Ce poti intreba TU la un interviu? Avem exemple

Author: Bogdan Frațilă

Ce poti intreba TU la un interviu? Avem exemple

Sursa: PixaBay

Primul meu interviu de angajare profesională a fost la 18 ani. Fiind student în primul an la Business, am vrut să capăt experiență

Primul meu interviu de angajare profesională a fost

la 18 ani. Fiind student în primul an la Business, am vrut să capăt experiență de lucru într-un mediu de birou, așa că am încercat să obțin un post de administrator la o firmă de asigurări.

Înainte de interviu, eram îngrijorat de lipsa mea de experiență relevantă. Cu toate acestea, pe măsură ce interviul a durat, am construit un caz convingător pentru modul în care abilitățile pe care le dobândisem în timpul școlii și lucrând într-un rol de serviciu clienți mă făceau potrivită pentru postul respectiv.

După aproximativ 30 de minute, am ajuns la finalul liniei de întrebări. Intervievatorii și-au amestecat hârtiile în fața lor, iar unul dintre ei a spus: "Doriți să ne întrebați ceva?".

Întrebări de top pe care să i le pui unui intervievator

Am răspuns la toate întrebările dumneavoastră sau există ceva ce ați dori să clarific?

Aveți vreo ezitare cu privire la calificările mele?

Ce vă place cel mai mult la faptul că lucrați aici?

Ce abilități noi pot spera să învăț aici?

Care este următorul pas în acest proces?

Cu cine aș lucra cel mai îndeaproape sau cui aș raporta zilnic?

Dincolo de unele dintre competențele solide pe care le-am discutat, ce competențe transversale ar fi cele mai utile în acest post?

Puteți să-mi spuneți dacă aș avea șansa de a mă implica în acest (proiect/inițiativă/etc.)?

Știam suficient de multe ca să nu întreb ce salariu oferă. Nici măcar nu conta pentru mine, deoarece scopul meu principal era să obțin o experiență relevantă în afaceri. Dar nu mă gândisem prea mult la ceea ce voiam să învăț de la întâlnire. Nu era oare scopul pentru ei să mă intervieveze?

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta

Așa că am răspuns cu ceva de genul: "Uhhh... nu prea".

Nu am obținut postul. Acum, nu pot spune cu siguranță că lipsa mea de întrebări inteligente a fost cea care m-a împiedicat să obțin postul. Dar sunt sigur că nu a ajutat. Mulți ani mai târziu, am avut ocazia să dau interviuri pentru mai multe posturi și am fost de partea opusă a mesei, intervievând candidați. Prin ambele perspective, am învățat că interviul de angajare nu este și nu ar trebui să fie unilateral. Este chiar ca și cum ai merge la o primă întâlnire.

Conversație, nu interviu

Scopul unui interviu nu este doar acela de a pune candidatul pe scaunul fierbinte. Da, presiunea de a performa cade în mod inegal asupra persoanei care caută un loc de muncă, dar, în cele din urmă, este o oportunitate pentru ambele părți de a învăța una de la cealaltă. În calitate de candidat, acest lucru înseamnă că trebuie să fiți pregătit atât să răspundeți la întrebări, cât și să le puneți.

Acest lucru poate părea evident pentru dvs. Spre deosebire de versiunea mea de 18 ani, probabil că ați susținut deja un interviu pentru un loc de muncă și știți că spre sfârșitul interviului vi se oferă șansa de a pune întrebări.

Mai puțin evidente sunt tipurile de întrebări pe care ar trebui să le puneți. Aici este important să vă amintiți cele trei obiective pe care ar trebui să le aveți pentru interviu:

Să vă demonstrați interesul față de rol și față de companie

Convingeți potențialul angajator că aveți competențele și experiența pe care le caută

Identificați dacă postul și organizația se potrivesc pentru dumneavoastră.

Întrebările pe care le puneți pot servi tuturor celor trei obiective. Cu toate acestea, vreau să subliniez că nu contează doar ce întrebați, ci și cum și când le puneți. Fiți strategici. În conformitate cu obiectivul nr. 1 de mai sus, doriți ca intervievatorul să vă perceapă ca fiind cu adevărat curios. Dacă întrebați pur și simplu din formalitate, se va vedea.

Din acest motiv, mergeți la interviu cu întrebări pe care ar trebui să le puneți și pe care le-ați putea pune. Diferența fiind că anumite întrebări depind de context, în funcție de ceea ce ați discutat pe parcursul interviului. Iată la ce mă refer.

Întrebări pentru interviul de angajare pe care TREBUIE să i le pui intervievatorului:

Am răspuns la toate întrebările dumneavoastră sau există ceva ce ați dori să clarific?

De ce: Acesta ar trebui să fie primul lucru pe care îl întrebați după ce intervievatorul și-a terminat rândul de întrebări. Arată intervievatorului că sunteți implicat în conversație și că vă pasă că sunteți înțeles, semn al unui bun comunicator. Sunt șanse ca intervievatorul să răspundă cu "nu", dar, în cazul în care dorește să revină asupra unui aspect, aveți acum șansa de a completa eventualele lacune din răspunsurile dumneavoastră anterioare.

Aveți vreo ezitare cu privire la calificările mele?

De ce: Nu, nu este o nebunie să atrageți atenția asupra motivelor pentru care s-ar putea să nu obțineți postul. Această întrebare este foarte pregnantă, forțându-l pe intervievator să vă spună care este poziția dumneavoastră. Dacă el sau ea consideră că vă lipsește într-un anumit domeniu, puteți oferi asigurări cu privire la capacitățile dvs. sau la capacitatea dvs. de a dobândi noi competențe. De asemenea, întrebarea arată maturitate și faptul că nu vă este teamă să vorbiți despre punctele slabe.

EXCLUSIV INTERVIU de sarbatoare: Cum s-a pregatit Ilinca Vandici pentru sarbatorile de iarna si ce isi doreste fiul sau de la Mos Craciun: ''Cadoul perfect pentru el presupune ceva pe roti''

Ce vă place cel mai mult la faptul că lucrați aici?

De ce: Aceasta este o oportunitate de a vă conecta cu persoanele care stau vizavi de dumneavoastră la nivel uman. Le veți arăta că sunteți o persoană agreabilă, nu un robot. Mai mult, vă poate ajuta să identificați dacă organizația este potrivită pentru dumneavoastră. Acordați o atenție deosebită răspunsului și limbajului corporal al persoanei.

Citeste si: Sfaturi pentru interviuri: 10 moduri de a îmbunătăți performanța la interviu

 

 


„Nu cred că le-am umilit nici pe ele pentru rating. Pur și simplu, așa s-a întâmplat”. Ce părere are Adriana Bahmuțeanu despre momentele în care a folosit cuvinte dure la adresa unor persoane publice

Adriana Bahmuțeanu, în perioada în care a lucrat în televiziune, a avut contact cu mai multe persoane. Cu unele dintre ele, aceasta nu a reușit să lucreze așa cum și-a dorit, motiv pentru care, în unele situații, a reacționat verbal mai violent.

Cookies