Chiriașii pot primi amenzi usturătoare dacă nu trec noua adresă de reședință în buletin, din 10 iunie 2025

Autor: Bianca Vidoi

Chiriașii sunt nevoiți să treacă noua adresă de reședință în buletin, în cazul în care nu își doresc să primească amenzi usturătoare.

Autoritățile din România își doresc ca în perioada următoare să actualizeze datele din Registrul Național de Evidență a Persoanelor. Acesta este motivul pentru care toate persoanele care locuiesc într-un imobil trebuie să aibă noua adresă de reședință în buletin, din 10 iunie 2025.

Chiriașii pot primi amenzi dacă nu trec noua adresă de reședință în buletin, din 10 iunie 2025

Începând cu data de 10 iunie 2025, chiriașii care locuiesc într-un imobil vor fi nevoiți să-și treacă adresa de reședință în buletin.

În caz contrar, aceștia vor risca amenzi usturătoare din partea autorităților. Datele din Registrul Național de Evidență a Persoanelor vor fi actualizate în perioada următoare, motiv pentru care, începând cu 10 iunie, vor intra în vigoare mai multe modificări legate de adresa din buletin.

Modificările vor intra în vigoare la începutul lunii iunie 2025, obligându-i pe românii care-și schimbă domiciliul să solicite modificarea adresei și în cartea de identitate.

Adresa din cartea de identitate trebuie să fie modificată în 15 zile de la mutare. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, Poliția Locală va aplica amenzi cuprinse între 75 și 150 de lei.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Ce presupune să fii femeia din linia întâi a eleganței oficiale? Ce rol ocupă Delia Dinu în Departamentul Protocol al Președintelui, până pe data de 30 iunie, atunci când părăsește această funcție

Citește și: Amenzi de până la 6.000 de lei pentru românii care stau la bloc! Ce trebuie să facă pentru a evita sancțiunile

„Persoana care găzduiește o altă persoană care nu are înscrisă în actul de identitate adresa la care locuiește efectiv după trecerea termenului prevăzut la art. 31 alin. (1) (15 zile) are obligația de a se prezenta împreună cu aceasta la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul, în vederea exprimării consimțământului de primire în spațiu”,

arată legea, potrivit romaniatv.net

Chiriașii trebuie să se prezinte la Biroul de Evidență a Persoanelor

Aceste cazuri sunt frecvente în orașele mari din România, acolo unde stau în chirie studenții, dar și muncitorii veniți din altă parte. Chiriașii care își schimbă adresa de reședință în buletin trebuie să se prezinte la Biroul de Evidență a Persoanelor, alături de proprietarii imobilului în care trăiesc.

În acel moment, proprietarii trebuie să-și dea acceptul că primește îi primește la adresa respectivă.

Chiriașii trebuie să meargă fizic la Biroul de Evidență a Persoanelor, alături de proprietari, până în momentul în care vor fi eliberate cărțile de identitate electronice. Pe cărțile de identitate electronice nu va mai fi trecută adresa, însă informația va fi stocată electronic pe cip. Din momentul eliberării cărților de identitate electronice, datele vor fi actualizate de un funcționar, fără ca actul de identitate să fie schimbat.