Cine este noul primar interimar al Capitalei, Stelian Bujduveanu

Autor: Diana Ghita

Stelian Bujduveanu este noul primar interimar al Capitalei

Sursa: Facebook Stelian Bujduveanu

Odată cu plecarea lui Nicușor Dan din fruntea Primăriei Generale, în urma câștigării alegerilor prezidențiale, scena politică din București se reconfigurează. În centrul noii arhitecturi administrative se află viceprimarul liberal Stelian Bujduveanu.

Stelian Bujduveanu a fost desemnat vineri, 23 mai, primar general interimar al Capitalei prin votul Consiliului General al Municipiului București (CGMB).

Cine este Stelian Bujduveanu, noul primar interimar al Capitalei 

Ședința extraordinară, convocată la inițiativa lui Nicușor Dan, a început la ora 10:00 și a avut pe ordinea de zi un singur punct: numirea unui edil interimar.

În debutul ședinței, fostul primar și-a anunțat oficial demisia, oferindu-i lui Bujduveanu susținerea sa pentru preluarea interimatului.

„Ce are de făcut Bucureștiul? Să continue să ia bani europeni pe termoficare. Apel de proiecte pentru PNRR. Aici e oportunitate pentru linia de tramvai, noi tramvaie și depouri. Principala problemă a Bucureștiului, finanțarea. Sper să pot să influențez asta din noua funcție pe care o ocup. Asta va fi din 2026, din păcate 2025 va fi un an pierdut pentru PMB.

Urbanismul e o problemă esențială pentru orașul ăsta. Vreau să mă implic în calitate de cetățean în dezbaterea PUG! Deci o să ne vedem pe aici. A fost o onoare să lucrăm împreună toți acești ani. O să rămânem, într-un fel, împreună”
, a declarat Nicușor Dan, la finalul ședinței.

Stelian Bujduveanu a obținut 38 de voturi în favoarea numirii sale și doar opt împotrivă, devenind astfel edilul care va conduce Capitala până la organizarea unui nou scrutin.

Membru al Partidului Național Liberal, Stelian Bujduveanu ocupa funcția de viceprimar al Capitalei din ianuarie 2025. În același moment, alături de el a fost numit și Adrian Vigheciu (PSD), într-o formulă de echilibru politic în interiorul Consiliului General. La acel moment, Vigheciu fusese desemnat drept înlocuitorul de drept al primarului în caz de vacanță a funcției. Cu toate acestea, alegerea din 23 mai a arătat o altă direcție.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Ce trebuie să știe pensionarele. Anunțul lui Nicușor Dan cu privire la pensii

Citește și: Ce salariu are Nicușor Dan ca președinte al României. Cu cât este mai mare față de salariul de primar general al Capitalei

Nominalizarea liberalului pentru poziția de primar interimar a fost susținută de o majoritate stabilă în Consiliu, dar și de Nicușor Dan, în ciuda unor tensiuni anterioare. În mai 2024, viceprimarului Bujduveanu i-au fost retrase atribuțiile executive, în contextul unei noi majorități politice în CGMB. Nicușor Dan a explicat că PNL București și-a schimbat orientarea și a format o nouă coaliție cu PSD, ceea ce „nu se mai potrivește cu poziția pe care domnul viceprimar PNL o avea”.

Sprijinul pentru Bujduveanu a venit și din partea formațiunii REPER, care a condiționat însă votul favorabil de angajamente ferme din partea acestuia. Reprezentanții partidului au cerut oprirea marilor proiecte imobiliare și promovarea unui urbanism responsabil. Astfel, mandatul interimar pare să debuteze sub semnul unor așteptări ridicate în materie de transparență și sustenabilitate.

Ce avere deține Stelian Bujduveanu, noul primar interimar al Capitalei 

Potrivit ultimei sale declarații de avere, depusă la preluarea mandatului, Stelian Bujduveanu deține un teren intravilan în Constanța, cu o suprafață de peste 5.500 de metri pătrați, precum și un spațiu comercial de 500 de metri pătrați, achiziționat în 2008. În Capitală, figurează un apartament de 64 de metri pătrați cumpărat în 2017.

Bujduveanu a declarat bijuterii și ceasuri evaluate la 30.000 de euro, dobândite între 2017 și 2025. Pe lista pasivelor apare un credit în valoare de 311.000 de lei, contractat în 2017 și scadent în 2047. În plus, a primit 200.000 de lei de la o rudă, Bujduveanu Gheorghe.

Citește și: Cresc taxele și impozitele în București: Decizia luată de Primăria Capitalei pentru 2025

La capitolul venituri, liberalul a declarat o remunerație de 190.730 de lei de la Primăria Capitalei. Este căsătorit, iar familia beneficiază și de alocație și indemnizație pentru creșterea copilului.