Care este, de fapt, cel mai lung fluviu din lume și ce loc ocupă Dunărea

,

Știți care este, de fapt, cel mai lung fluviu din lume? Noi vă spunem ce ape se află pe podium, la acest capitol, dar și ce loc ocupă Dunărea.


In articol:

Cu toții am învățat la geografie care sunt cele mai lungi și cele mai mari fluvii din lume. Aceste informații țin de cultura noastră generală și, în caz că ați uitat detaliile, noi vi le readucem la cunoștință. 

Cel mai lung fluviu din lume

Fluviul este o apă curgătoare, cu un debit mare și cu o întindere imensă. De asemenea, orice fluviu se varsă într-o mare sau într-un ocean. În locul în care fluviile se varsă, se formează o deltă sau un estuar, din cauza interacțiunii dintre apa sărată din mare sau din ocean și apa dulce a fluviului. 

Cel mai lung fluviu din lume este Nilul, din Africa de Nord. Acesta are o lungime de 6.670 de kilometri, izvorăște din munții Rwandei și Burundi și se varsă în Marea Mediterană. Nilul străbate nu mai puțin de 8 țări: Sudan, Sudanul de Sud, Burundi, Rwanda, Tanzania, Uganda, Etiopia și Egipt. 

În locul în care se varsă în Marea Mediterană, Nilul formează o deltă spectaculoasă, de 24.000 de kilometri pătrați. Apele Nilului vin din Podișul Etiopiei, de unde provine Nilul Albastru, și din zona dintre munții din jurul Lacului Victoria până la mlaștinile din sudul Sudanului.

Acolo sunt izvoarele Nilului Alb.  

Fiind cel mai mare fluviu, Nilul are extrem de multe izvoare: Luvironza-Ruvuvu-Ruvusu-Akagera, Rukarara-Nybarongo, Akagera-Nil, Viktoria-Nil, Albert-Nil, Bahr-al-Dșabal, Nilul-Alb, Nahr-an-Nil și Nilul.  

Un aspect important este acela că Nilul este singurul fluviu din lume care nu produce niciun fel de pagubă, atunci când se revarsă în Marea Mediterană. De-a lungul istoriei, acest fluviu a înghețat doar de două ori: în 829 și în 1010. 

Amazon și Yangtze completează podiumul celor mai lungi fluvii

Pe locul doi în topul celor mai lungi fluvii din lume se află Amazonul, cu o lungime de 6.387 de kilometri. Este fluviul cu cel mai mare debit hidrografic, la nivel mondial. 

În momentul în care se varsă, Amazonul înregistrează valoarea de 219.000 m³/s. Acest fluviu străbate 5 țări din America de Sud: Brazilia, Peru, Bolivia, Columbia și Ecuador.

Izvoarele Amazonului se află în masivul muntos Nevado Mismi, din Peru. Acolo este cunoscut sub numele de Maranon, aceeași denumire pe care o are și principalul izvor al Amazonului. 

Brazilienii i-au dat denumirea de Solimoes, iar în general, sud-americanii îl numesc Rio Amazonas. Acest fluviu are peste 1.100 de afluenți, iar în bazinul său se găsesc cele mai multe păduri tropicale din întreaga lume. 

Podiumul este completat de fluviul Yangtze, din Asia de Est.

Acesta are 6.380 de kilometri lungime, dar doar 2.800 dintre aceștia sunt navigabili. 

Yangtze înseamnă Fluviul Albastru și se află doar pe teritoriul Republicii Chineze. De asemenea, în limba chineză, mai este denumit și Chang Jiang, adică Râul Lung. Yangtze se varsă în Marea Chinei de Est, în aporpiere de orașul Shanghai. 

În 1870, acest fluviu asiatic a dus la moartea a 240.000 de oameni, din cauza inundației pe care a provocat-o atunci când s-a revărsat. 

În ceea ce privește topul celor mai lungi fluvii din Europa, Volga se situează pe primul loc, cu 3.534 de kilometri. Dunărea este pe locul doi în Europa, cu o lungime de 2.845 de kilometri. La nivel mondial, Dunărea ocupă locul 13.

 

Citește-ne pe
Citește și:

Ea este cea mai importanta femeie din viata lui Miran, protagonistul serialului "Hercai"! Iata cum arata MAMA lui Akin Akinozu, una dintre cele mai apreciate actrite...

Cum se anunță o angajare la Ministerul Sănătăţii: Candidatul admis e anonim, candidatul respins apare cu nume și prenume

Zanni a spus că Ana Porgras nu va fi niciodată iubita lui! Cum a reacționat marea gimnastă și ce a dezvăluit Jador

Ce scrie în declarația de avere a lui Clotilde Armand

Premierul anunta masuri speciale in zonele cu rata mare de infectare cu COVID-19! "E o nebunie sa lasi locuri libere cand sunt romani care vor sa se vaccineze"

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies