Cărți pentru îmbunătățirea relației de cuplu: 5 titluri

Author: Oana Iosif

Viața de cuplu nu avea cum să nu fie unul dintre subiectele preferate de psihologi și autori. Așa au apărut unele dintre cele mai influente cărți pentru cupluri. Iată câteva dintre cărțile care au salvat multe povești de iubire și relații ajunse în impas.

Mihaly Csikszentmihalyi: Psihologia fericirii

Atunci când vorbim despre iubirile și relațiile noastre este vorba de fapt despre fericirea noastră, despre împlinirea personală. Sănătatea noastră emoțională și echilibrul nostru existențial depind de alegerile pe care le facem în fiecare zi și de starea noastră de fericire. Autorul le transmite cititorilor că ei sunt singurii responsabili de fericirea personală, iar atunci când ești fericit în cuplu înseamnă că relația este împlinită. Fericirea depinde mai puțin de bani, de realizare profesională, de locul în care trăiești, de cei din jur sau de partener, dar depinde în cea mai mare măsură de noi înșine.

Esther Perel: Inteligența erotică

Este un lucru știut, cel mai adesea se spune că dragostea nu durează pe tot parcursul unei relații, adesea pare că se stinge atunci când apar copiii sau când partenerii ajung la vârste mai mature. Să fie însă întotdeauna așa? Atunci de ce există cupluri care par a fi descoperit un elixir minune care le permite să păstreze flacăra dragostei vie mult timp după ce toate lucrurile esențiale s-au întâmplat în viața lor? Esther Perel își învață cititorii să vadă dincolo de apariția copiilor, infidelitate, crizele obișnuite dintr-o relație. Cu imaginație și determinare, orice poveste de iubire poate fi salvată de la intrarea în uitare. Important e să vrei să lupți pentru ea.

John Gottman: Căsnicia pe roate sau pe butuci

Este greșit să crezi că o relație este o poveste de dragoste fără sfârșit, în care protagoniștii trăiesc fericiți până la adânci bătrâneți, fără să fie tulburați de ceva anume. Așa ceva nu există nici măcar în povești. În realitate, o relație se construiește zi de zi. Pentru a salva o relație merită să faci eforturi în fiecare zi, iar John Gottman te învață cum să faci față certurilor mărunte sau serioase, cum să depășești momentele critice, cum să nu transformi relația într-un câmp de bătălie pe care nimeni nu are cum să iasă învingător. Personajele unei relații nu sunt prinți și prințese cu puteri magice, ci oameni care știu să lupte pentru lucrurile frumoase pe care le fac împreună zi de zi.

Allan și Barbara Pease: De ce bărbații au nevoie de sex, iar femeile de dragoste

Allan și Barbara Pease își învață de fapt cititorii cât de diferite sunt femeile de bărbați, în ciuda faptului că o relație îi aduce sub același acoperiș. În acest volum este vorba despre sex și dragoste, o dimensiune esențială într-o relație. Și tocmai pentru că este un aspect esențial, firește, bărbații înțeleg una, iar femeile alta. Punctul de legătură este sexul, un subiect întors pe toate fețele și adus la zi din punct de vedere teoretic și științific de cei doi autori. Dacă vrei să știi ce vor femeile și ce vor bărbații în materie de sex și cum pot face pace pe acest subiect, atunci această carte este pentru tine. Și pentru că o relație nu este numai despre sex, ci și despre viața de zi cu zi, iată un alt volum al celor doi autori care te învață să faci față modului de comportament diferit dintr-o relație:

Allan și Barbara Pease: De ce bărbații se uită la meci și femeile se uită în oglindă

În principal, acest lucru se întâmplă pentru că gândesc diferit. Dacă el se uită la meci iar ea vorbește continuu acest lucru nu se întâmplă fiindcă unul are ceva cu celălalt, ci pentru că pur și simplu cei doi gândesc diferit, creierul lor este diferit și, pe cale de consecință, comportamentele diferă. Dacă vreți să nu distrugeți relația, atunci ar fi bine să învățați ce anume vă separă, de ce un bărbat gândește altfel decât o femeie. Și desigur, foarte important, de ce aceste diferențe ar trebui să amuze mai mult decât să supere.

Un alt autor, Gary Chapman, scrie într-una din cărțile sale despre cele cinci limbaje ale iubirii: cuvintele de încurajare, timpul petrecut împreună, cadourile, serviciile și contactul fizic. Este important să știi că relațiile se pot reinventa întotdeauna, dacă există dorința de a o face și știința de a alege cea mai bună metodă.

Imaginea se descarcă aici.

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!