Casa Albă susține că mai mulți militari din Iran se află în Crimeea, acolo unde instruiesc armata rusă în a utiliza dronele primite din Teheran

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 21 oct 2022, 12:48

Casa Albă susține că mai mulți militari din Iran se află în Crimeea, acolo unde instruiesc armata rusă în a utiliza dronele primite din Teheran

Sursa: AFP

Casa Albă susține că, în Crimeea, se află mai mulți militari din Iran care îi învață pe soldații ruși cum să utilizeze dronele trimise de Teheran, cu toate că ambele țări au negat utilizarea dronelor iraniene în Ucraina.

Casa Albă susține că Rusia și Iran au făcut un pact în ceea ce privește dronele iaraniene, iar peninsula Crimeea s-a transformat în locul de instruire al armatei ruse.

Casa Albă afirmă cu militarii din Iran învață Rusia să utilizeze le dronele

Din câmp de luptă, peninsula Crimeea a devenit loc de învățare pentru armata din Rusia. Soldații din armata invadatoare sunt învățați de către Iran cum să utilizeze dronele primite din partea sa, în Ucraina.

„Putem confirma că personalul militar rus care are baza în Crimeea a pilotat drone iraniene, folosindu-le pentru a efectua lovituri în întreaga Ucraină, inclusiv lovituri împotriva Kievului”, a transmis Casa Albă prin intermediul lui John Kirby, coordonatorul de comunicare al Consiliului Național de Securitate.

„Personalul militar iranian a fost pe teren în Crimeea și a ajutat la aceste operațiuni. usia a primit zeci de vehicule aeriene fără pilot până în prezent și probabil va continua să primească transporturi suplimentare în viitor”, a mai spus acesta, relatează CNN.

Citeste si: Reuters: Iran a acceptat să trimită în Rusia armament. Acesta va fi folosit pe frontul din Ucraina

De asemenea, Casa Albă susține că, din cauza acestei mișcări, Iran este „implicat direct pe teren”, deoarece furnizează armament ce duce la uciderea civililor din Ucraina, a soldaților ucraineni, dar duce și la distrugerea infrastructurii țării.

Mai mult decât atât, John Kirby a afirmat că, deși Rusia și Iran neagă faptul că ar colabora din punct de vedere al ajutorului militar, „nu pot ascunde faptele”.

Un expert rus a recunoscut, fără să știe că este auzit, că Rusia folosește drone din Iran

Ruslan Pukhiv, un expert rus în armament, a declarat că Rusia folosește în Ucraina drone din Iran. Acesta a făcut afirmația fără să știe că microfonul era pornit, în timp ce se afla în direct, la doar câteva zile după ce ambele țări au negat acest lucru.

„Știm cu toții că sunt iraniene, dar autoritățile nu vor să recunoască acest lucru”, a spus acesta, informează The Telegraph. Ruslan Pukhiv a fost imediat întrerupt de un prezentator.

Franța urmărește să atragă India de la furnizorul de arme: Rusia!

În Rusia, aceste drone au fost redenumite ca fiind ”Geranium-2”, când, de fapt, numele lor real este ”Shaded-136 ”. Acestea au fost și revopsite, în încercarea de a ascunde cât mai bine originea acestora.

Citeste si: Polițistă din Cernăuți, ucisă de un pedofil! Taisia Tatarin avea doar 22 de ani

Dronele iraniene au fost aduse în discuție la începutul acestei săptămâni, după ce, asupra Kievului, au fost lansate mai multe astfel de echipamente militare care au dus și la decesul mai multor civili. Atunci, Rusia s-a apărat și a spus că armamentul folosit este fabricat în propria țară.

 


Cookies