgenta din data de 16 martie pentru o perioada de 30 de zile din cauza pandemiei de coronavirus. Pana in prezent au fost luate mai multe masuri de distantare sociala.

Cele mai stricte dintre ele prevad ca cei cu varsta de peste 65 de ani sa nu poata iesi din casa decat in intervalul 11:00 - 13:00. De asemenea intreaga populatie nu poate parasi domiciliul fara un motiv intemeiat, iar toti cei care ies afara trebuie sa aiba asupra lor o declaratie justificativa, pe proprie raspundere.

Ce spun specialistii despre durata masurilor de distantare sociala.

Citeste si: Coronavirus - Descoperirea recenta a japonezilor: Covid-19 se ia si prin conversatie. Ce e de facut

Citeste si: Cum se fac testele pentru coronavirus: cate tipuri sunt si care dau cel mai precis rezultat. Ce tip de teste foloseste Romania

Citeste si: Coronavirus: ce se intampla daca Romania trece de 2.000 de cazuri. Cum arata scenariul 4

Coronavirus Romania: cat mai dureaza izolarea oamenilor in locuinte

strazi goale

Intr-un interviu pentru hotnews.ro Vlad Mixich, expert in politici de sanatate si membru in conducerea Aliantei Europene pentru Sanatate Publica spune ca, pentru a fi eficiente, masurile de distantare sociala ar trebui sa dureze mai mult de 3 luni.

"Modelele epidemiologice mai arata ca, pentru a fi eficiente, aceste reguli de distantare sociala trebuie sa dureze chiar mai mult de 3 luni. Orice relaxare brusca (subliniez brusca) dupa doar 3 luni ar putea aduce un al doilea varf epidemic, de obicei chiar mai dur decat primul.

"Regiunile chineze din epicentrul epidemic au fost inchise total (mai sever decat azi in Romania) timp de 2 luni pline; Italia va ramane inchisa total pentru cel putin 6 saptamani".

Vlad Mixich avertizeaza asupra faptului ca, daca masurile se relaxeaza si nu au succes, poate aparea un al doilea val epidemic.

Citeste si: Cum se transmite COVID-19. Dr. Streinu Cercel: "Acest virus parsiv se ascunde in praf"

Coronavirus Romania: ce scenarii sunt posibile in viitorul apropiat

strazi goale

Potrivit lui Vlad Mixich, in prezent se studiaza mai multe variante pentru cazul in care un vaccin nu va aparea in viitorul apropiat.

Primul scenariu prevede elaxarea treptata a masurilor de distantare sociala, dar mentinerea pe termen mai lung a lor pentru persoanele peste 70 de ani, mai vulnerabile.

Al doilea scenariu prevede elaxarea treptata a masurilor de distantare sociala, dar mentinerea interdictiei de evenimente cu multi participanti pe termen mediu/lung.

Al treilea scenariu prevede alternarea perioadelor de izolare stricta cu cele de relaxare.

Iar al patrulea scenariu prevede adaptarea conditiilor de lucru pentru a permite functionarea economiei in conditii de distantare sociala.

Coronavirus Romania: Vaccin coronavirus in Romania - cand incep primele teste

Potrivit doctorului Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului "Matei Bals", vaccinul experimental contra coronavirus ar putea fi testat in Romania in aproximativ o luna, datorita unui protocol de colaborare intre Marea Britanie si Institutul National de Boli Infectioase.

Vaccinul va fi destinat persoanelor care nu au fost inca infectate, iar oficialul estimeaza ca testele pe voluntari vor incepe la finalul lunii aprilie.

Adrian Streinu-Cercel a adaugat ca vaccinul despre care este vorba este un vaccin facut prin inginerie genetica.

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Setari de confidentialitate