Carduri de energie 2023. Cum vor arăta, ce sume vom găsi pe ele și cine sunt beneficiarii

Autor: Lavinia Medrea

Cum vor arăta, ce sume vom găsi pe ele și cine sunt beneficiarii

Sursa: Facebook Marcel Boloș

S-a aprobat modelul cardului de energie prin care românii vor primi 1.400 de lei în 2023 pentru a face față facturilor la utilități.

S-a aprobat, de asemenea, și certificatul de validare a datoriilor, care va fi emis de Asociațiile de proprietari/locatari pentru a demonstra datoria curentă sau restantă conformă furnizării de energie termică în sistem centralizat, anunță Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Cum vor arăta cardurile de energie

„MIPE a încheiat Convenția în baza căreia CN Poșta Română va asigura serviciile de emitere a cardurilor de energie, a certificatelor de validare a datoriilor la asociația de proprietari/locatari. 

Citește și: Românii care vor primi mai mulți bani începând cu data de 1 ianuarie 2023. Persoanele din categoriile vulnerabile vor primi bani în plus

CN Poșta Română va asigura distribuirea și încărcarea cardurilor, dar și efectuarea plăților prin mandat poștal pentru compensarea prețurilor la energie”, se precizează în comunicatul ministerului.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a aprobat, prin Ordin, modelul cardului de energie pentru acordarea sumei de 1.400

lei/an persoanelor vulnerabile. 

Citește și: Cine trebuie să depună declaraţii pentru a beneficia de plafonarea preţului la energie electrică. Documentele pe care trebuie să le completeze românii

„Cardul de energie oferă dreptul beneficiarului să efectueze plăți prin serviciul de mandat poștal asigurate de  CN Poșta Română SA, pentru decontarea datoriilor curente și/sau restante pe care acesta le are către furnizorii de energie.

De asemenea, a fost adoptat și modelul certificatelor ce vor fi emise de Asociațiile de proprietari/locatari pentru a certifica datoria curentă sau restantă aferentă furnizării de energie termică în sistem centralizat”, se mai arată în comunicatul ministerului.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„În contextul în care cheltuielile lunare cu energia au crescut cu 43%, era imperioasă intervenția rapidă prin acordarea acestui sprijin temporar, de care vor beneficia aproximativ 2,8 milioane de gospodării. 

Ajutoarele de 1.400 de lei finanțate de MIPE vor compensa creșterea cheltuielilor lunare la energie, indiferent de tipul acestora – energie electrică, termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire. 

Mă bucur să anunț adoptarea modelului cardului de energie și a documentului ce va atesta datoriile la Asociațiile de proprietari, ambele publicate în Monitorul Oficial. 

Tot astăzi (vineri- n.r.), a fost semnată Convenția pentru ca Poșta Română să poată emite și distribui aceste carduri, asigurându-ne astfel că ajutoarele finanțate din fonduri europene vor ajunge cât mai repede la cei care atât de multă nevoie de acest sprijin”, a declarat Marcel Boloș.

Cine primește carduri de energie

Românii vulnerabili vor primi un sprijin financiar pentru compensarea prețurilor la energie în valoare de 1.400 de lei, care poate fi folosit până pe 31 decembrie 2023 inclusiv și va fi dat pe loc, în două tranșe, după cum urmează: 

  • 700 de lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;
  • 700 de lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.

Potrivit ordonanței nr. 166/2022, primesc carduri de energie următoarele categorii de persoane:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.

Detalii de reținut pentru beneficiarii de carduri de energie

„Lista cu persoanele ce vor beneficia de acest sprijin va fi întocmită de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, iar sprijinul va fi acordat sub forma unui voucher tipărit și distribuit de către Compania Națională Poșta Română S.A, fără valoare nominală, cu valabilitate pe teritoriul României, prin care se conferă titularului dreptul de a beneficia de ajutorul financiar pentru compensarea prețului la energie: energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Beneficiarii ajutorului vor putea plăti cu cardul de energie, prin serviciul de mandat poștal asigurat de CN Poșta Română SA, datorii curente și/sau restante către furnizorii de energie. 

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va asigura fondurile pentru acordarea acestor ajutoare prin virarea sumelor în contul bancar al CN Poșta Română SA.

Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de sprijinul aferent unei singure categorii din care fac parte la data acordării acestuia. 

Listele detaliate cu persoanele/ familiile care au dreptul să primească acest ajutor vor fi comunicate CN Poșta Română de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale”, a comunicat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

 


Episodul 29 al serialului turcesc “Vinovați de iubire” este difuzat la Kanal D miercuri, 17 iulie 2024. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.