Cât costă un kilogram de carne de porc, cu 2 luni înainte de Crăciun: Au început rezervările pentru porci pentru sărbătorile de iarnă

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 15 oct 2025, 12:02

Cât costă carnea de porc în viu în piețele din România

Sursa: shutterstock.com

Românii au început deja să rezerve porcii de Crăciun. Cât costă carnea de porc în viu?

Rezervările pentru porcii de Crăciun au început deja în piețele și fermele din România, conform informațiilor furnizate de stirilekanald.ro. Pe fondul scumpirilor din ultimele luni, românii preferă să își asigure carnea de sărbători din timp, plătind avansuri pentru a prinde prețuri mai bune. Comercianții și crescătorii confirmă interesul crescut, iar mulți cumpărători își planifică deja mesele de iarnă.

Românii se grăbesc să cumpere carnea de porc înainte de scumpirile de sărbători

Pe măsură ce prețurile continuă să crească în România, tot mai mulți români aleg să se aprovizioneze pentru Crăciun din timp, iar porcul de sărbători rămâne în topul preferințelor. Crescătorii și comercianții anunță că rezervările pentru porci întregi au început deja, iar oamenii plătesc avansuri sau chiar rate lunare pentru a evita scumpirile de ultim moment.

În piețele din țară, kilogramul de carne de porc pornește de la 20 de lei, însă atât comercianții, cât și cumpărătorii se așteaptă la creșteri de preț în perioada următoare. Din acest motiv, mulți români preferă să cumpere acum câteva kilograme de carne, pe care să le păstreze la congelator, sperând să prindă un preț mai avantajos.

Citește și: Când se plătesc alocațiile pentru copii în noiembrie 2025

„Să adunăm de acum și să avem pentru atunci. Pensiile sunt așa cum sunt, iar prețurile cresc mereu”, spune un cumpărător, pentru stirilekanald.ro. Alții aleg să cumpere doar anumite părți, precum burta de porc, folosită la preparatele tradiționale de Crăciun.

Crescătorii confirmă tendința, porcii s-au rezervat deja, iar clienții plătesc avansuri de câteva sute de lei pentru a-și asigura carnea de sărbători.

În unele cazuri, plata se face în rate, iar restul banilor se achită la tăierea porcului. „Un client ne-a dat deja avans ca să fie sigur că primește porcul de Crăciun. Restul banilor îi plătește când îi tăiem porcul”, explică un crescător.

Prețul porcului în viu este de aproximativ 15 lei pe kilogram, iar după sacrificare, carnea poate ajunge la 25 de lei pe kilogram, în funcție de greutatea și calitatea animalului.

Citește și: Părintele Ciprian Petre Necula s-a stins din viață! Acesta avea vârsta de doar 47 de ani

Citește si: Ea este mama ucisă pe trecerea de pietoni, în Berceni! Elena avea 35 de ani, iar acasă o mai aștepta un copil

Doar jumătate din carnea de porc de pe piață este românească

Specialiștii atrag atenția că, indiferent de dorința de a cumpăra carne proaspătă pentru Crăciun, porcul trebuie achiziționat doar din spații controlate sanitar, având în vedere riscul de pestă porcină africană, care continuă să afecteze România.

Doar jumătate din carnea de porc de pe piață provine din ferme românești, restul fiind importată. În acest context, crescătorii locali încearcă să-și fidelizeze clienții și să le ofere garanția că vor avea carne de calitate în perioada sărbătorilor.

Anul acesta, grija românilor este dublă. Mai exact, pe de o parte, trebuie să se asigure că au suficientă carne pentru masa de Crăciun, iar pe de altă parte, trebuie să țină cont de bugetul tot mai restrâns. Mulți nu își mai permit să cumpere un porc întreg și preferă să achiziționeze doar cantități mici, pe care să le păstreze până la sărbători.

„Nevoile ne apasă, vine Crăciunul și trebuie să fim prevăzători. Dacă nu ne pregătim din timp, riscăm să plătim mai mult”, spune un cumpărător dintr-o piață agroalimentară.

Citește și: Apar noi scumpiri de la 1 ianuarie 2026: Taxe și impozite mai mari pentru locuințe, mașini, alcool și carburanți

Românii au început deja să rezerve porcii de Crăciun
[Sursa: shutterstock.com]

În condițiile în care prețurile sunt în continuă creștere, tot mai mulți români văd rezervarea porcului de Crăciun ca pe o soluție sigură. Prin plata unui avans, aceștia își asigură carnea la un preț fix, evitând scumpirile care apar în luna decembrie.

Pentru producători, rezervările reprezintă o garanție a vânzărilor, în timp ce pentru cumpărători sunt o formă de siguranță înaintea unei perioade aglomerate și costisitoare.