ChatGPT - Etica folosirii lui academice si in programare?

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 22 ian 2023, 16:24

ChatGPT este conceput pentru a elimina solicitările "nepotrivite", un comportament în conformitate cu misiunea OpenAI "de a se asigura că AI aduce beneficii!

Sursa: PixaBay

ChatGPT este conceput pentru a elimina solicitările "nepotrivite", un comportament în conformitate cu misiunea OpenAI "de a se asigura că AI aduce beneficii!

ChatGPT este conceput pentru a elimina solicitările "nepotrivite", un comportament în conformitate cu misiunea OpenAI "de a se asigura că inteligența generală artificială aduce beneficii întregii umanități".


Dacă întrebați ChatGPT însuși ce este în afara limitelor, vă va spune: orice întrebări "care sunt discriminatorii, ofensatoare sau nepotrivite". Acest lucru include întrebări rasiste, sexiste, homofobe, transfobe sau altfel discriminatorii sau pline de ură." A-i cere să se implice în activități ilegale este, de asemenea, un "no-no".

ChatGPT îi va ajuta pe studenți să trișeze mai bine?

Da, dar, la fel ca în cazul multor alte evoluții tehnologice, nu este o situație în care totul este alb sau negru.

Cu zeci de ani în urmă, elevii puteau să copieze intrările enciclopediei, iar mai recent, ei au putut să caute pe internet și să cerceteze intrările din Wikipedia. ChatGPT oferă noi abilități pentru orice, de la ajutor în cercetare până la a vă face temele în locul dumneavoastră. Multe dintre răspunsurile ChatGPT sună deja ca niște eseuri ale studenților, deși adesea cu un ton mai stufos și mai pedant decât ar prefera un scriitor.

Profesorul de liceu Daniel Herman a concluzionat că ChatGPT scrie deja mai bine decât majoritatea elevilor din ziua de azi. El este împărțit între a admira potențiala utilitate a ChatGPT și a se teme de răul pe care îl aduce învățării umane: "Este acest moment mai asemănător cu invenția calculatorului, care m-a salvat de plictiseala diviziunilor lungi, sau mai asemănător cu invenția pianului cu clape, care ne răpește ceea ce poate fi comunicat doar prin emoții umane?".

Dustin York, profesor asociat de comunicare la Universitatea Maryville, speră ca educatorii să învețe să folosească ChatGPT ca instrument și să realizeze că acesta îi poate ajuta pe elevi să gândească în mod critic.
"Educatorii au crezut că Google, Wikipedia și internetul în sine vor ruina educația, dar nu a fost așa", a spus York. "Ceea ce mă îngrijorează cel mai mult sunt educatorii care ar putea încerca în mod activ să descurajeze recunoașterea inteligenței artificiale precum ChatGPT. Este un instrument, nu un răufăcător".

Poate ChatGPT să scrie software?

Da, dar cu avertismente. ChatGPT poate reface pașii pe care i-au făcut oamenii și poate genera cod de programare real. Trebuie doar să vă asigurați că nu se încurcă în concepte de programare sau că nu folosește software care nu funcționează. Interdicția de pe StackOverflow privind software-ul generat de ChatGPT există cu un motiv.
Dar există suficient software pe web pentru ca ChatGPT să funcționeze cu adevărat. Un dezvoltator, Erik Schluntz, directorul tehnologic al Cobalt Robotics, a scris pe Twitter că ChatGPT oferă sfaturi suficient de utile încât, în trei zile, nu a deschis StackOverflow nici măcar o dată pentru a căuta sfaturi.
Un alt dezvoltator, Gabe Ragland de la site-ul de artă AI Lexica, a folosit ChatGPT pentru a scrie codul site-ului web construit cu instrumentul React. ChatGPT poate analiza expresiile regulate (regex), un sistem puternic, dar complex, de detectare a unor tipare particulare, de exemplu, date într-o grămadă de text sau numele unui server într-o adresă de site web. "Este ca și cum ai avea un tutore de programare la îndemână 24 de ore din 24, 7 zile din 7", a scris pe Twitter programatorul James Blackwell despre capacitatea ChatGPT de a explica regex. Iată un exemplu impresionant al abilităților sale tehnice: ChatGPT poate emula un computer Linux, oferind răspunsuri corecte la intrările din linia de comandă.

Citește și: Ce este ChatGPT? Acest robot poate face lucruri incredibile in 2023!

Noul AI de la Microsoft poate simula vocea oricui dintr-o mostră de 3 secunde!

Citește și: ChatGPT- Care sunt limitarile robotului? Este mai bun decat Google?

Citește și: Noul AI de la Microsoft poate simula vocea oricui dintr-o mostră de 3 secunde!

 

 


Nona pare interesată de un date cu Ionuț: „Da, mi-aș dori!”. Concurenta urmează să decidă ce va face în această privință

Nona este interesată de Patrick, dar, atunci când a intrat în „Casa Iubirii”, era îndreptată spre Ionuț. Acum, aceasta are șansa de a avea un date cu Ionuț și mâine, 2 februarie, urmează să decidă dacă va accepta sau nu.

Cookies