Câte zile libere vor avea românii în 2023, de sărbători

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 05 oct 2023, 09:22

Câte zile libere vor avea românii de sărbători?

Sursa: Pexels.com

Câte zile libere vor avea românii în 2023? Vara a trecut, iar românii caută deja idei pentru vacanța din timpul sărbătorilor de iarnă.

Mai sunt trei luni până la cea mai aglomerată perioadă a anului, mai exact în jurul sărbătorilor de iarnă, iar românii se gândesc deja la concediul pe care o să îl aibă în acea perioadă. Iată de câte zile libere de vor bucura românii de sărbători.

Citește și: Vacanța de toamnă 2023: Elevii nu vor merge la școală în prima săptămână din noiembrie

Câte zile libere vor avea românii de sărbători?

Românii au parte de o veste bună pentru vacanța din jurul sărbătorilor de iarnă, aceștia se vor bucura de două weekend-uri prelungite de Crăciun și Revelion. Ziua în care se celebrează Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos este o zi liberă legală, iar în anul 2023, această zi va pica într-o zi de luni, motiv pentru care angajații din sectorul public și privat vor beneficia de mai multe zile libere. 

Angajații, atât cei ce lucrează în sectorul public, cât și cei ce lucrează în sectorul privat, vor avea parte de un weekend prelungit în jurul Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. Aceștia se vor bucura de zile libere în perioada 23-26 decembrie, iar la fel se va întâmpla și de Revelion. Noaptea dintre ani va fi celebrată anul acesta într-o zi de duminică, iar românii vor avea parte de zile libere începând cu data de 30 decembrie și 2 ianuarie. 

Românii se vor bucura astfel de 8 zile libere în care să petreacă mai mult timp alături de membrii familiei, dar și să se pregătească pentru sărbători, însă această perioadă se poate prelungi dacă angajații vor să își ia liber 3 zile, dintre Crăciun și Revelion, astfel încât să aveți liber 11 zile.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Zi liberă de la muncă pentru părinți, în prima zi de școală? Ce prevede Codul Muncii

Ce zile libere o să avem în anul 2024?

Anul 2024 aduce 17 de sărbători legale, ce sunt libere de la stat, însă dintre acestea doar 10 pică în timpul săptămânii, restul de 7 fiind în weekenduri.

Acest nou an aduce și două noi sărbători legale, mai exact în luna ianuarie, la data de 6 ianuarie, când se celebrează Sărbătoarea Botezului Domnului și data de 7 ianuarie, când se sărbătorește Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, însă aceste două zile pică tot în weekend.

Iată care sunt zilele libere în care românii nu merg la locul de muncă:

 

 • 1 ianuarie (luni) și 2 ianuarie (marți) – Anul Nou;
 • 6 ianuarie (sâmbătă) – Boboteaza;
 •  7 ianuarie (duminică) – Soborul Sfântului Ioan Botezătorul;
 • 24 ianuarie (miercuri) – Ziua Unirii Principatelor Române;
 • 3 mai (vineri) – Vinerea Mare;
 • 5 mai (duminică) și 6 mai (luni) – Paștele;
 • 1 mai (miercuri) – Ziua Muncii;
 • 1 iunie (sâmbătă) – Ziua Copilului;
 • 23 iunie (duminică) și 24 iunie (luni) – Rusalii;
 • 15 august (joi) – Adormirea Maicii Domnului;
 • 30 noiembrie (sâmbătă) – Sfântul Andrei;
 • 1 decembrie (duminică) – Ziua Națională a României;
 • 25 decembrie (miercuri) și 26 decembrie (joi) – Crăciunul.

Citește și: Structura anului școlar 2023-2024: Când au elevii prima vacanță?

 

 


Tensiunile cresc la ”Insula de 1 milion”. 19 concurenți au rămas în joc, iar rivalitățile ating cote maxime. Iată ce se va întâmpla în ediția de duminică, 19 mai!