Care sunt cei mai înalți munți din lume. Top 10 vârfuri muntoase

,
cei mai inalti munti din lume
Muntele Everest, supranumit și Zeița Cerului[Sursa foto: unsplash.com]

Cei mai înalți munți din lume se află pe teritoriul Asiei. Din top 10, 8 poziții sunt ocupate de vârfuri muntoase din Nepal. Iată care sunt acestea și unde sunt situate cu exactitate.


In articol:

Primii 10 cei mai înalți munți din lume au peste 8.000 de metri altitudine. Ca o comparație, în România topul este condus de Vârful Moldoveanu, care are ”doar” 2.544 de metri.

Muntele Everest, numit și Zeița Cerului sau Mama Universului

1. Cel mai înalt munte din lume este Everest, situat la 8.848 de metri altitudine. Acesta se află chiar la granița dintre Nepal și China. În limba nepaleză, muntele se numește “Sagarmatha”, care înseamnă ”Zeița Cerului”. În Tibet, oamenii îi spun “Chomolongma”, adică ”Mama Universului”. Primul care a cucerit Everestul a fost Tenzing Norgay, în 1953.

2. Pe locul 2 în topul celor mai înalți munți se află Muntele K2, cu 8.611 metri. Acesta este situat între Pakistan și regiunea Karakoram, din Himalaya. Litera ”K” din denumire vine de la masivul Karakorum, iar cifra ”2” reprezintă doar o ordine stabilită de topografi. Este muntele cu a doua rată de mortalitate în ceea ce privește numărul alpiniștilor care vor să se cațere pe el. A fost cucerit prima dată de o echipă italiană, în 1954.

3. Muntele Kangchenjunga, situat la o alttudine de 8.586

de metri, completează podiumul celor mai înalte vârfuri mondiale. Muntele se află la granița dintre Nepal și India și denumirea sa înseamnă ”Cele cinci comori ale zăpezii”. În acest munte se găsesc toate cele 5 comori: aur, argint, pietre prețioase, grâne și cărți sfinte. Este cel mai înalt vârf din India. Primii care au urcat pe el au fost George Band și Joe Brown, în 1955.

4. Muntele Lhotse are 8.516

metri și este situat în Nepal, mai exact la granița dintre Tibet, China și regiunea Khumbu, din Nepal. Are cea mai abruptă fațadă muntoasă din lume.

5. Muntele Makalu, de 8.481 de metri, se află la granița dintre Nepal și China. A fost cucerit prima dată în 1954, de echipa americană de expediție condusă de William Siri.

6. Muntele Cho Oyu înseamnă ”Zeița de Topaz” și se află la granița dintre Nepal și China.

Cu o înălțime de 8.201 metri, Cho Oyu este unul dintre munții cel mai ușor de escaladat.

7. Muntele Dhaulagiri sau ”Muntele Alb” are 8.167 de metri și este situat chiar în centrul Nepalului.

8. Tot în Nepal se află și Muntele Manaslu, de 8.163 de metri. Numele acestuia înseamnă ”Muntele Spiritelor”.

9. Muntele Nanga Parbat are 8.126 de metri și este unul dintre cele mai periculoase vârfuri pentru alpiniști. De altfel, i se mai spune și “Muntele ucigaș”.

10. Muntele Annapurna, situat la o altitudine de 8.091 de metri, este alcătuit, de fapt, din 6 vârfuri majore. Annapurna este cel mai înalt dintre ele.

Vârful Moldoveanu, uriașul României

România este departe de topul celor mai înalți munți din lume. La noi, clasamentul este condus de Vârful Moldoveanu. Acesta are o înălțime de 2.544 de metri. Este situat în Munții Făgărașului, din județul Argeș. Interesant este că Vârful Moldoveanu poate fi observat doar dacă te afli pe creasta Făgărașului.

Lângă Vârful Moldoveanu se află și Vârful Negoiu, de 2.535 de metri. Acesta este pe locul doi în România. Are foarte multe pante abrupte și de aceea, alpiniștii evită să se cațere pe el, fiind considerat extrem de periculos.

Locul 3 este ocupat de Vârful Viștea Mare, care are 2.527 de metri. De altfel, acesta reprezintă principalul drum de acces pentru cei care vor să ajungă pe Moldoveanu.

Iată cum arată top 10 al celor mai înalți munți din România:

1. Vârful Moldoveanu- 2.544 de metri

2. Vârful Negoiu- 2.535 de metri

3. Vârful Viștea Mare- 2.527 de metri

4. Vârful Parângul Mare – 2.519 metri

5. Vârful Lespezi- 2.517 metri

6. Vârful Cornul Călțunului- 2.510 metri

7. Vârful Peleaga- 2.509 metri

8. Vârful Păpușa- 2.508 metri

9. Vârful Vântătoarea lui Buteanu- 2.507 metri

10. Vârful Hârtopului Darei- 2.506 metri

 

Citește-ne pe
Citește și:

Ruxi a răbufnit la Bravo, ai stil! Celebrities: „Am luat foc, de data asta chiar am luat foc!” Comentariile colegelor au scos-o din minți!

PSD iese la atac după ce Florin Cîțu a anunțat că 'bunăstarea românilor se simte deja': 'Ei se laudă și economia se scufundă'

Dezastru pentru Dan Bittman! S-a aflat motivul real pentru care este împotriva restricțiilor și a vaccinării. Informația care îl distruge

Ce a pățit Victor Slav în timp ce prezenta emisiunea Bravo, ai stil: „Te dai la prezentator în fața țării!” Cum a reacționat acesta?

Taner Ölmez din „Doctorul Minune” se pregătește de un nou serial. Iată câteva detalii despre noua producție turcească

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies