Cinci cutremure în România! Ce magnitudine au avut și unde s-au produs

Author: Diana Tilă
Actualizat: 15 feb 2023, 10:59

Cutremur în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a produs

Sursa: PixaBay

Un cutremur s-a înregistrat luni, în România, informează Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Institutul Naţional de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului

(INCDFP) a anunţat că luni, 6 februarie, a avut loc un cutremur de suprafaţă cu magnitudinea 4,5 pe Richter. 

Citește și: Peste 176 de morți și sute de răniți: Un cutremur de 7,8 grade a avut loc la granița dintre Turcia și Siria

Cutremur în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a produs

Luni, 6 februarie, un cutremur de suprafaţă cu magnitudinea 4,5 pe Richter s-a produs în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, la ora locală 3:26. Conform INCDFP, acesta a fost urmat de trei seisme cu magnitudini mai mici, respectiv de 2,6, 2,9 şi 2,7 pe Richter.

INCDFP  a mai transmis că seismul de 4,5 s-a înregistrat la o adâncime de 20 km, în apropierea următoarelor oraşe: 74 km nord-est de Ploieşti, 94 km vest de Brăila, 98

km est de Braşov, 99 km vest de Galaţi şi 114 km nord-est de Bucureşti. Cele trei replici au avut loc în aceeaşi zonă, dar la adâncimea de 17 kilometri, la orele 4:09, 4:13 şi 5:01.

Citește și: Dinu Maxer rupe tăcerea, după divorț: „Am tot sperat că ne vom împăca”. Deea a plecat de acasă acum 4 săptămâni

Citește și: Cutremur, joi, într-o zonă neobișnuită din România. Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a produs

România este o ţară cu potenţial seismic ridicat

Specialiștii de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) au transmis în trecut că România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, iar zona zona Vrancea este punctul de întâlnire dintre Placa Est‑Europeană și Subplăcile Moesică și Intra‑Alpină.

„România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, aspect evidenţiat de studiile de hazard seismic şi de prevederile codului de proiectare seismică P100-1/2013 și practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km. Şi această zonă nu este singura în care pot avea loc cutremure cu potenţial distructiv.

Doi tineri au fost arestați preventiv după ce au fost prinși de poliție ridicând un colet din Olanda. Ce se afla în cutie

În zona Vrancea este punctul de întâlnire dintre Placa Est‑Europeană și Subplăcile Moesică și Intra‑Alpină.  Coliziunea dintre cele trei plăci tectonice a provocat desprinderea unui bloc litosferic care în prezent este scufundat în manta.

Cutremurele crustale asociate cu zona Vrancea, cu magnitudini mai mici decât cele intermediare, sunt legate de o serie de sisteme de falii activate de tensiunile rezultate din mişcarea subplăcilor ce converg în Vrancea”, spun au explicat specialiștii de la INCDFP.

Citește și: Cutremure în lanț în România, sâmbătă dimineață! Unde s-au produs seismele

 


Un nou episod al serialului turcesc „ Prețul Fericirii” este difuzat la Kanal D miercuri, 29 martie 2023, începând cu ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.