Cele mai bune 5 sfaturi pentru investițiile online

,

Cel mai bun mod de a porni pe drumul spre independența financiară este să faci investitii de succes.

Dar de unde începi?

Există o mulțime de sfaturi despre investitii online şi despre cum să faci bani în pieţele financiare. Din păcate, însă, nu toate funcționează. Pe de altă parte, dacă rezumi toate ideile bune despre investitii, vei rămâne doar cu o listă scurtă de sfaturi înțelepte, care îți vor aduce prosperitate. Și, pe termen lung, te vor duce către independența financiară.

Anul acesta, mai mult ca niciodată, a început febra investiţiilor online.

Mă bucur foarte mult să văd asta şi mă bucur că tot mai multe persoane doresc să investească.

Mulţi se opresc doar la “a vrea” şi nu fac nimic în privinţa asta. Mulţi încep să investească, dar de cele mai multe ori sfârşesc a-şi pierde răbdarea şi chiar o parte din bani.

Poate din cauza asta cunoştinţele în materie de investiţii şi intereselor românilor de a investi în diverse forme sunt mici.

Iată 5 „secrete” care stau la baza celor mai bune investitii:

1. Începe devreme și investește regulat

Profiturile au un mod aproape „miraculos” de a se acumula în timp, nu degeaba se spune că „banul la ban trage”. Acest lucru se datorează compunerii câştigurilor, ceea ce înseamnă că toate aceste investitii ale tale vor creşte într-un mod exponenţial.

Care, pe termen lung, va produce nişte câştiguri foarte mari.

Să luăm un exemplu:

Dacă la vârsta de 25 de ani începi să faci investitii de câte 5500 lei în fiecare an, pentru doar 10 ani (deci până la vârsta de 35 de ani) și apoi te oprești, și dacă banii tăi cresc în fiecare an cu o rată de 8%, atunci la vârsta de 65 de ani vei avea peste 865.000

lei. Cu alte cuvinte, din aceşti bani doar 55.000 lei sunt contribuţia ta, restul de 810.000 lei reprezintă câştigul!!!

Dar dacă amâni începutul timp de 10 ani, începi să investești la vârsta de 35 de ani și pui aceiași 5500 lei în fiecare an până la vârsta de 65 de ani (deci timp de 30 de ani), atunci vei avea aproximativ 673.000 lei. Din care tu ai investit 165.000

lei şi ai obţinut câştiguri de 508.000 lei. Problema, însă, este că în acest caz vei avea per total cu 192.000 lei mai puţin decât în cazul anterior.

Iată cât de important este factorul timp în acest proces de compunere a câştigurilor din investitii! Începând mai devreme și venind cu mai puțini bani, vei sfârși având mai mulți bani decât începând mai târziu și contribuind cu mai mulți bani.

2. Alege cum să îți împarți investițiile

Acest lucru se referă la cum să îți împarți banii între cele două categorii mari de investitii: acțiuni și obligațiuni. Pentru a scoate în evidență importanța acestei decizii, William Bernstein, autorul cărții “Cei patru piloni ai investiției”, spune: “Alegerea fundamentală pe care trebuie să o facă fiecare individ când investește este raportul dintre acțiuni și obligațiuni.”

Deci cum alegi?

Regula de aur pe care o recomandă John Bogle, fondatorul Vanguard (cea mai mare companie din lume de fonduri mutuale de investitii) este: trebuie să îți investești vârsta în obligațiuni. Deci dacă ai 30 de ani, investește 30% în obligațiuni și 70% în acțiuni. Odată ce împlinești 60 de ani, investește 60% în obligațiuni și 40% în acțiuni.

3. Reorganizează-ți investitiile în fiecare an

Reorganizarea înseamnă să revii în fiecare an la raportul inițial de investitii. De exemplu, dacă acțiunile au un an bun, le va crește valoarea și vor reprezenta un procent mai mare din portofoliul tău decât cel alocat inițial.

Pentru a reechilibra situația, vinde pur și simplu numărul de acțiuni necesar și cumpără mai multe obligațiuni. Făcând asta, respecți și o altă axiomă a investiților: cumpără când prețurile sunt „jos” și vinde când preţurile sunt „sus”.

4. Fondurile de tip index trebuie să constituie cea mai mare parte din investitii

Asta spune Warren Buffett, al doilea cel mai bogat om din America, despre beneficiile pe care le aduc fondurile de tip index la construirea unui portofoliu de investitii: “Cei mai mulți investitori, atât instituțiile cât și investitorii privați, vor ajunge la concluzia că cea mai bună metodă de a deține acțiuni este printr-un fond de tip index care taxează minimul posibil. Acele investitii care urmează această cale vor depăși în mod sigur rezultatele nete ale marii majorități de profesioniști într-ale investițiilor.”

Într-adevăr, datele statistice confirmă părerea lui Warren Buffett, căci 95% din fondurile de investitii administrate activ nu reuşesc să depăşească performanţele indicilor bursieri respectivi.

5. Ține cheltuielile sub control

Când vine vorba despre fonduri de investitii, costurile tale sunt cele legate de taxele şi comisioanele fondului respectiv. Conform unui raport al Institutului de Investitii în Companii, costul mediu al unui fond de investitii administrat activ este de 0.92% pe an. Cu fondurile de tip index plătești mult mai puțin. Costul mediu al unui fond de tip index este de doar 0.13% pe an.

De ce contează asta?

Să zicem că investesti 5500 lei în fiecare an pentru următorii 20 de ani. De asemenea, să presupunem că ambele fonduri de investitii, și cel administrat activ și cel de tip index cresc cu 8% pe an.

Dacă alegi fondul administrat activ, la sfârșitul celor 20 de ani vei avea aproximativ 242.000 lei – o sumă interesantă. Dar dacă alegi să investesti în fondul de tip index, cu cheltuieli mai mici, vei avea o sumă de cca. 267.000 lei, ceea ce înseamnă cu 25.000 lei mai mult.

Nu cred că ţi-ar prinde rău să ai 25.000 lei în plus…

 

Citește-ne pe
Citește și:

Ce avere are Dacian Cioloș, fostul prim-ministru al României?

Prefectura București a numărat orele și spune că nu a depășit termenul legal pentru a introduce capitala în scenariul roșu

DEZASTRU! S-a aflat adevărul despre ce le-a făcut Toni Iuruc primelor două soții. Familia Simonei Halep devine îngrijorată

Duminica aceasta, de la ora 14:30, la “Asta-i România!”, cel mai șocant dosar de sclavie modernă s-a închis

CALENDAR ORTODOX 25 SEPTEMBRIE 2021. Ce NU este bine să faci în această zi

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies