Când are loc echinocțiul de primăvară în 2022

,
Când are loc echinocțiul de primăvară în 2022

Copaci înfloriți de primăvară

[Sursa foto: PixaBay]

Echinocțiul de primăvară reprezintă data la care începe primăvara astronomică și marchează momentul din an în care ziua are aceeași durată ca noaptea, orele cu lumină solară fiind egale cu cele în întuneric. Iată când va avea loc echinocțiul de primăvară în anul 2022.


In articol:

Echinocțiul de primăvară nu se referă la momentul în care începe anotimpul propriu-zis, ci la cel în care are loc prima zi a primăverii astronomice. Data la care se întâmplă acest eveniment diferă de la un an la altul din cauza faptului că anul calendaristic nu este egal cu anul topic.

Astfel, din acest punct de vedere, primăvara nu începe la data de 1 martie așa cum suntem cu toții obișnuiți, ci se calculează în funcție de durata anului astronomic, ziua exactă învârtindu-se în jurul datei de 20 martie.

În anul 2022 echinocțiul de primăvară se sărbătorește la data de 20 martie, în aceeași zi în care a avut loc și anul trecut. Totuși, ora la care are loc evenimentul este diferită, astfel: în 2021 echinocțiul s-a întâmplat la ora 11:37, iar în 2022 acest lucru va avea loc la ora 17:33.

Ce înseamnă și ce marchează echinocțiul de primăvară

Echinocțiul prezintă momentul exact în care Soarele traversează ecuatorul, trecând din emisfera australă a sferei cerești către cea boreală. „ Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mițcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine”, declară experții în domeniul astrologiei.

Când are loc echinocțiul de primăvară în 2022

Echinocțiu de primăvară 2022

[Sursa foto: Unsplash]

Citeste si: Echinocțiul de toamnă 2021. Când pică echinocțiul de toamnă în acest an și ce semnifică acest fenomen

În această dată, atât ziua cât și noaptea au aceeași durată, același numărul de ore, astfel încât cele două părți ale zilei sunt perfect egale. După acest eveniment, durata nopții începe să scadă, iar cea a zilei să crească până la finalul primăverii astronomice, mai exact odată cu solstițiul de vară care are loc la data de 21 iunie.

Această zi reprezintă data la care ziua este cea mai lungă din an, având cele mai multe ore cu lumină solară.

Evenimentul numit echinocțiu de primăvară care are loc în fiecare an marchează la noi începutul adevărat al primăverii, însă semnificația exactă a momentului diferă în funcție de locul de pe planetă în care se află o persoană, astfel:

  • În emisfera nordică începe primăvara, care are o durată de aproximativ 92 de zile;
  • În emisfera sudică echinocțiul sugerează începutul anotimpului de toamnă astronomică;
  • În zonele polare evenimentul marchează începutul nopții polare care are o durată de aproximativ 6 luni.

Etimologia și semnificația cuvântului „echinocțiu”

Cuvântul românesc „echinocțiu” are la baza formării sale cuvântul străin „équinoxe”. Acesta din urmă provine de la expresia în latină „aequinoctium” care se desparte în alte două cuvinte cu înțelesuri diferite: „aequs” care înseamnă „egal” și „nox”/ „noctis” care se traduce drept „noapte”. Aceste două cuvinte formează împreună semnificația exactă a substantivului „echinocțiu”.

Când are loc echinocțiul de primăvară în 2022

Flori de primăvară

[Sursa foto: Unsplash]

Citeste si: Echinocțiu de toamnă 2021: Cele 3 zodii influențate puternic de Echinocțiul de toamnă! Cum sunt afectate

Când va avea loc echinocțiul de primăvară în următorii ani

Echinocțiul de primăvară nu are mereu loc în aceeași zi anului, însă data la care acest eveniment se întâmplă este destul de asemănătoare. Motivul pentru care ziua echinocțiului diferă de la un an la altul este datorat faptului că anul calendaristic nu este egal cu anul topic. Iată în ce zi și la ce oră va avea loc evenimentul primăverii în următorii ani:

  • 2022 – 20 martie, ora 11:37;
  • 2023 – 21 martie. Ora 17:33;
  • 2024 – 20 martie, ora 05:06;
  • 2025 – 20 martie, ora 11:01;
  • 2026 – 20 martie, ora 16: 45.

 

Sursă: playtech.ro

 

Citește-ne pe

Citește și:

Dana Rogoz, în costum de baie: „Ţi se văd coastele”

Program TV Live Stream Online Bravo, ai stil! Celebrities joi, 23 decembrie 2021 - VIDEO Amna, foarte supărată pe Raluca Dumitru: "M-am simțit umilită"

Show - luptătorul Daniel Ghiță, deputat PSD, a fost prădat de hoți la sală: Am ajuns să merg desculț acasă

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Cine este Engin Akyürek, protagonistul noului serial „Fiica ambasadorului”. Vi-l mai amintiți din producția „Fatmagul”? Iată cum arăta în urmă cu nouă ani!

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies