Când au loc următoarele alegeri în România?

Autor: Cristina Mocanu

În 2024 românii vor merge de mai multe ori la vot.

Sursa: https://www.pexels.com/

Când urmează să aibe loc următoarele alegeri politice în România?

Când vor avea loc următoarele alegeri în România și cine va putea merge la vot?

Când vor fi următoarele alegeri politice din România

Se pare că în 2024, românii vor merge de mai multe ori la vot. Cetățenii români se vor întoarce în secțiile de votare de cel puțin 4 ori în anul 2024.

În anul 2024, alegerile prezidențiale vor avea loc în același an cu cele parlamentare și locale, fiind prima dată când toate cele 4 scrutinuri se vor desfășura în același an. Astfel

că, primele alegeri din anul 2024 vor fi cele europarlamentare, ce se vor desfășura în luna mai, ultimele având loc pe 26 mai 2019. Cele mai importante vor fi alegerile prezidențiale, precedate de de europarlamentare, parlamentare și locale.

Citește și: Ajutor energie 2023, noi reguli impuse de autorități. Cum vor fi distribuiți cei 1,400 de lei

Restul alegerilor vor fi organizate și anunțate cu câteva luni înaintea evenimentului.

Românii își aleg peste un an noul Parlament, președinte și primari.

La alegerile prezidențiale din 2019, Klaus Iohannis a fost reales Președintele României cu 66,09% în turul 2, obținând 37,82% în primul tur. Astfel, potrivit articolului 81 din Constituția României, actualul președinte nu mai este eligibil pentru realegere.

Partidele care vor să câștige dreptul de a guverna sunt nevoite să treacă un prag electoral care se calculează fie prin raportarea procentului de 5% din totalul voturilor la nivel național, fie prin calcularea procentului de 20% din voturile exprimate în patru circumscripții electorale.

Care sunt persoanele cu drept de vot

Potrivit legislației aflate în vigoare, pot vota cetățenii români, care au vârsta de 18 ani, împliniți în ziua de referință. Nu au drept de vot persoanele cărora li s-au interzis drepturile electorale prin hotărâre judecătorea.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Totuși în parlament a fost depusă o propunere legislativă prin care se cere ca persoanele care au îndeplinit vârsta de 16 ani să poată vota.

Astfel, cei care acum împlinesc vârsta la care se eliberează cartea de identitate, ar putea vota la alegerile locale și la cele europarlamentare din 2024.

De asemenea, tinerii sunt de acord și susțin permiterea lor de a vota de la vârsta de 16 ani, întrucât li se adaugă destule obligații de la această vârstă, deci și drepturile ar trebui plusate.

Mai exact, se pot angaja încă de la 16 ani, plătesc taxe la stat, responsabilitatea lor în fața legii crește mai mult, deci sunt direct competenți să acționeze după propriile convingeri.

Care sunt țările în care tinerii pot vota de la 16 ani

Politologul Cristian Preda declara, în 2019 legat de votul la 16 ani, că: „Există trei argumente. Unul ține de o logică istorică. Odată cu trecerea timpului, democratizarea societăților a coborât această vârstă minimă. Dacă în secolului XIX la noi se vota prima dată de la 25 de ani, vârsta a fost coborâtă la 21, apoi la 20 de ani și, în fine, la 18 ani (…) În al doilea rând, există țări în UE unde această reglementare este deja un fapt. În Austria se votează de la 16 ani, iar în Germania pentru alegerile locale. Într-un număr important de țări europene această problemă este dezbătută și convingerea mea este că țările europene vor coborî prin contaminare vârsta de vot la 16 ani. Nu cred că România poate ieși din acest cerc al comunităților politice europene.

Citește și: Plafonul pentru persoanele care nu își pot permite un avocat se va majora de la 15 ianuarie. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial

În fine, am un argument care ține de relația dintre muncă și identitatea politică. La noi, legea prevede ca orice persoană poate munci de la 16 ani. Este oare firesc ca atunci când poți munci să nu poți vota?”

Sursă: fanatik.ro  

 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.