Cea mai mica tara din lume. Unde se afla statul european cu doar 50 de locuitori!

Principatul Sealand este, de facto, cea mai mica tara din lume. Cei aproximativ 50 de cetateni sunt condusi de Principele Michael, care bate moneda, elibereaza pasapoarte si confera titluri nobiliare.

La aproape sapte mile marine (n.r. 12.9 kilometri) in largul coastei Suffolk, in Marea Nordului, se afla o veche constructie, care, pentru cei mai multi, pare sa fie o platforma petroliera parasita. HM Fort Roughs, un fort militar abandonat, reprezinta, de fapt, teritoriul celui mai mic stat din lume, Principatul Sealand, relateaza Daily Mail. Micronatiunea are o suprafata de 40.000 de metri patrati si o "linie de coasta" de 400 de metri.

Istoria micului principat incepe in 1966, in ajunul Craciunului, cand Paddy Roy Bates, fost maior in armata britanica, a decis sa ocupe Fort Roughs, abandonat cu zece ani mai devreme. Bates intentiona sa lanseze un post de radio pirat care sa emita din afara apelor teritoriale britanice, evitand eventualele sanctiuni. Radiourile pirat care transmiteau muzica pop si rock ofereau o alternativa la programul BBC si erau la mare cautare in Anglia anilor '60. Posturile emiteau de pe vase aflate in larg sau de pe platforme ori forturi abandonate, care se aflau in apele internationale, la o distanta mai mare de trei mile marine de tarmul britanic, conform legii de atunci. Dupa ce au indepartat un alt grup care dorea sa ocupe HM Fort Roughs, Paddy Roy Bates, sotia sa Jane si copiii Michael si Penelope au parasit Anglia pentru Marea Nordului.


Zece ani mai tarziu, Alexander Achenbach, prim-ministrul micronatiunii, a pus la cale o lovitura de stat, care a esuat si a dus la incarcerarea "tradatorului" si a complicilor sai. Autoritatile britanice au refuzat sa intervina, in ciuda presiunilor din partea Germaniei, Austriei si Olandei, asa ca nemtii au trimis un diplomat care sa negocieze eliberarea. "Cetatenii" considera acest eveniment ca fiind o a doua recunoastere de facto a natiunii, care intareste statutul de tara independenta de care se bucura Principatul.  ( sursa Mediafax )

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Setari de confidentialitate