Solstițiul de iarnă 2022. Ce înseamnă de fapt solstițiul de iarnă și în ce zi pică anul acesta

Author: Cristina Mocanu

Solstițiul de iarnă marchează cea mai scurtă zi din an.

Sursa: https://unsplash.com/

Când va avea loc solstițiul de iarnă și care sunt tradițiile păstrate în această zi?

Solstițiul de iarnă marchează cea mai scurtă zi din an.

Când va avea loc acesta?

Pe ce dată va avea loc solstițiul de iarnă 2022

Solstițiul de iarnă 2022, care marchează cea mai scurtă zi din an, va avea loc la data de 21 decembrie, la ora 23:38, iar durata lui va fi de 8 ore și 50 de minute, iar noaptea va fi și mai lungă, de 15 ore și 10 minute.

Ziua de 21 decembrie este considerată cea mai scurtă zi a anului 2022, iar timp de trei luni, până la echinocțiul de primăvară, durata de lumină începe să crească treptat până ce va deveni egală cu noaptea.

Citește și: Solstițiul de iarnă 2022. În ce date se mărește ziua în următorii 10 ani

Calendarele din zilele noastre indică data solstițiului de iarnă și ora exactă în care Soarele trece prin punctul cel mai de jos (sudic) al eclipticii.

Astfel că, astronomii au întocmit tabele pentru anii curenți și următorii. Aceste date sunt preluate de către compilatori ai diverselor calendare, autori de cărți și articole.

Câteva nopți înainte și după solstițiul de iarnă sunt considerate cele mai lungi și mai întunecate din an, ceea ce înseamnă că ziua va deveni treptat mai lungă.

Evenimentul astronomic este legat de mișcarea anuală a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezintă consecinţa mișcării reale a Pământului în jurul Soarelui.

Tradiții și obiceiuri în ziua solstițiului

Solstițiul de iarnă a fost considerat un eveniment atât de important încât a fost însoțit de sărbătorirea diferiților zei și spirite, din cele mai vechi timpuri. Se zice că a fost victoria forțelor luminii asupra forțelor întunericului. Ezotericii din zilele noastre cred că oamenii moderni au șansa de a-şi schimba destinul în bine, de a începe un nou ciclu de schimbări în viețile lor.

Potrivit tradițiilor, în această zi este indicat să fie împodobit bradul.

În folclorul românesc, pe 21 decembrie, în ziua solstițiului de iarnă, răul și binele se bat, iar cerurile se deschid, dar la fel și străfundurile.

Citește și: Cele șapte locuri în care soarele nu apune niciodată! Ce trebuie să știi dacă vizitezi aceste destinații

În această noapte, oamenii trebuie să gândească pozitiv și să-și îndrepte toate rugăciunile către cer, pentru că cei care vor gândi negativ pe toată durata zilei, vor avea parte de greutăți în tot anul 2023. 

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta

Pe data de 21 decembrie, oamenii de la sate urcau pe munte cu torțele aprinse pentru a întâmpina răsăritului soarelui, apoi se rugau și făceau petreceri în jurul focului, obicei care se mai păstrează în unele sate din România.

Pe timpuri, de solstițiul de iarnă oamenii sacrificau animale. Această practică fiind ulterior înlocuită cu sacrificarea simbolică a unui stejar sau brad, care era tăiat și apoi ars.

Fetele necăsătorite fac clătite pentru a-și găsi ursitul, iar femeile măritate le cer soților să le iubească tot anul și să aibă grijă de gospodării.

Tot în această zi, se spune că este bine să îți pui o dorință și să te gândești intens la ea, iar aceasta se va îndeplini în perioada următoare.

Solstițiul de iarnă în următorii ani

- 2022 – 21 decembrie, ora 5:27;

- 2023 – 22 decembrie, ora 17:03;

- 2024 – 21 decembrie, ora 11:20;

- 2025 – 21 decembrie, ora 17:03;

- 2026 – 21 decembrie, ora 22:50;

- 2027 – 22 decembrie, ora 4:42;

- 2028- 21 decembrie, ora 10:19;

Cand este solstitiul de vara 2020 si ce sa faci ca sa iti mearga bine tot restul anului

- 2029 – 21 decembrie, ora 16:14;

- 2030- 21 decembrie, ora 22:09.

 

 


Natalia a dat cărțile pe față în Casa iubirii! Concurenta l-a înfruntat aprig pe Robert și i-a mărturisit tranșant lui Marinel că nu simte nimic pentru el! „N-a fost scânteia aia! Am încercat! Dar nu pot să spun că s-a schimbat foarte mult!”

Influențată de Radu, Natalia le-a mărturisit lui Robert și lui Marinel că nu a simțit pentru niciunul dintre ei scânteia care să ducă la o posibilă relație! „Eu n-am avut chestia asta din păcate cu tine!”

Cookies