Ce este decuplarea de la SWIFT, sancțiunea de care îi este frică lui Vladimir Putin. De ce este o armă de temut pentru Rusia

Author: Andrei Ionescu
Actualizat: 25 nov 2022, 05:00

Vladimir Putin, președintele Rusiei

Sursa: Facebook Vladimir Putin

SWIFT este sistemul informatic care permite tranzacții bancare sigure în întreaga lume.

SWIFT este acronimul pentru Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, un cod format din opt până la 11 cifre care identifică o bancă, precum şi ţara în care se află aceasta. Codurile SWIFT le permit persoanelor fizice şi juridice să efectueze tranzacţii internaţionale precis și sigur.

Citeste si: Care sunt țările care se alătură Ucrainei în lupta împotrivă Rusiei! Ce ajutor primește Ucraina din partea Occidentului

Decuplarea Rusiei de la SWIFT i-ar provoca lui Vladimir Putin cel puțin un disconfort major. Oamenii de afaceri ruși, unii apropiați de Putin, nu ar mai putea face tranzacții interbancare. Totodată, Putin va avea probleme mari în a folosi fondurile ruse. Practic, lui Putin, prin această decuplare, i s-ar tăia, în mare parte, fondurile de care Rusia dispune. 

Rusia tranzacționează gaz în Europa, ori nu s-ar mai putea face transferuri către conturile ruse din Occident.

Momentan țările din UE nu s-au pus de acord pentru o astfel de sancțiune dură, Occidentul luând, totuși, măsuri de sancțiune pentru Rusia în urma deciziei lui Putin de a ataca Ucraina.

Polonia și țările baltice ar dori decuplarea Rusiei de la SWIFT în urma invaziei ruse în Ucraina, dar Germania, Italia, Ungaria şi Cipru ar fi blocat, cel puțin pentru moment, decuplarea Rusiei de la sistemul interbancar internaţional SWIFT, declară surse CNN.

Citeste si: A fost declarată o nouă stare de asediu în Kiev. Primarul Kievului: "Cine este pe stradă după ora 17:00 este considerat dușman"

Citeste si: Armin Nicoară și-a confruntat tatăl în direct, după ani de tăcere: „De multe ori i-am spus că nu e copilul meu”

Germania este una dintre țările care depinde de gazul și petrolul rusesc.

Potrivit dw.com, din 2012 până acum procentul livrărilor de gaz din Rusia spre Germania a crescut de la 40% la 55%. Și în privința petrolului lucrurile sunt asemănătoare, Rusia acoperind 42% din necesarul de petrol al Germaniei.

Citeste si: Anunț ucrainean alarmant: "Rusia a atacat o navă românească, NATO trebuie să intervină"! Ce s-a întâmplat de fapt

Putin a avertizat Occidentul după decizia de a ataca Ucraina!

În discursul în care Vladimir Putin și-a anunțat decizia de a ataca Ucraina, liderul de la Kremlin a avertizat țările oocidentale în privința unei eventuale decizii a acestora de a sprijini militar Ucraina.

Germania promite să susțină Kievul privind tancurile moderne!

"Din punct de vedere militar, Rusia modernă, chiar după destrămarea URSS, este una dintre cele mai mari puteri militare. Nu trebuie să uite nimeni că în cazul unui atac direct la adresa noastră, agresorul va fi distrus și doborât", a transmis Vladimir Putin în discursul în care a anunțat începerea unei operațiuni militare în Ucraina.

Forțele armate rusești au intrat vineri în capitala Ucrainei, Kiev. Autoritățile ucrainene i-au îndemnat pe cetățenii Ucrainei să pregătească cocktail-uri Molotov.

Citeste si: LIVE UPDATE A doua zi de război în Ucraina. Vladimir Putin i-a spus lui Xi Jinping că este dispus să negocieze cu Ucraina 

 


Nona și Patrick, primul sărut în camera roșie! „Eu sunt fericită! Casa iubirii, mulțumesc pentru un sărut frumos!” Iată cum a reacționat Ionuț!

Nona a decis să renunțe la Ionuț și l-a chemat pe Patrick în camera roșie! Cei doi s-au sărutat cu patos, spre marea uluire a lui Ionuț! Nona i-a mărturisit de ce i-a trezit suspiciuni! „Mi se părea că te joci!”

Cookies