În România, plata pensiilor este o chestiune de maximă importanță pentru milioane de cetățeni. Fie că este vorba de pensie de limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie de invaliditate, toți beneficiarii așteaptă cu interes data la care le vor fi virați banii. Cu toate acestea, există situații în care pensionarii nu pot ridica pensia la timp, fie pentru că nu sunt acasă, fie din alte motive personale sau medicale.
Ce se întâmplă cu pensia dacă nu sunteți găsiți la domiciliu?
Pentru pensionarii care primesc pensia prin poștă, livrarea banilor la domiciliu are loc în intervalul 1 – 15 ale fiecărei luni. În cazul în care factorul poștal nu găsește beneficiarul la domiciliu, acesta va lăsa un aviz.
Citește și: Cine sunt românii care pot ieși la pensie în anul 2025. Tabel pentru femei și bărbați
Ce se întâmplă cu taloanele mov și cât timp sunt păstrate acestea?
În cazul pensionarilor care primesc pensia în cont bancar, dar nu se află la domiciliu pentru a primi talonul mov (documentul care atestă plata sumei), Poșta Română are o altă procedură.
Aceste documente nu sunt restituite automat caselor teritoriale de pensii, ci sunt păstrate la sediul oficiului poștal până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs. Dacă nici în acest termen talonul nu este ridicat, el este arhivat. Mai exact, taloanele mov sunt păstrate la sediul Oficiului Județean de Poștă sau, în cazul Capitalei, la oficiile poștale de sector, timp de 24 de luni.Pe parcursul acestor doi ani, beneficiarii sau împuterniciții acestora pot solicita trimiterea talonului mov la domiciliu.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Care sunt femeile ce pot beneficia de pensie comunitară și de ce acte ai nevoie
Ce trebuie să faci dacă nu ți-ai primit pensia?
Pentru orice pensionar care nu și-a primit pensia la timp, fie din cauza unei absențe temporare, fie din motive tehnice sau administrative, este important să știe că drepturile bănești nu se pierd. În cazul plăților la domiciliu prin Poștă, dacă termenul de două zile lucrătoare este depășit și pensia se întoarce la casa teritorială, beneficiarul trebuie să ia legătura cu instituția pentru a solicita reordonanțarea la plată. Procedura implică, de regulă, completarea unei cereri și prezentarea unui act de identitate.
Dacă pensia este virată în cont bancar, aceasta nu poate fi „pierdută”, dar talonul mov poate rămâne nerecuperat dacă nu este solicitat la timp. Cu toate acestea, nu afectează în niciun fel dreptul la pensie sau suma primită, ci are doar rol informativ.
Este important ca toți pensionarii să fie la curent cu aceste reguli pentru a evita neplăcerile sau confuziile. În plus, dacă știu că nu vor fi acasă în perioada de plată, pot apela la împuterniciri sau pot opta pentru plata în cont bancar, care elimină problema absenței de la domiciliu. De asemenea, pot contacta oficiul poștal sau casa de pensii pentru a obține informații personalizate în funcție de situația lor.