Ce se dă de pomană de Sfânta Maria 2022. Alimentele pe care enoriașii e bine să le împartă de Adormirea Maicii Domnului

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 11 mai 2023, 01:05

De Sfânta Maria Mare 2022 se dau de pomană pachete pentru sufletul celor adormiți 

Sursa: pexels

Se spune că cei care dau de pomană de Sfânta Maria vor avea parte de belșug, noroc și liniște sufletească întregul an. Iată ce se împarte de Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august 2022.

Pe 15 august pică una dintre cele mai mari sărbători dedicate Fecioarei Maria, mai exact Adormirea Maicii Domnului. În această zi sfântă, credincioșii obișnuiesc să respecte o serie de tradiții și obiceiuri, dar și să dea de pomană diferite alimente pentru sufletul celor adormiți. Iată ce e bine să dai de pomană pe 15 august 2022, de Sfânta Maria Mare.

Sfânta Maria Mare 2022. Ce se dă de pomană de Adormirea Maicii Domnului?

Adormirea Maicii Domnului este prăznuită în fiecare an la mijlocul lunii august. În calendarul creștin ortodox este sărbătoare cu cruce roșie pe 15 august, aceasta fiind una dintre cele mai importante sărbători de peste an. Pentru a întâmpina așa cum se cuvine praznicul Adormirii Maicii Domnului, credincioșii țin post timp de două săptămâni, perioadă în care se abțin de la toate alimentele de dulce. 

De Sfânta Maria Mare există obiceiul de a împărți pachete pentru sufletul celor adormiți.

Tradiția spune că este bine ca în ziua Adormirii Maicii Domnului, pe 15 august, să se dea de pomană în special fructe specifice sezonului. Mai exact, se împart struguri, mere, pere, prune, dar și pâine. Tot în această zi se dau de pomană faguri cu miere, colaci, colivă, dar și plăcinte. Având în vedere că pe data de 15 august se încheie postul Adormirii Maicii Domnului, credincioșii pot da de pomană inclusiv alimente de dulce.

Înainte de a da de pomană, credincioșii trebuie să meargă la biserică pentru ca preotul să sfințească bucatele care urmează să fie împărțite. În plus, indiferent de ceea ce aleg să dea de pomană, credincioșii trebuie să o facă din tot sufletul, păstrând discreția și fără să se laude ulterior în fața celor din jur.

Ce semnifică, de fapt, Adormirea Maicii Domnului?

Pe data de 15 august, creștinii ortodocși prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului, o sărbătoare importantă dedicată Fecioarei Maria. După cum îi spune și numele, aceasta este ziua în care credincioșii își amintesc de momentul în care Maica Domnului a trecut la cele veșnice. Cu puțin timp înainte, Maica Domnului a fost înștiințată de un înger despre moartea ei, moment în care și-a cerut iertare de la toți cei din jur, iar abia apoi și-a dat duhul, potrivit crestinortodox.ro.

Conform tradiției bisericești, se spune că Iisus Hristos a coborât din ceruri pentru a primi în mâinile sale Sufletul cald al Maicii Domnului.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

După moarte, trupul Maicii Domnului a fost pus în mormânt, loc în care a stat doar trei zile. Apoi, Maica Domnului s-a ridicat la ceruri, minune descoperită în momentul în care Apostolii au deschis mormântul și au descoperit că, de fapt, acesta era gol.

Citeste si: 15 august 2022, zi liberă de la stat. În ce zi a săptămânii pică Adormirea Maicii Domnului în acest an

Ce nu ai voie să faci de Adormirea Maicii Domnului? Lucrurile care le sunt interzise credincioșilor de Sfânta Maria Mare 2022

În limbaj popular, praznicul Adormirii Maicii Domnului mai este cunoscut și sub denumirea de Sfânta Maria Mare. În fiecare an, pe data de 15 august, credincioșii respectă diferite tradiții, obiceiuri și țin cont de o mulțime de superstiții în preajma acestei sărbători.

În ziua în care este prăznuită Adormirea Maicii Domnului nu se spală rufe, nu se calcă, nu se fac treburi în gospodărie, nu se coase, având în vedere că este o sărbătoare cu cruce roșie.

Există o superstiție veche care spune că în această zi nimeni nu ar trebui să se tundă sau să se întoarcă din drum pentru a nu o întrista pe Maica Domnului. 

O altă superstiție spune că femeile însărcinate trebuie să respecte întocmai sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului și că dacă vor lucra în această zi, atunci vor avea parte de o naștere grea.

Citeste si: Rugăciunea puternică pe care toți credincioșii trebuie să o spună de Adormirea Maicii Domnului. Alungă tristețea și aduce liniște sufletească