Ce înseamnă, de fapt, dacă plouă, e soare, sau ninge de ziua ”babei” tale. Ce spune legenda

,

Tradiția spune că dacă plouă, ninge sau e soare de "baba" dumneavoastră, totul are legătură cu personalitatea pe care o aveți. Iată cum a început, de fapt, legenda "babelor" în România.


In articol:

Luna martie aduce cu ea și celebrele "babe". Știți ce înseamnă dacă plouă, ninge sau e soare atunci când e baba dumneavoastră? Noi vă dezvăluim de unde a pornit această tradiție la români.

Vemea de "babe" vă influențează norocul

În fiecare an, de pe 1 până pe 9 martie, există tradiția ca fiecare om să-și aleagă o zi în care să fie "baba" lui. Se spune că în funcție de cum este vremea în ziua respectivă, așa este și personalitatea omului.

În plus, conform tradiției, vremea din ziua "babei" dictează și norocul sau ghinionul pe care îl va avea persoana respectivă în următorul an.

În anumite zone ale țării, ziua "babei" se alege în funcție de data de naștere a unui om. Dacă sunteți născut într-o zi mai mare de cifra 9, atunci adunați cifrele din data dumneavoastră de naștere, până ajungeți să formați un număr mai mic sau egal cu 9.

Bineînțeles că vă puteți alege "baba" în orice zi, dar fără să trișați și să vă uitați la prognoza meteo dinainte.

Dacă vremea este frumoasă de "baba" dumneavoastră, înseamnă că o să vă meargă bine tot anul, veți avea noroc în tot ce faceți, veți fi sănătos și ferit de lucruri rele.

În cazul în care plouă sau ninge în ziua respectivă, veți avea un an plin de bogății. Dacă însă vremea e mohorâtă, fără soare, dar și fără precipitații, anul care urmează va fi unul plin de supărări pentru dumneavoastră.

Unii oameni cred că vremea din ziua "babei" arată și personalitatea unui om. Astfel, dacă este soare afară și temperaturi plăcute, înseamnă că cei care și-au ales baba în ziua respectivă sunt oameni blânzi, buni la suflet și darnici.

O vreme urâtă arată însă că oamenii a căror "babă" este atunci sunt răi și se fac plăcuți foarte greu de către ceilalți. Tradiția mai spune și că nu trebuie să munciți în ziua în care vă alegeți "baba", pentru că veți atrage ghinionul asupra dumneavoastră.

Legenda "babelor" a pornit de la Baba Dochia

În trecut, oamenii considerau că anul nou începe pe 1 martie, odată cu venirea primăverii, pentru că atunci se face trecerea între două anotimpuri, adică este un nou început.

Mitul "babelor", alese la începutul lunii martie, este unul extrem de vechi. Totul a pornit de la mitul Babei Dochia. Tradiția spune că aceasta și-ar fi schimbat numele, în Sfânta Muceniţă Evdochia, care este sărbătorită de biserică pe data de 1 martie.

Această bătrână este, de fapt, întruchiparea sezonului rece, care nu vrea să cedeze în fața primăverii. Tocmai de aceea, primele zile din luna martie sunt întotdeauna cu vreme schimbătoare.

Dar cine este, de fapt, această Baba Dochia? Legenda ne dezvăluie că bătrâna și-ar fi trimis nora afară, în ger și în zăpadă, ca să stea cu oile la păscut. Mai mult, Baba Dochia ar fi avut pretenția ca fata să toarcă un caier de lână neagră, până când aceasta ar deveni albă.

Pe lângă asta, tânăra trebuia să-i aducă soacrei și fragi proaspeți, în miez de iarnă. Nora s-a dus pe munte și a început să plângă, fiind conștientă că nu are cum să îndeplinească dorințele bătrânei.

Lui Dumnezeu i s-a făcut milă de fată și i-a explicat că trebuie să se ducă acasă și să-i spună bătrânei că nu are cum să facă ce i-a cerut.

Bineînțeles că Baba Dochia a trimis-o pe noră pe munte și în următoarele zile. Dumnezeu a văzut-o iar și a făcut o minune: oile au găsit iarbă să pască, caierul din lână neagră s-a transformat în lână albă și fata a găsit și fragi proaspeți.

Văzând că nora a făcut ce i-a cerut, Baba Dochia a hotărât să se ducă ea cu oile la păscut a doua zi, exact unde a fost și tânăra, ca să poată să mănânce fragi pe săturate.

Și-a luat însă pe ea 9 cojoace, știind că afară este frig. Dumnezeu a schimbat însă vremea și a făcut să fie foarte cald. Astfel, bătrâna a început să-și dea jos cojoacele, unul câte unul.

Când a ajuns în vârful muntelui, Dumnezeu a dat un îngheț puternic, drept pedeapsă pentru ce i-a făcut bătrâna tinerei sale nurori. Baba Dochia s-a transformat atunci în stana de piatră.

De aici se crede că Baba Dochia, care este responsabilă cu aducerea iernii, își dă jos câte un cojoc, de pe 1 până pe 9 martie. Astfel, vremea se face din ce în ce mai frumoasă.

 

Citește-ne pe
Citește și:

Morosanu a dat cartile pe fata! Care dintre colegii sai de echipa l-au suparat cel mai tare? "Adevarata lupta o duci pe insula, in camp, nu pe traseu!"

Joe Biden merge pe mâna lui Donald Trump: Va păstra plafonul istoric scăzut de 15.000 de refugiați care vor intra în SUA

Diana Șoșoacă BĂTUTĂ măr de o altă femeie celebră! Cum s-a ajuns la un scandal fără precedent

Situație incredibilă! România va avea un nou premier?! Iohannis și Barna au discutat pe această temă

Anunțul momentului! Persoanele vaccinate anti-COVID în străinătate au posibilitatea să facă rapelul în România. Ce pași trebuie să urmați

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies