Când încep deniile în 2024 și care e semnificația lor

Author: Bianca Vidoi

Când încep deniile în 2024

Sursa: doxologia.ro

Deniile sunt slujbe speciale pentru Biserica Ortodoxă, ce sunt realizate pe parcursul postului, iar acesta este programul deniilor, dar și semnificația lor.

Creștinii sunt familiarizați cu deniile din Săptămâna Patimilor, însă acestea nu sunt singurele pe care Biserica Ortodoxă le organizează. Denia se săvârșește miercuri și vineri din săptămâna a cincea, precum și în toate zilele de rând din Săptămâna Patimilor. Iată când încep deniile în anul 2024, dar și care este semnificația lor.

Când încep deniile în 2024

Postul Paștelui se apropie de sfârșit, după 7 săptămâni în care credincioșii s-au abținut de la consumul de alimente și preparate care să conțină ingrediente de origine animală, pentru a se curăța trupește și sufletește pentru

Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. În aceste șapte săptămâni, credincioșii și-au curățat sufletul prim milostenie, rugăciune și bunătate.

Începând cu data de 28 aprilie 2024, în Biserica Ortodoxă începe Săptămâna Patimilor și se va termina în Duminica Paștelui, pe 5 mai. În scrierile bisericești este menționat faptul că deniile nu încep seara, ci la ceasul al șaptelea din noapte, adică la miezul nopții, iar pentru o perioadă așa erau organizate, însă în prezent acestea sunt ținute în jurul orelor 17:00- 18:00, în majoritatea bisericilor din România.

Ce sunt deniile din postul Paștelui

În postul Paștelui sunt oficializate în zilele de miercuri și vineri din săptămâna a cincea, dar și pe parcursul întregii Săptămâni Mari. Deniile sunt slujbe speciale pe care le organizează Biserica Ortodoxă, iar acestea au scopul de a îi ajuta pe creștini să înțeleagă care a fost cursul Mântuitorului Iisus Hristos până în momentul în care a Înviat, potrivit doxologia.ro.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Citește și: Săptămâna Patimilor în 2024. Ce semnificație are fiecare zi din Săptămâna Mare

Cuvântul „denie” vine de la cuvântul slavonic „vdenie” și înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. Cu ajutorul deniilor din Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, credincioși vor afla despre suferințele sufletești și trupești prin care a trecut Mântuitorul Iisus Hristos din cauza păcatelor realizate de oameni, precum invidie, ură, lăcomie sau trădare.

Cu ajutorul acestor slujbe realizare în Săptămâna Patimilor, credincioșii vor descoperi care este puterea credinței.

Ce semnificație are fiecare denie din Postul Mare

În fiecare zi din Săptămâna Mare ne reamintim și retrăim ultimele zile din viața Mântuitorului, astfel în prima slujbă, din Lunea Marea, Biserica Ortodoxă aduce la cunoștința credincioșilor despre modul în care Patriarhul Iosif i-a vândut pe frații săi în Egipt, fiind o asemănare a faptului că Iuda l-a vândut pe Mântuitorul Iisus Hristos.

În Marea Mare, denia va face referire la cele 10 fecioare, dintre care 5 aveau candele cu ulei, în timp ce restul nu aveau ulei în candele. Ceea ce face referire la credința ce este în oameni, iar lipsa uleiului din candelă semnifică lipsa milosteniei și a evlaviei. La slujba realizată în Miercurea Mare, preoții pomenesc denia ce face referire la femeia păcătoasă ce a spălat picioarele Mântuitorului Iisus Hristos cu lacrimi și le-a uns cu mir, pentru a își arăta pocăința în fața sa.

În Joia Mare sunt pomenite mai multe evenimente importante din viața Mântuitorului, precum spălarea picioarelor ucenicilor, Cina cea de Taină, rugăciunea arhierească și începutul patimilor prin vinderea Domnului. Ziua de vineri este cea în care credincioșii țin post negru din cauza semnificației pe care o are pentru credincioși, fiind ziua în care Mântuitorul a fost răstignit pe cruce și îngropat.

 


Tensiunile cresc la ”Insula de 1 milion”. 19 concurenți au rămas în joc, iar rivalitățile ating cote maxime. Iată ce se va întâmpla în ediția de duminică, 19 mai!