Cod galben și portocaliu de caniculă în jumătate din țară! Zonele în care se vor resimți temperaturi de până la 38 de grade

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 19 iul 2024, 09:10

Astăzi disconfortul termic va fi accentuat

Sursa: Pexels.com

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteorologică pentru data de 19 iulie, care include un cod galben și un cod portocaliu de căldură. Avertizarea vizează diferite regiuni ale țării

Intervalul de valabilitate pentru codul galben este 19 iulie, iar fenomenul meteorologic vizat este un val de căldură persistent cu disconfort termic ridicat. Codul portocaliu include, și el, același fenomen, însă mult mai intens.

Pentru ce zone din România sunt valabile atenționările de caniculă

Zonele afectate de codul galben de caniculă sunt: Banat, Dobrogea, sudul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, sudul Moldovei și, local, Oltenia și Muntenia.

În aceste regiuni, temperaturile maxime se vor situa între 34 și 36 de grade Celsius. Un alt aspect critic este indicele temperatură-umezeală (ITU), care va depăși pragul critic de 80 de unități. Acesta indică un disconfort termic semnificativ. De asemenea, se preconizează nopți tropicale, cu temperaturi minime care nu vor coborî sub 20 de grade Celsius. Astfel disconfortul resimțit de populație va fi amplificat.

Pentru ziua de vineri, 19 iulie, a fost emis și un cod portocaliu pentru val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat.

Zonele vizate sunt: județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, precum și municipiul București. În aceste regiuni temperaturile maxime vor atinge valori de 37-38 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi accentuat, iar ITU va depăși pragul critic de 80 de unități. Ca și în zonele afectate de codul galben, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade Celsius, astfel se vor crea condiții pentru nopți tropicale.

Citește și: Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Alin Oprea, despre durerea de a crește fără tată. Cât de tristă a fost copilăria artistului? „Eram mândru de rolul de tată care mi se dădea mie.”

Conform ANM, sâmbătă, 20 iulie, valul de căldură se va restrânge și va slăbi în intensitate. Cu toate acestea, se vor mai înregistra episoade de caniculă și disconfort termic, în special în regiunile sudice și vestice ale țării. 

Ce recomandă autoritățile pe timp de caniculă

Autoritățile recomandă populației să ia măsuri de precauție pentru a se proteja de efectele adverse ale căldurii extreme.

Printre aceste măsuri se numără evitarea expunerii prelungite la soare, hidratarea corespunzătoare, utilizarea hainelor deschise la culoare și evitarea efortului fizic intens în orele de vârf.

Citește și: Cod galben de furtuni puternice și GRINDINĂ în jumătate de țară, joi! Caniculă extrema în restul României | HARTA

„Căldura excesivă este periculoasă pentru sănătatea tuturor. Bebelușii, copiii, femeile însărcinate și persoanele în vârstă sunt deosebit de vulnerabile la stresul termic. 

Prea multă căldură poate fi mai periculoasă pentru bebeluși și copii decât pentru adulți, iar deshidratarea la copii poate avea efecte grave asupra sănătății, putând fi chiar mortală. Organismul copiilor are mai multe probleme de reglare a temperaturii decât cel al adulților, copiii depinzând de adulți pentru a-i proteja de căldură”,  se arată pe site-ul oficial al UNICEF.