După recalcularea pensiilor, mulți dintre români vor constata că pensiile lor nu au fost majorate. În perioada următoare poștașii urmează să le livreze deciziile de recalculare a pensiilor și astfel, românii vor putea afla din timp câți bani urmează să primească începând cu luna septembrie 2024.
Pensionarii care vor primi mai puțini bani din septembrie 2024
Începând cu data de 1 septembrie 2024, o parte dintre pensionarii din România vor observa o scădere a pensiilor, după recalcularea acestora.
De menționat este faptul că recalcularea pensiilor a inclus adăugarea unor perioade de de vechime la muncă, dar nu în toate cazurile vor avea un efect pozitiv. Din păcate, unele persoane vor constata că vor avea parte de pensii mai mici.
Potrivit gandul.ro, un reprezentant al Casei de Pensii a explicat că: „Există riscul foarte mic ca, dacă adeverințele sunt eliberate corect și includ perioade în care salariul brut era mai mic, pensia recalculată să fie mai mică”.
Procesul de recalculare a pensiilor va continua până în 2025
Procesul de recalculare a pensiilor va continua și după data de 1 septembrie, până în 2025. Este bine de știut faptul că pensionarii mai pot aduce adeverințe suplimentare de la locurile de muncă până la data de 31 august.
Astfel, adeverințele depuse până la această dată, vor fi operate cu 1 septembrie, iar cele depuse ulterior vor fi recalculate începând cu luna următoare.Reprezentanții Casei Naționale de Pensii au ținut să precizeze faptul că la prima recalculare toate veniturile vor rămâne la fel sau vor fi majorate, dar începând cu a doua recalculare introducerea unor sporuri sau al celui de al 13-lea salariu poate duce la o diminuare a pensiei.
Românii vor putea depune adeverințele într-un format reglementat, începând cu 2021, inclusiv prin Anexa 6 la viitoarea lege a pensiilor. Adeverințele trebuie să fie complete și să includă toate sporurile și salariile tarifare.
Astfel, recalcularea pensiilor nu va duce doar la o majorare a acestora ci poate produce o micșorare pentru o anumită categorie de pensionari din România, începând cu data de 1 septembrie 2024, în funcție de vechimea pe care aceștia au avut-o în câmpul muncii, dar și de documentele pe care le-au prezentat.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
La recalcularea pensiilor se va ține cont de:
- stagiul de cotizare contributiv;
- stagiul de cotizare necontributiv;
- stagiul asimilat (necontributiv);
- stagiu sistem neintegrat (este vorba despre cele trei legi în baza cărora au ieșit la pensie polițiștii, militarii și avocații, emise în 2004, 2001 și 2000);
- stagiul de cotizare contributiv pentru care se acordă puncte de stabilitate
Numărul de puncte de stabilitate se acordă proporțional şi pentru fracțiunile de an.
Punctele de stabilitate reprezintă stimulente pentru prelungirea vieții profesionale și se acordă pentru stagiile de cotizare contributive. Acestea nu se vor acorda pentru perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu caracter special, cu venituri asigurate conform legii.