Cât costă un rinichi pe piața neagră a organelor

,
Un rinichi pe piața neagră costă o avere
Un rinichi pe piața neagră costă o avere[Sursa foto: unsplash.com]

Piața neagră a organelor reprezintă o adevărată problemă. V-ați gândit vreodată cât costă un rinichi? Vă spunem doar că acesta este printre cele mai ”ieftine” organe care se pot achiziționa la negru.


In articol:

Foarte mulți oameni mor, din cauză că au nevoie să facă un transplant, dar listele de așteptare sunt extrem de lungi. Această problemă a fost exploatată la maximum de către traficanți, care au găsit o adevărată ”mină” de aur pentru a face bani, bineînțeles ilegal.

Un rinichi pe piața neagră costă o avere

Traficul de organe reprezintă o problemă la nivel global. Chiar dacă sunt numeroși oameni care acceptă să-și doneze organele, medicii se confruntă în continuare cu lipsuri la acest capitol. Cei care au nevoie de transplant sunt mult mai mulți decât organele pe care medicii le au la dispoziție. 

Tocmai din acest motiv, traficanții și-au dat seama că pot face o avere, dacă vând diferite organe la prețuri extrem de mari. Aceștia fac rost de ceea ce le trebuie în special de la oamenii fără adăpost, pentru că aceștia nu sunt căutați de nimeni. 

Un rinichi pe piața neagră a organelor poate să coste chiar și 100.000 de euro. Și acesta face parte din categoria organelor ”ieftine”. Gândiți-vă că o inimă sau un ficat poate să ajungă la 400.000 de euro. Există însă și oameni care își vând organele contra unor sume extrem de mici. 

Este vorba despre persoanele sărace, din țări precum India, Pakistan, Filipine sau China. Acești oameni primesc câteva sute de dolari pentru un organ, iar în cazul cel mai fericit, câteva mii. 

Un milion de euro pentru toate organele din corp

Nici România nu este ocolită de traficul de organe. Ca și în alte țări, persoanele fără adăpost sunt printre cele mai căutate victime ale traficanților.

Sunt și persoane care, din ignoranță, acceptă să-și vândă organe, fără să știe la ce riscuri se supun. 

Dacă un rinichi costă în jur de 100.000 de euro, un ficat 350.000- 400.000 de euro, la fel ca și o inimă, rezultă că la un calcul simplu, toate organele unui om, vândute pe piața neagră, pot ajunge la aproximativ un milion de euro. 

De-a lungul timpului, și în România au fost cazuri de persoane care și-au vândut organele și au ajuns în fața justiției. Un exemplu este cel al lui Robert Mihaly, care în 2005 și-a vândut un rinichi unui sârb, contra sumei de 20.000 de mărci. Mihaly era unul dintre deținuții de la Penitenciarul Gherla. Acesta a fost condamnat pentru trafic de organe. 

Specialiștii estimează că piața neagră a organelor ajunge la câteva miliarde de dolari. Și nu este de mirare, având în vedere că traficanții profită atât de cei care au mare nevoie de transplant, cât și de cei care primesc foarte puțini bani sau deloc pentru organele pe care acceptă să le vândă.

 

Citește-ne pe
Citește și:

Câți elevi fac școală în online în România, din cauza exploziei de cazuri noi de infectare cu Covid-19

Guvernul DEZMINTE informația că în instituție e focar de COVID: 'Angajații au grijă să respecte măsurile de siguranță impuse de situația pandemică'

BOMBĂ! Gina Pistol și Smiley s-au despărțit! Este SCANDAL IMENS

PROGRAM TV 40 de întrebări cu Denise Rifai. În ce zile și la ce oră se difuzează emisiunea la Kanal D?

Cu cât va crește salariul minim de la 1 ianuarie. Florin Cîțu a făcut anunțul

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies