Când au loc următoarele alegeri în România și ce se va vota

,

Știți când vor avea loc următoarele alegeri în România și ce trebuie să voteze cetățenii? Dacă nu sunteți la curent cu ceea ce urmează, noi vă spunem exact când trebuie să mergem la vot .


In articol:

În România, vom mai avea alegeri de-abia în 2024. Atunci, cetățenii români vor merge la secțiile de votare de cel puțin 4 ori. Iată ce urmează să se voteze peste 3 ani și care vor fi primele alegeri. 

Ce alegeri urmează în România

Românii au fost chemați ultima dată la vot pe 6 decembrie 2020. Atunci au avut loc alegerile parlamentare. În urma acelui scrutin, au fost aleși un total de 466 de parlamentari. 

Dintre aceștia, 330 sunt deputați și 136 senatori. PSD are 47 de mandate la Senat şi 110 mandate la Camera Deputaţilor, PNL are 41 la Senat, 93 la Camera Deputaţilor. Alianţa USR PLUS are 25 de mandate la Senat şi 55 la Camera Deputaţilor, iar Alianţa pentru Unirea Românilor deține 14 la Senat şi 33 la Camera Deputaţilor.

Și UDMR a obţinut 9 mandate la Senat şi 21 la Camera Deputaţilor, iar alte 18 mandate de deputat au ajuns pe mâna reprezentanţilor minorităţilor naţionale. 

Următoarele alegeri în România vor avea loc de-abia în luna mai a anului 2024.

Este vorba despre alegerile europarlamentare. Acestea au avut loc ultima dată pe 26 mai 2019. 

Tot în 2024 vor avea loc și alegerile prezidențiale, alegerile locale, dar și cele legislative. 

Record de prezență la urne în 2019

Parlamentul European are un total de 705 deputați, care sunt aleși, o dată la 5 ani, în fiecare dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Aceștia trebuie să-i reprezinte la forul european pe cei peste 450 de milioane de cătățeni. 

În România, primele alegeri pentru Parlamentul European au avut loc pe 25 noiembrie 2007. Atunci au fost alese 35 de persoane care au ajuns în forul european. 

La ultimul scrutin european, care a avut loc în mai 2019, cetățenii români au votat doar 32 de deputați. Locurile europarlamentarilor sunt repartizate în funcție de populația țărilor din care provin. 

Astfel, statele care au mai mulți locuitori vor fi reprezentate de mai mulți europarlamentari. În 2019, prezența la vot a românilor a depășit un nou record, 49,02%. Asta înseamnă că din cei 18.267.732 de cetățeni români înscriși pe listele permanente și speciale au votat 8.954.959. 

PSD a primit 9 mandate, după ce a obținut 22,5% din voturi, cel mai mic scor din istoria partidului.

Pe primul loc s-a situat PNL, cu 27% din voturi. În urma scrutinului, partidul a primit 10 mandate de europarlamentar. 

8 mandate au ajuns la Alianța 2020 USR-PLUS, iar ProRomânia, PMP și UDMR au primit câte două mandate de europarlamentar. 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Cristina Mihaela a facut anuntul! Cine sunt Favoritii saptamanii si cine paraseste casa Puterea dragoste? Iata ce surpriza a dezvaluit Cutia Pandorei!

Rusia răspunde cu aceeași monedă Cehiei: Mai mulți diplomați declarați 'persona non grata'

Clasament Survivor România 2021. O concurentă nouă ajunge pe locul 1 în topul eficacității. Pe ce loc au ajuns Zanni și Jador

Live Stream Online Survivor Romania - Editia de duminica, 18 aprilie – VIDEO. Faimosii si Razboinicii se vor confrunta in jocul pentru comunicare!

Rezultate Loto 6 din 49 duminica, 18 aprilie 2021. Numerele extrase astazi - Joker, Noroc Live

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies