Codul bunelor maniere. Cum sa nu te faci de ras cand mergi in vizita de sarbatori

Sarbatorile de iarna sunt un prilej ideal de a face vizite rudelor sau prietenilor.

Desi, in cele mai multe cazuri, cand mergem in vizita ne simtim ca acasa – iar acesta este un lucru bun -, nu trebuie sa uitam niciodata de cateva reguli simple de bun simt legate de felul in care trebuie ne comportam.

Asadar, iata ce spune codul bunelor maniere despre comportamentul in cazul vizitelor.

  • Punctualitatea este mai importanta decat ai crede. Se accepta o intarziere cu maximum 15 minute dupa ora stabilita, dar nu mai tarziu. Altfel, risti sa pui gazda si restul invitatilor sa te astepte pentru a incepe cina. Totodata, nu este frumos sa ajungi mai devreme pentru a nu pune gazda intr-o situatie incomoda.
  • Nu trebuie sa cumperi cadouri scumpe. Se respecta regula de aur a cadourilor: flori pentru doamne, o sticla de alcool pentru domni si dulciuri pentru copii. Florile vor fi oferite intotdeauna fara ambalaj si cu tija in jos. Dulciurile oferite copiilor vor fi proaspete si de calitate.
  • Nu te descalta la intrare. Potrivit codului bunelor maniere, musafirii nu trebuie sa se descalte la intrarea intr-o casa. In schimb acestia trebuie sa foloseasca covorasul de la intrare.
  • Nu sufla in mancare sau lichide, ci asteapta sa se raceasca. Nu sorbi din lingura si nu manca zgomotos.
  • Coatele nu au ce cauta niciodata pe masa. Nu vorbesti cu gura plina, este cel mai dizgratios lucru pe care il poti face.
  • Este recomandat sa discuti cu gazda inainte de eveniment si sa o intrebi daca trebuie sau nu sa contribui cu ceva la masa de Craciun. Poti veni cu sugestii si cu recomandari in ceea ce priveste selectarea branzeturilor, a bauturi sau a dulciurilor.
  • Fumatul la masa nu este de bun simt. Fumatorul trebuie sa astepte sa termine toti de mancat, dupa care sa ceara voie sa fumeze de la cei prezenti
  • In cazul in care observi ca gazda nu se descurca cu aranjarea mesei sau servirea mancarii, este frumos sa te oferi sa o ajuti.
  • Nu este politicos sa iti anunti plecarea in gura mare pentru a-ti lua ramas bun de la toata lumea. Decent este sa te retragi discret. La plecare trebuie sa multumesti gazdei pentru invitatie si pentru masa.

 

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Setari de confidentialitate