Când intră alocațiile pe card în luna mai 2025. La câte zile distanță se primesc banii prin mandat poștal

Author: Diana Ghita

Copiii urmează să-și primească alocațiile

Sursa: Pexels.com

Mulți părinți din România care primesc alocația de stat pentru copiii lor își doresc să afle cu exactitate când vor intra sumele în cont sau când vor fi distribuite prin intermediul Poștei Române.

Data la care intră alocațiile copii lor poate suferi modificări, în funcție de zilele lucrătoare și sărbătorile legale. Deși legislația nu indică o zi fixă pentru efectuarea plăților, în ultimii ani s-a stabilit o regulă: banii intră, în general, în data de 8 a fiecărei luni.

Când își primesc copiii alocațiile în luna mai 2025 

Dacă data de 8 cade într-o zi de weekend, sumele pot fi virate fie în ziua lucrătoare anterioară, fie în prima zi lucrătoare după weekend. În privința plății, alocația poate fi primită fie prin transfer bancar, fie prin mandat poștal.  

Pentru luna mai 2025, autoritățile au transmis că „alocația de stat pentru copii intră pe 8 mai în cont bancar şi începând cu 13 mai se va trimite prin mandat poștal”. Acest calendar se respectă indiferent de faptul că începutul lunii mai include o sărbătoare legală, respectiv Ziua Muncii, care cade pe 1 mai.

Plata alocațiilor, indemnizațiilor și pensiilor nu va fi afectată de această sărbătoare, conform angajamentelor făcute de instituțiile responsabile.

Citește și: Calendarul plăților sociale pentru luna mai 2025: Banii pentru alocații, indemnizația socială și pensii vor fi virați în zile diferite

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Maria Marinescu, despre apropierile logodnicului ei Bobby Păunescu de Monica Bîrlădeanu. Are stilistul resentimente față de fosta prezentatoare TV? “El era foarte pueril și nu voia copii.”

Copiii urmează să își primească alocațiile pe luna mai
[Sursa: Pexels.com]

Cine beneficiază de alocație în România

În România, alocația de stat este un drept financiar acordat tuturor copiilor care locuiesc legal pe teritoriul țării, până la împlinirea vârstei de 18 ani. De asemenea, și tinerii majori pot continua să beneficieze de această formă de sprijin financiar, dacă sunt înscriși la cursuri liceale ori profesionale.

Totuși, există o condiție importantă: alocația nu se mai acordă celor care repetă anul școlar, cu excepția cazurilor justificate medical, în baza unui certificat de specialitate.

Copiii cetățenilor străini sau ai persoanelor fără cetățenie, care trăiesc în România împreună cu părinții, pot să primească și ei alocația de stat, atâta timp cât sunt rezidenți legali. Statutul legal de reședință este o condiție esențială pentru acordarea acestui sprijin financiar.

Citește și: Anunț de ultim moment de la Guvern despre pensiile și alocațiile pe luna mai

Este important de precizat că, deși copilul este, din punct de vedere legal, titularul alocației de stat, sumele sunt încasate, de regulă, de către unul dintre părinți. Acesta administrează banii în interesul copilului, până la atingerea vârstei majoratului sau a îndeplinirii altor condiții care pot determina încetarea dreptului la alocație.