Ce se întâmplă într-o pană de curent Bitcoin?

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 19 oct 2022, 12:10

Dar ce se întâmplă de fapt în rețeaua Bitcoin atunci când se întrerupe brusc curentul?

Sursa: PixaBay

Dar ce se întâmplă de fapt în rețeaua Bitcoin atunci când se întrerupe brusc curentul?

Toată lumea o știe, dar nimănui nu-i place: pană de curent.

Dar ce se întâmplă de fapt în rețeaua Bitcoin atunci când se întrerupe brusc curentul?

Cui nu i s-a mai întâmplat așa ceva? Pană de curent. Lumina a dispărut, televizorul este oprit, iar telefonul mobil nu se mai încarcă. Și chiar și internetul își dă duhul. De obicei, astfel de pene de curent sunt rezolvate în câteva ore. Efectele se văd abia mai târziu: alimentele din congelator s-au dezghețat și s-au stricat.

Dar, în timp ce pagubele provocate de o pană de curent în sectorul privat sunt încă gestionabile, situația este diferită în cazul marilor industrii. Criptomoneda Bitcoin, cu sistemul său de rețea la nivel mondial, este acum unul dintre acestea. Ar putea o pană de curent temporară să ducă la prăbușirea rețelei criptografice?

Stingerea Bitcoin: Hashrate cade?

O pană de curent depinde adesea doar de locație.

De exemplu, pot apărea dificultăți la centrul de distribuție local sau o furtună poate bloca rețeaua electrică. Dacă ar avea loc o prăbușire a ofertei în Germania, acest lucru ar fi greu de observat pentru Bitcoin. Situația este diferită în SUA, Kazahstan sau China. Deoarece industria minieră este deosebit de puternică în aceste națiuni, întreruperile de energie electrică vor fi observate mai întâi în hashrate.

Într-un anumit sens, hashrate poate fi folosit pentru a citi în ce moment China a interzis mineritul de bitcoin.

În iunie 2021, aproximativ 34% din puterea globală de calcul Bitcoin provenea de la puterea economică asiatică, dar, în ciuda interdicției, cota actuală este de doar 22%.

Astfel, pentru o scurtă perioadă de timp, protocolul BTC ar fi pierdut o treime din întreaga industrie minieră. Eventualele întreruperi de energie electrică la alte situri miniere ar avea un efect similar asupra rețelei Bitcoin. Cu toate acestea, criza temporară a fost depășită rapid. Între timp, hashrate este la noi maxime.

Plan ₿: Exploatare prin satelit și pe hârtie

Atunci când alimentele se dezgheață din cauza unei pene de curent, un lucru este important: un plan de urgență. O masă improvizată pe grătarul cu cărbuni ar fi o opțiune. De asemenea, industria minieră trebuie să fie pregătită în cazul unui potențial colaps al rețelei. Compania de criptomonede Blockstream, fondată de inventatorul proof-of-work Adam Back, are sateliți în spațiu. Cei șase sateliți transmit "blockchain-ul Bitcoin gratuit, 24/7, în întreaga lume, protejând împotriva întreruperilor de rețea și reducând dependența de conexiunile la internet", se arată pe site.

Există și o altă alternativă, mai rudimentară: Bitcoin sunt minate cu un algoritm criptografic numit SHA-256. În situații de urgență, acest algoritm poate fi rulat cu un pix și hârtie. O rulare ar dura aproximativ 17 minute, ceea ce ar corespunde unei rate teoretice de hash de 0,67 hashes pe zi.

Pană de curent globală

Scenariul Anarhie: Lumea este în haos. Oricine este un fan al serialelor apocaliptice precum "The Walking Dead" are în minte o imagine corespunzătoare. Restul oamenilor ar folosi probabil aurul sau alte metale prețioase rare ca mijloc de plată. Banii lichizi nu ar avea nicio valoare. Bitcoin a fost pus în așteptare.

Oricum ar fi început o astfel de pană de curent, în cele din urmă se va reveni la normalitate. Cei rămași vor face comerț, vor cerceta și se vor dezvolta din nou. Dacă rețeaua Bitcoin nu ar fi căzut deja în uitare, minerii ar putea începe din nou să valideze blocuri. Aceștia ar începe exact de unde ar fi rămas ultimul miner înainte de începerea crizei. Avantajul Bitcoin ca monedă peer-to-peer ar putea, de asemenea, să strălucească într-o astfel de situație: Nimeni nu se interpune între oameni în cadrul unei tranzacții.

5 Sfaturi de securitate online pentru a evita sa fii hackuit!

Citeste si: ONU salvează acum rata de schimb Bitcoin!

Citeste si: Dificultatea mineritului Bitcoin urcă la un maxim istoric!

Citeste si: Injumatatirea Bitcoin? Afla ce se intampla

 


Cookies