Cât costă un kilogram de vinete românești în piață? Trei rețete tradiționale cu această legumă de vară

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 07 apr 2024, 03:20

A venit vara, iar gospodinele pregătesc preparate din legume proaspete și fac loc în cămară pentru conserve noi.

Sursa: pixabay.com

A venit vara, iar gospodinele pregătesc preparate din legume proaspete și fac loc în cămară pentru conserve noi.

Românii adoră vinetele, iar în acest moment, aceste legume au apărut și la tarabele din piețele românești. Cât a ajuns să coste un kilogram de vinete?

Cât costă un kilogram de vinete românești la tarabe?

Fermierii au început să își scoată marfa, din propriile grădini, la tarabele din piețele românești. După multă trudă cu acestea, urmează și răsplata. Din păcate, acest lucru se răsfrânge asupra buzunarelor românilor.

Cu toate că parlamentarii români au anunțat reduceri la alimente, din toamnă, prețurile legumelor se mențin ridicate în prezent.

Același lucru se întâmplă și cu prețul vinetelor românești care, în acest moment, variază între 10 și 12 lei pe kilogram.

Astfel, românii sunt nevoiți să se gândească de două ori înainte de a le cumpăra. Majoritatea preferă să mai aștepte până ce prețul acestora se va mai micșora.

Citește și: Au apărut primii pepeni românești în piețe! Cât costă un kilogram?

Din păcate, nu doar vinetele au avut parte de o creștere substanțială ci și alte legume, dar și fructele, iar printre acestea se regăsesc pepenii.

Astfel, un kilogram de pepene poate ajunge și la 6 lei kilogramul.

Deși există o gamă variată de pepeni disponibili, românii sunt atrași în special de celebrii pepeni de Dăbuleni.

Aceștia au început deja să fie expuși pe tarabe, însă majoritatea cumpărătorilor au fost surprinși neplăcut de prețurile acestora.

Spre exemplu în piața din Obor, din Capitală, unde tarabele sunt deja pline, kilogramul de pepene variază între 4 și 6 lei pe kilogram. Totuși, sunt și unele magazine, de cartier, care vând pepenii cu 3,5 lei pe kilogram, în funcție de zona de proveniență de unde aceștia sunt aduși.

Pentru că iubiți vinetele vă propunem, în acest articol, trei rețete delicioase în care puteți folosi această legumă.

Citește și: Alimentele care vor avea prețuri mai mici. Peste câteva zile, românii vor da mai puțini bani pentru alimentele de bază

Trei rețete delicioase cu vinete

Iată trei rețete cu vinete pe care le puteți încerca atunci când vă aflați în impas și nu mai știți ce să gătiți.

Salată de vinete cu usturoi

Ingrediente:

- 3 vinete

- 1 ceapă

- 2 căței de usturoi

- Sare

- piper

Maioneză:

- 1 gălbenuș crud și unul fiert

- 1 linguriță muștar

- 4-5 linguri ulei

- Sare

- Zeama de la o lămâie

Mod de preparare:

Se pun într-un castron, de plastic, gălbenușul crud și cel fiert. Se amestecă bine după care, treptat, se adaugă uleiul.

Se amestecă, neapărat, cu o lingură de lemn continuu în aceiași direcție pentru a nu se "tăia" maioneza. Uleiul se picură încet. Se amestecă bine de fiecare dată după ce picurăm uleiul până când nu se mai vede uleiul și apoi picurăm iar. Când devine mai consistentă se poate adăuga mai mult ulei. În caz că se "taie" adaugă o lingură de muștar și se amestecă rapid. La final se adaugă sare și eventual zeama de lămâie.

Se coc vinetele. Se pun la scurs. Se curăță de coajă și se toacă mărunt cu o lingură de lemn sau cu o paleta din plastic.

Ceapa și usturoiul se toacă mărunt. Se amestecă bine cu vinetele, apoi se adaugă maioneza. Se amestecă bine până se omogenizează, iar la final se adaugă sare și piper după gust.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Musaca cu vinete și carne tocată

Ingrediente:

- 6 vinete

- 300 g carne tocată

- 200 g parmezan ras

- un pahar ulei

- 2 ouă

- 1 ceapă

- scorțișoară măcinată

- nucșoară

- sare

- piper

Mod de preparare:

Vinetele se spală bine și se taie rondele sau fâșii. Acestea se introduc într-un bol cu apă fierbinte și puțin ulei pentru cel mult 2 minute. După ce se înmoaie puțin, bucățile de vinete se scurg și se usucă foarte bine și se prăjesc în ulei.

Separat se prăjește ceapa tocată mărunt. Se adaugă carnea tocată peste ceapă. Se condimentează cu sare, piper, nucșoară și scorțișoară. Se amestecă foarte bine. La final se adaugă parmezanul ras.

Musacaua de vinete se asamblează astfel: un strat de vinete, un strat de brânză până ce se termină ingredientele. Peste ultimul strat se adaugă ouăle bătute bine și se dă la cuptor timp de 45 de minute.

Plăcintă cu vinete

Ingrediente:

- 1 kg vinete

- 3 cepe

- 4 căței de usturoi, ras mic

- 100 g parmezan

- 100 g pesmet

- 2 ouă

- 50 g unt

- 50 ml ulei

- 2 lingurițe cu turmeric (opțional)

- sare, piper după gust

Mod de preparare:

Se coc vinetele, se spală și se pun într-o strecurătoare la scurs, după care se toacă foarte mărunt.

Se taie ceapa mărunt. Se încălzește ceapa și untul într-o tigaie și se călește ceapa. Când ceapa devine gălbuie, se adaugă vinetele la foc mic, pentru 5- 10 minute. Se lasă amestecul la răcit.

Între timp se încălzește cuptorul la 180 de grade.

În amestecul cu vinete se pun pe rând ouăle, parmezanul ras, pesmet, usturoi, turmeric, sare și piperul, după care se amestecă foarte bine.

Se unge o tavă cu unt și se tapetează cu pesmet. Se toarnă amestecul în tavă după care se coace 30 de minute.

Plăcinta cu vinete se mănâncă rece sau călduță.

 

 


Momente de senzație în Casa iubirii! Sebastian l-a dat de gol pe Bogdan! Concurentul n-a avut încotro și a recunoscut că o place pe Rebecca! Iată ce reacții s-au stârnit în rândul fetelor!