Ce sa faci de Sf. Andrei pentru a-ti gasi jumatatea. E noaptea in care se intampla minuni!

In credinta populara, noaptea Sfantului Andrei este considerata una magica.

In ultima noapte din noiembrie, cerurile si pamanturile se deschid si spiriele din alte lumi ajung printre noi. Intensitatea acestei nopti magice a atras dupa sine o serie de descantece si ritualuri de dragoste facute pentru aflarea uristului.

Iata cateva dintre ele:

  • Potrivit traditiei, tinerele nemaritate isi pot visa ursitul in noaptea Sfantului Andrei daca, isi pun un fir de busuioc sfintit, adus de la biserica, sub perna.
  • In anumite zone ale tarii, fetele care nu au un partener de viata isi fac, seara, o turta foarte sarata, copata pe plita, pe care o mananca inainte de a se culca. Se spune ca alesul va fi baiatul care apare in vis cu un vas de apa proaspata.
  • Unele tinere folosesc ritualul cu verigheta: Intr-un pahar cu apa neinceputa, se lasa sa cada o verigheta sfintita la biserica. Fata trebuie sa se uite fix in mijlocul verighetei pana cand ii va aparea chipul celui care o va lua de sotie.
  • „Facutul cu ulcica” este un alt ritual des practiat. Fetele foloseau o oala de lut, intoarsa cu gura in jos, pe care puneau fie un capat de lumanare de la Pasti, fie un taciune aprins. Cu multa atentie, roteau oala in sensul acelor de ceasornic in timp ce rosteau un descantec simplu pentru a-si chema ursitul: „Cum invart oala,/ Asa sa se intoarca ochii lui/ Si inima lui/ Si gandul lui la mine.”
  • Ritualul cu oglinzi este printre cele mai practicate. Fata, dezbracata complet, se aseaza intre doua oglinzi si tine in fiecare mana cate o lumanare aprinsa. Pana cand ard compelt lumanarile, fata se uita intens in oglinda din fata sa. Intr-un anumit moment, in oglinda din spate, tanara va putea vedea scene din viitor si imaginea barbatului alaturi de care isi va petrece viata.

 

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Setari de confidentialitate