Care sunt investițiile realizate din fondul de pensii Pilonul II și cât de riscante sunt acestea

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 29 nov 2022, 17:14

Care sunt investițiile realizate din fondul de pensii Pilonul II și cât de riscante sunt acestea.

Sursa: https://www.pexels.com/

În ce sunt investiți banii contribuabililor la Pilonul II?

Potrivit stirileprotv.ro, persoanele care au contribuit la Pilonul II, au încasat mai mulți bani decât au depus.

Câți bani au retras oamenii din Pilonul II în ultima perioadă

Persoanele care au contribuit la Pilonul II de pensii au retras mai mulți bani decât au cotizat, asta pentru că banii sunt investiți de fondurile de pensii private pentru a obține randamente competitive.

O lege obligă ca pensiile private să aibă un randament pozitiv pe întreaga durată de depozitare, ceea ce înseamnă că beneficiarii nu pot avea în contul Pilonului II mai puțini bani decât au contribuit în perioada în care aceștia au fost activi.

Potrivit ASF, cei care au retras banii din conturi în ultimii ani, au încasat cu până la 185% mai mult față de valoarea contribuțiilor. Cele șapte fonduri de pensii private, existente pe piața din România, au avut o creștere anuală de 7, 3% în ultimii ani.

Citește și: Ce se întâmplă cu banii din Pilonul II, în cazul unui deces. Cine devine beneficiarul și ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a intra în posesia sumei strânse

Care sunt cele mai mari investiții făcute cu ajutorul Pilonului II

Fondurile de pensii private au investit în titluri de stat, aproximativ între 51%-65% din activele totale, acestea fiind considerate în prezent ca fiind cele mai sigure din țară. De asemenea, alte investiții au fost listate în Bursa, mai exact un sfert din portofoliul existent, dar și obligațiunile corporative care se regăsesc în portofoliile investițiilor, în procente semnificative, restul banilor fiind plasați în depozite bancare, fonduri mutuale sau obligațiuni.

Obligațiunile corporative au o pondere de 8,62% în totalul activelor fondurilor de pensii administrate privat, iar investițiile în obligațiunile emise de organisme străine neguvernamentale s-au situat la 1,81%, investițiile în obligațiuni municipale fiind de 0,28%. 

Plasamentele de fonduri de pensii private administrate de către bănci se situau la sfârșitul lunii iunie, a anului curent, în jurul valorii de 2,40 de miliarde de lei.

Principalele companii la care fondurile de pensii administrate privat dețin depozite bancare sau conturi curente sunt: ING Bank România, Citibank România, BRD- Groupe Societe Generale SA, Banca Comercială Română și Raiffeisen Bank SA, conform ASF.

Pilon II la Bursa de la București s-a majorat cu circa 3,5 miliarde de lei pe o bursă în creștere cu 14% în 2021

Astfel că, salariații României au ajuns, o mare parte din ei fără să știe, cei mai mari investitori ai Bursei de la București, iar prin viramentele lor determină ca administratorii Pilonului II să poată veni cu propriile solicitări la ședințele care decid parcursul unei companii, respectiv Adunarea Generală a Acționarilor.

Citește și: Contributiile la Pilonul II, NEIMPOZITABILE. Noile reguli intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024

Care sunt riscurile acestor investiții

Klaus Iohannis, despre majorarea pensiilor și salariilor: Nu știu dacă bugetul permite o creștere de 15%

Potrivit evoluțiilor din ultima perioadă incluzând scăderi substanțiale ale valorii activelor fondurilor de pensii i-au luat pe majoritatea contribuabililor prin surprindere. De aici s-a ajuns la concluzia că investițiile fondurilor de pensii sunt prea riscante, dar conform legislației care se află în vigoare fondurilor de pensii private urmează o strategie generală conservatoare, investițiile acestora fiind realizate preponderent în obligațiuni suverane, dar și în companii listate pe piața de capital. Totodată, legea existentă le interzice administratorilor de pensii private să investească banii contribuabililor în active periculoase.

Până în acest moment, cele 7 fonduri de pensii din Pilonul II, din țară, au făcut plăți totale în valoare de 1 miliard de lei către 80.000 de beneficiari și moștenitori. 

În concluzie, per total, la nivelul întregii piețe de Pilon II, structura investițiilor se află în creștere în România.

 


Jocul buclucaș al sărutului a iscat mari controverse în Casa iubirii! Mihaela și Andrei s-au sărutat chiar sub privirile Biei, care nu se aștepta la asemenea gest din partea prietenei sale! „Acum mă scoate Bia pe geam!”

Provocare de senzație în Casa iubirii! Mihaela și Andrei s-au sărutat, în timp ce Bia a asistat aparent indiferentă la jocul buclucaș! „Eram curioasă dacă o să pupe orice fată pe care o are în față!”

Cookies