Cartea de identitate electronică începe să fie folosită în România! Când vom avea toți noul buletin

,
Noua carte de identitate electronică

Noua carte de identitate electronică

[Sursa foto: Ministerul de Interne]

Cartea de identitate electronică a început să fie folosită într-un oraș din țară. Noile buletine sunt gata pentru românii din zonă.


In articol:

În municipiul Cluj-Napoca au început să fie folosite noile cărți de identitate electronice încă de la sfârșitul anului trecut. 

Până în 2031 cu toții vom avea cărți de identitate electronice, informează playtech.ro. Proiectul pilot legat de cartea de identitate electronică a fost pornit în Cluj-Napoca în luna august a anului trecut.

În total, 5.000 de cărți electronice de identitate au fost emise.

Cărțile de identitate electronice au dimensiunea unui card bancar și, pe lângă informațiile regăsite pe actualele buletine, au și un cip pe care sunt stocate două amprente digitale și o amprentă facială. 

Noua carte de identitate, cea electronică, a stârnit multă vâlvă, fiind în trecut un scandal legat de rubrica gen sau sex.

Motivul pentru care autoritățile au venit cu inițiativa unui card de identitate electronic este faptul că buletinul de identitate clasic românesc este cel mai ușor de falsificat.

Lucian Bode și Emil Boc

Lucian Bode și Emil Boc, prezentând noua carte de identitate electronică

Citeste si: Schimbarea buletinului în 2022. Ce acte sunt necesare pentru un nou buletin

Cartea de identitate electronică începe să fie folosită în România!

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a prezentat anul trecut, într-o conferință de presă cu ministrul de Interne, Lucian Bode, noile cărți de identitate electronice, care au intrat în circulație în Cluj-Napoca.

„Nu este vorba de cip, ci e vorba de amprentă. Nu se introduce nimic în corpul uman. Doar pe bază de amprentă poți să ai toate datele tale, inclusiv cardul de sănătate și alte date de la nivel local, pentru a putea plăti impozite, cu acest instrument. Cetățenii pot opta pentru cartea tradițională de identitate. Cartea de identitate electronică se va emite din 2031”, declara primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc.

Noua carte de identitate electronică

Noua carte de identitate electronică e folosită în Cluj-Napoca, în cadrul unui proiect pilot

[Sursa foto: Ministerul de Interne]

„Noul document va înlocui cartea de identitate aflată în circulație din 1997, în mod treptat, până în august 2031, conform termenelor stabilite prin regulamentul european.

Cartea electronică de identitate este recunoscută în afara granițelor țării. Acest document facilitează accesul cetățeanului la servicii publice, prin preluarea funcționalității cardului de sănătate și implementarea unor servicii electronice de tip e-guvernare. Totodată, cetățenii trebuie să știe că poate fi cerut pentru copii încă de la naștere, cu o valabilitate variabilă, în funcție de vârsta titularului.

Un ultim aspect, este că această carte electronică are elemente suplimentare de securitate și îi conferă titularului siguranță și previne furtul de identitate.

Cartea electronică va reduce birocrați și va felxibiliza relația dintre autorități și cetățeni, concomitent cu oferirea de garanții suplimentare de securitate. Programarea pentru a emite acest card se face în sistemul MAI, nu pe platforma Primăriei Cluj-Napoca”, declara ministrul de Interne, Lucian Bode.

Citeste si: Anunț important pentru românii care stau la bloc! Este interzis să li se solicite copii ale actelor pentru completarea cărții de imobil

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Modificări radicale privind buletinele în România. Ce apare pe noile cărți de identitate electronice

Nemții iau cu asalt casele de amanet pentru plata facturilor și altor cheltuieli curente (DW)

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Schimbarea buletinului în 2022. Ce acte sunt necesare pentru un nou buletin

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies