Una dintre cele mai periculoase meserii este, fără îndoială, cea de pompier. Acești oameni, care luptă cu focul, sunt adevărați salvatori, dar statul nu îi recompensează pe măsura riscurilor pe care și le asumă.
Cât câștigă un pompier de la ISU București
Pompierii sunt oamenii care își riscă viața la fiecare intervenție pe care o au. Este una dintre meseriile cu risc înalt de accidentare sau chiar de moarte.
Dacă vă gândeați că o persoană care și-a ales această carieră are un salariu extrem de motivant, v-ați înșelat. Pe lângă faptul că există foarte multe riscuri la mijloc, să devii pompier este destul de greu.
Cu toate acestea, salariul unui pompier din brigada ISU din București nu se numără printre cele mai mari din sistemul serviciilor de urgență.
De exemplu, în urmă cu doar câțiva ani, pompierii aveau salariul de bază extrem de mic, de doar 1.340 de lei! În 2018, acesta a crescut la 1.717 lei. Bineînțeles că și la brigada ISU din București, salariile se calculează în funcție de post.
În 2019, o persoană care nu ocupă o funcție de comandă avea un salariu care pornea de la 1.400 de lei, în timp ce un ofițer câștigă și 7.700
de lei.Începând din 2020, salariile pompierilor au fost majorate, pentru că li s-a acordat sporul de condiții grele de muncă și toxicitate, în valoare de 25% din salariul minim brut pe țară. Asta înseamnă o mărire cuprinsă între 200 și 400 de lei, suma brută.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Pentru anul acesta, pompierii vor primi o majorare de 75% la salariul de funcție sau la salariul de bază, pentru zilele de sărbătoare sau de repaus săptămânal, în care ei sunt obligați să lucreze.
În aceste condiții, un pompier ofițer cu funcție de conducere poate să câștige aproximativ 8.000 de lei, iar un ofițer fără funcție de conducere aproximativ 5.000 de lei.
Cei care merg în misiunile de salvare sunt subofițerii.
Ce trebuie să faci, ca să devii pompier
Cei care își doresc să devină pompieri trebuie să știe că nu este deloc ușor. Astfel, după terminarea liceului, pot da un examen de admitere la o unitate de învățământ de profil, cum ar fi şcoala de subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă “Pavel Zăgănescu” Boldeşti, din judeţul Prahova.
Toți candidații trebuie să treacă testul psihologic și să susțină un examen scris, la matematică. De asemenea, se fac și testări fizice, iar candidații trebuie să treacă și testele medicale. Toate aceste probe sunt eliminatorii.
Absolvenții primesc automat funcții militare, de subofițeri și ofițeri, și sunt repartizați la diferite unități. Este important de menționat faptul că nu toți pompierii vor urma aceeași pregătire.
Aceștia participă atât la cursuri teoretice, cât și la simulări, dar își pot alege, de exemplu, să se specializeze în alpinism sau în scufundări, nu neapărat în stingerea incendiilor.
Tot pompierii sunt cei care însoțesc echipajele SMURD, atunci când este nevoie de descarcerarea victimelor din accidentele rutiere. De asemenea, tot ei ajută și când au loc alunecări de teren sau inundații.